دریادار"حبیب الله سیاری " فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران ، یکشنبه شب در گفت و گو با برنامه " من طهران" شبکه العالم ، یادآور شد : هر تحرکی مطابق با قوانین بین المللی در دریای آزاد انجام می شود و اگر کشوری در همان دریای آزاد تحرکی علیه کشوری دیگر انجام بدهد ، مطمئناً اخطار خواهد گرفت.
وی تاکید کرد : ما قدم به قدم سواحل و آب های سرزمینی ایران را کنترل می کنیم و شدیداً با هر گونه تروریسم و بی نظمی در دریا مبارزه می کنیم و در رابطه با برقراری امنیت نهایت تلاش مان را به کار گرفته ایم.
سیاری درپاسخ به این سوال که آیا مذاکرات هسته ای تأثیری در تعامل نیروی دریایی ایران با نیروهای آمریکائی حاضر در خلیج فارس گذاشته است ، بیان کرد : ما همچنان خواستار خروج دیگران از منطقه خلیج فارس هستیم و تجربه هم ثابت کرده است که حضورغیربومیان در هر منطقه ای در جهان ناامنی را به دنبال داشته است و اعلام کرده ایم که با کمک همسایگان می توانیم امنیت را در منطقه برقرار کنیم و نیازی به حضور دیگران نیست.
"ایران همچنان خواستار خروج دیگران از منطقه خلیج فارس است"
دریادار سیاری در باره آمادگی نیروی دریایی در شرایط و فضای مذاکرات هسته ای خاطرنشان کرد : اصولاً نیروهای نظامی توجه شان به سطح و نتایج مذاکرات نیست زیرا نیروهای نظامی تدبیر و میزان آمادگی شان را از سلسله مراتبی که به فرمانده معظم کل قوا ختم می شود ، دریافت می کنند . تدبیر فرمانده معظم کل قوا اینست که نیروهای نظامی باید همیشه آماده باشند.
وی گفت : مذاکرات به صورت جداگانه به مسیر خود ادامه می دهد و تأثیری در آمادگی نیروهای نظامی ندارد . آمادگی نیروهای نظامی لحظه ای است و تدبیر شب حمله ای فکر کردن را تمرین می کنند. ما هرگز اجازه نمی دهیم که مذاکرات یا هر نوع مساله مربوط به مذاکرات باعث کاهش سطح آمادگی نیروهای نظامی شود.
سیاری افزود : ما وظیفه داریم که به صورت پیوسته سطح آمادگی نیروهای نظامی را افزایش دهیم . ویژگی نیروهای مسلح اینست که باید هرروز آماده تر از روز قبل باشند. آمادگی نیروهای مسلح به معنای آماده بودن نیروهای انسانی ، تجهیزات و تاکتیک است و رزمایش های خود را نیز انجام داده باشند تا مأموریت خود را انجام بدهد. نیروهای مسلح برای دفاع از مرزها و منافع کشور سازماندهی شده اند و هر روز هم میزان آمادگی شان افزوده می شود.
تامین امنیت دریایی ؛ ماموریت ارتش و سپاه
فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران خاطرنشان کرد : خليج فارس، تنگه هرمز و شمال اقيانوس هند، از نظر رفت و آمد كشتي هاي تجاري و نفت كش همه كشورهاي منطقه، از اهميت بسياري برخوردار است. به همين دليل هم تامين امنيت اين منطقه مورد توجه است و اهميت بالاي خود را حفظ كرده است.
وی گفت : به همين دليل، نيروي دريايي ارتش جمهوري اسلامي ايران و نيروي دريايي سپاه پاسداران در خليج فارس، تنگه هرمز و درياي عمان و شمال اقيانوس هند، با حضور گسترده و مسمتر خود، تمام تلاش خود را به كار بسته اند تا امنيت برقرار باشد و خطوط مواصلاتي از امنيت لازم برخوردار باشد و رفت و آمدها صحيح و سالم انجام شود.
