العالم - لبنان
به گزارش نشریه لبنانی الاخبار، شهروندان جنوب لبنان بعد از گذشت دو ماه، معنی سپردن خاک این بخش از لبنان به "مرجع قانونی" و جامعه بین الملل را به خوبی فهمیدند و بدون اینکه منتظر ارتش باشند، خود برای بازگشایی راه هایی که قرار بود ارتش آنها را باز کند، آستین بالا زدند. آنها با دستان خود، راه را برای ورود ارتش به مناطقی که خود توسط رژیم اسرائیل و حامی آمریکایی اش از آن منع شده اند، باز کردند. تنها ظرف چند ساعت مشخص شد که دولت چندان اهتمامی به کنترل اوضاع در این منطقه ندارد لذا شهروندان خود می دانند که چگونه باید حقشان را بگیرند و به روش خودشان مقاومت کنند.
با مشارکت هر چه بیشتر شهروندان روستاهای مرزی و دیگر روستاهای جنوب و بقاع غربی، کاری که دیروز شروع شد، امروز تکمیل می شود. مردم دیگر برای اخراج کامل نظامیان اشغالگر از آخرین مواضع اشغال شده، منتظر کسی نمی نشینند.
گفتنی است که بر اساس توافق آتش بس میان لبنان و رژیم صهیونیستی، روز یکشنبه (هفتم بهمن) مهلت 60 روزه این رژیم برای خروج کامل نظامیانش از خاک لبنان به پایان رسید.
بنابر گزارش الاخبار، گروه های مردمی از واپسین ساعت های بعد از ظهر دیروز با صدور فراخوان، مدرسه ها و پاساژها و کلیه فعالیت ها در بخش وسیعی از جنوب و بقاع را تعطیل اعلام کرده و یک تشکل مردمی برای ورود به روستاهایی که دشمن، مردم را از ورود به انها منع کرده است، ایجاد شد. همزمان با تلاش مردم برای ورود به این روستاها نیروهای بین المللی هم به نفع دشمن و به بهانه آنچه که خود، تأمین بازگشت ایمن خوانده اند، وارد عمل شدند. این در حالی است که ارتش لبنان با وضعیت میدانی نامساعدی رو به روست؛ وضعیتی که دولت این کشور برای حل و فصل آن آمادگی ندارد.
اتفاقی که دیروز رخ داد و امروز (دوشنبه) تکمیل می شود، می تواند نقش تعیین کننده ای در روند مقابله بی امان با دشمن داشته باشد. دیروز در نخستین روز آزادسازی مردمی، 23 شهروند لبنانی به شهادت رسیدند و امروز هم ممکن است تعداد دیگری شهید شوند. اما مردم عزم خود را جزم کرده اند. این در حالی است که رایزنیهای سیاسی بی نتیجه ادامه دارد؛ آمریکایی ها بر ادامه استقرار نظامیان صهیونیست در برخی نقاط در خاک لبنان اصرار می ورزند که این امر بر کل روند اجرای قطعنامه 1701 تأثیر خواهد گذاشت زیرا از یک سو نمی تواند ادامه اشغالگری اسرائیل در جنوب لبنان را پوشش دهد و از سوی دیگر مقاومت هم بر مواضع خود اصرار می ورزد.
دیروز شهروندان جنوب و روستاهای مرزی، مواضع خود را کاملا صریح و واضح اعلام کردند و از این نظر، مراجع سیاسی کشور از آنها عقب مانده اند؛ ژوف عون، رئیس جمهور و نجیب میقاتی، نخست وزیر منتخب تلاش کردند با رایزنی با مقامات فرانسه و آمریکا، آنها را وادار کنند "اسرائیل" را تحت فشار قرار دهند اما به نتیجه ای نرسیدند. منابع آگاه در کاخ ریاست جمهوری بعبدا لبنان فاش کردند که در رایزنی بین نمایندگان شورای امنیت ملی لبنان و مایکل کوریلا، فرمانده منطقه میانی، توافق شده است که بر رژیم صهیونیستی فشار وارد شود اما هیچ تضمینی برای عقب نشینی نظامیان اسرائیلی در آینده نزدیک وجود ندارد. این در حالی است که کاخ سفید شب گذشته اعلام کرد که توافق آتش بس تا 18 فوریه (30 بهمن) تمدید خواهد شد.
دیروز به نقل از فرمانده نیروهای یونیفل اعلام شد که نظامیان اسرائیلی دست کم به مدت دو هفته دیگر در منطقه می مانند اما ریاست جمهوری لبنان با صدور بیانیه ای ضمن تکذیب این ادعا گفت که اخباری با مضمون ادامه حضور اشغالگران اسرائیلی در 5 نقطه مرزی به مدت 15 روز، صحت ندارد و عون همچنان سرگرم تماس های داخلی و خارجی برای تکمیل اخراج نظامیان صهیونیست از روستاهای اشغال شده است.
در شرایطی که لبنان منتظر پاسخ به درخواست خود مبنی بر اجرای توافقنامه است، امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه در تماس تلفنی از نتانیاهو، نخست وزیر رژیم اشغالگر خواسته است باقیمانده نیروهای خود را از لبنان خارج کند. گفته می شود رایزنی های مشابهی با برخی کشورهای غربی دیگر برای تعیین مهلت دیگری در جریان است مخصوصا که رژیم صهیونیستی بر ابقای نظامیان خود در مناطق اشغال شده و اقدام علیه شهروندان لبنانی که به گفته این رژیم "توافق را نقض کرده اند"، اصرار می ورزد.
قدر دانی مقاومت از حرکت خودجوش مردمی و ضرورت اخراج اشغالگران
در این بین حزب الله لبنان با صدور بیانیه ای، ضمن قدردانی از حرکت خودجوش مردمی، بر ضرورت آزادسازی خاک وطن و اخراج اشغالگران تأکید کرد. منابع آگاه فاش کردند که صدور این بیانیه و سخنرانی محمد رعد، رئیس کمیسیون وفاداری به مقاومت در واقع مقدمه اعلام موضع حزب الله است با این مضمون که نیروهای مقاومت لبنان در هیچ رایزنی داخلی یا خارجی درباره تمدید مهلت شصت روزه شرکت نخواهند کرد و بر ضرورت اجرای مفاد توافقنامه و عقب نشینی هر چه سریع تر دشمن از خاک لبنان تأکید می کنند.
مقامات رسمی لبنان نیز می دانند که مقاومت به هیچ وجه زیر بار هیچ نوع توافق جدیدی نمی رود و دولت های لبنان، فرانسه و آمریکا باید رژیم صهیونیستی را برای اجرای توافق تحت فشار قرار دهند. نکته دیگری که مایه نگرانی دولت شده این است که حزب الله قصد ندارد مانع حرکت خودجوش مردمی به سمت روستاهای اشغال شده، شود.
منابع آگاه گفته اند سفارت های خارجی با لحنی تهدیدآمیز به ارتش و دولت لبنان درباره تشدید تحرکات مردمی در جنوب هشدار داده اند و طبق معمول به بزرگنمایی قدرت رژیم صهیونیستی پرداخته و هشدار داده اند که در صورت ادامه این تحرکات و ناتوانی این رژیم از دور کردن مقاومت از مرزهای لبنان، ممکن است جنگ دوباره از سر گرفته شود.
این منابع فاش کرده اند: "وضعیت جنوب لبنان به گونه ای است که به تثبیت حضور مقاومت در جنوب لیطانی انجامیده و آمریکا نمی خواهد کنترل این منطقه به دست ارتش لبنان بیفتد؛ و اگر غیر از این بود، از اعمال فشار بر دشمن طفره نمی رفت". بدیهی است که آمریکا دست از اعمال فشار بر مقاومت برداشته و می کوشد ژوف عون را تحت فشار قرار دهد. کما این که کاملا روشن است که تلاش می کند ارتش لبنان تحت کنترل و فرمان دشمن باشد؛ اما چنین اتفاقی هرگز نخواهد افتاد.
در این بین مردم نه تنها از مواضع خود عقب نشینی نکرده اند بلکه در ادامه تحرکات خود امروز و روزهای بعدی، اهالی دیگر روستاها و شهرک های مرزی را بسیج خواهند کرد و دانشجویان و دانش آموزان هم به این موج خواهد پیوست.
این تحرکات واکنش سیاستمداران فعلی و سابق لبنان را برانگیخته است؛ سرلشکر امیل لحود، رئیس جمهور اسبق لبنان در این باره گفت: این ملت، فرزندان شهید سید حسن نصر الله هستند. ظلم نمی پذیرند و اگر همه ارتش های دنیا علیه آنها جمع شوند، نمی توانند آنها را سرکوب کنند. هر شهیدی که به خاک می افتد، دهها رزمنده تازه نفس برمی خیزند و تنها معادله ای که می تواند لبنان را حفظ کند، معادله ارتش، ملت و مقاومت در برابر دشمن است. اینها شعار نیستند بلکه حقیقت و ایمان راسخی است که هرگز متزلزل نخواهد شد".
نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان هم در پیامی خطاب به این مردم گفت: "شما ثابت کردید که رزمندگان بزرگ مقاومت هستید امروز برای همه ثابت شد که شما چه اندازه وطن پرست هستید. زمین، آبرو و حیثیتی است که هر نوع فداکاری هر چند بزرگ در مقابلش هیچ است و اقتدار و حاکمیت با عمل به دست می آید نه با شعار ".
ژوف عون، رئیس جمهور هم با صدور بیانیه ای اعلام کرد: "عزیزانمان در جنوب لبنان بدانند که امروز روز پیروزی لبنان و لبنانی هاست. امروز روز پیروزی حقیقت و حاکمیت و وحدت ملی است. من در این شادی بزرگ در کنار شما هستم و شما را به خویشتن داری و اعتماد به ارتش لبنان دعوت می کنم. ما از حاکمیت و امنیت مان دفاع می کنیم و شما را به خانه و کاشانه تان برمی گردانیم."
سعد حریری هم در حساب خود در ایکس نوشت: "در برابر شهدا و مجروحان و هموطنان بی دفاع غیر نظامی خود در جنوب و غیرتشان در برخورد با اشغالگرانی که توافق را نقض کرده اند، سر تعظیم فرود می آوریم و مراتب ارادت خود را به ارتش ملی اعلام می کنیم و امیدواریم که مردم به ارتش و توصیه های آن برای دفاع از ملت متعهد باشند. جامعه بین الملل باید هر چه زودتر به وظایف خود در قبال قانون شکنی اشغالگران و اجرای توافقی که کشورهای بزرگ در امضای آن سهیم بوده اند و لبنان هم به آن پایبند بوده است، عمل کنند".
سلیمان فرنجیه، رئیس جریان المرده هم در این باره گفت: "امروز اهالی جنوب گویاترین پیام را برای جامعه بین الملل ارسال کردند با این مضمون که باید اسرائیل را برای اجرای قطعنامه های بین المللی تحت فشار قرار دهد".