سیاری یادآور شد : ممكن است كسان ديگري نيز در منطقه حضور داشته باشند كه با ادعاي برقراري امنيت در منطقه، حضور خود را توجيه كنند كه ما هميشه اعلام كرده ايم كه اين منطقه، با وجود ما امنيت دارد و اين توانمندي را داريم كه هميشه امنيت اين منطقه را كه براي جهان مهم است حفظ كنيم و اين كار را به صورت مستمر انجام دهيم.
فرمانده نیروی دریایی خاطرنشان کرد : خلیج فارس ، تنگه هرمز، شمال دریای عمان و همه دریاهای جهان برای خود تعریف خاصی دارند و آب های آزاد مشخص شده است. حضور هر فردی در آب های آزاد براساس قوانین و مقررات بلامانع است همانگونه که نیروی دریایی ایران در شمال اقیانوس هند ، خلیج عدن ، باب المندب ، دریای سرخ ، مدیترانه ، سریلانکا ، خلیج بنگال ، دریای چین و اقیانوس آرام برمبنای قوانین و مقررات مربوط به دریای آزاد جهان دریانوردی کرده است .
وی افزود : آن قسمت از خلیج فارس و دریای عمان که نامش دریای آزاد است ، هر کشوری می تواند دریانوردی کند ؛ ولی شرطش اینست که قوانین و مقررات مربوط به آن منطقه را رعایت کند. در دریا آب های سرزمینی و آب های منطقه نظارت وجود دارد. آب های سرزمینی و آب های منطقه نظارت قوانین خاص خود را دارد و ما به هیچ عنوان اجازه نخواهیم داد که هیچ فردی وارد آب های سرزمینی ایران شود و در تمام وقت همه تحرکات را کنترل می کنیم .
فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی در باره نقش ایران در حراست از تنگه هرمز ، گفت : اصولاً شمال اقیانوس هند یک منطقه استراتژیک و مهم است چون بیشتر خطوط تجاری و انتقال انرژی در همین منطقه وجود دارد اما منطقۀ بین تنگه هرمز ، تنگه باب المندب و تنگه مالاکا در جنوب شرق آسیا که این سه تنگه مجموعاً یک مثلث را تشکیل می دهند ، شامل درصد بالائی از تجارت جهانی می شود .
"امنیت خلیج فارس برای ایران و جهان مهم است"
وی افزود : بنابراین این منطقه ، منطقه مهمی است و تنگه هرمز چون خلیج فارس را به دریای عمان و شاهراه ها وصل می کند ، از اهمیت خاصی برخوردار است و امنیت تنگه هرمز هم برای همه مهم است و همانطور که برای جمهوری اسلامی ایران مهم است ، برای جهان هم مهم است .
دریادار سیاری گفت : امنیت تنگه هرمز تا به امروز به همت جمهوری اسلامی ایران برقرار بوده است و از این به بعد هم ان شاء الله برقرار خواهد بود. اشراف ایران بر تنگه هرمز صد درصد است . ما محدودیتی برای برقراری امنیت در تنگه هرمز ، خلیج فارس ، شمال اقیانوس هند به ویژه دریای عمان نداریم .
همکاری ایران و عمان در کنترل تنگه هرمز
وی درباره روابط ایران و عمان به عنوان دو کشور در دو طرف تنگه هرمزاظهار کرد: رابطه ایران با کشور دوست و برادر عمان که در دو طرف تنگه هرمز قرار گرفته اند ، رابطه بسیار نزدیکی است و در کنترل تنگه هرمز با همدیگر همکاری می کنند و هر سال یک رزمایش مشترک با عنوان امداد و نجات انجام می دهند .
وی یادآور شد: ما باید مسئولیت امداد و نجات را در منطقه تأمین بکنیم و تا امروز هم این مسئولیت را انجام داده ایم . رزمایش امداد و نجات یک سال با محوریت ایران و یک سال نیز با محوریت عمان انجام می شود که این رزمایش به خوبی انجام می شود و بهره و تجربه لازم را هم از این رزمایش کسب می کنیم و هر دو کشور با همدیگر همکاری بسیار خوبی دارند.
احتمال برگزاری مانور مشترک ایران با روسیه و چین
سیاری درباره افزايش همكاري هاي دريايي با روسيه و چين خاطرنشان کرد : نيروي دريايي ارتش جمهوري اسلامي ايران امروزه به عنوان يك نيروي راهبردي در آب هاي آزاد حضور دارد و توانسته با حضور موثر خودش به ويژه در خليج عدن و باب المندب در رابطه با بحث تروريسم دريايي تلاش زيادي از خود نشان دهد و تا كنون نيز از سوي سازمان بين المللي دريايي چند بار مورد تقدير قرار گرفته است .
وی افزود : ما اضافه بر اين كه امنيت را براي خودمان برقرار كرده ايم توانستيم امنيت كشتي هاي چند كشور ديگر را نيز تامين كنيم. در بحث رفت و آمدهاي دريايي مان و در بُعد راهبردي بودنمان سفر ناوگروهي داشتيم به درياي چين و اقيانوس آرام و از يكي از بنادر چين و ناوگان جنوبي آن بازديد كرديم كه در بحث برقراري ارتباط، رفت و آمدها و همكاري هايي كه مي توانيم به ويژه در بحث برقراري امنيت براي مبارزه با تروريسم دريايي داشته باشيم صحبت هايي شد و به دنبال بازديد ناوگروه ما از بندر چين، نيروي دريايي چين هم اخيرا بازديدي از بندرعباس به عمل آوردند.
به گفته فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران ، دو فروند از ناوهاي چینی ها در بندرعباس پهلو گرفتند و چند روزي مهمان ما بودند و گفت و گو هاي بسيار خوبي انجام شد و در روز آخر هم هنگام ترك ایران يك تمرين مشترك دريايي يك روزه را با نيروي دريايي چين داشتيم.
وی یادآور شد : ناوهای ما سال گذشته يك سفر دريايي سه روزه به بندر آستاراخان روسيه در درياي خزر داشتند و میهمان نيروي دريايي روسيه بودند. روسيه هم به دنبال توسعه همكاري ها و به ويژه در بحث بازديد ناوگروهها ماه گذشته به مدت چها روز يك ناوگروه را اعزام و از منطقه چهارم نيروي دريايي در بندر انزلي بازديد كردند.
به گفته سیاری در این سفر ديد وبازديدهاي خوبي انجام شد و انتقال پيام صلح و دوستي و تحكيم روابط بين كشورها معمولا در ديد و بازديدها مطرح است.
فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی تاکید کرد : بعيد نيست كه ما در آينده با اين دو كشور مانور مشتركي داشته باشيم و بستگي به سياست هاي كلي كشور دارد كه اگر به اين نتيجه برسند ما آمادگي لازم را داريم اما مهم اين است كه امروز نيروي دريايي راهبردي ارتش جمهوري اسلامي ايران در جايگاهي از نظر قدرت قرار دارد كه مي تواند با ساير كشورها تمرين مشترك داشته باشد.
حضور ایران در آّبهای آزاد مطابق قوانین بین المللی
دریادار سیاری خاطرنشان کرد : اين معناي راهبردي بودن و گسترش در آبهاي آزاد جهان است كه فقط براي حضور در آبهاي آزاد جهان و به منظور تامين امنيت براي منطقه و كشور است. حضور ما در آبهاي آزاد جهان منطبق بر قوانين بين المللي است و براي مبارزه با هرگونه ناامني از جمله تروريسم دريايي است و اين حق ماست كه هرجا آبهاي آزاد هست ، مثل ساير كشورها منطبق بر مقررات بين المللي رفت و آمد كنيم.
وي با بیان اینکه در دو سه سال گذشته تعدادي از شناورهاي ايراني به درياي سرخ رفته اند، گفت: ما درآينده مي توانيم چنين تحركاتي داشته باشيم چون آبهاي آزاد جهان متعلق به همه كشورهاست و ما هم مثل ساير كشورها حق داريم در آنها و حتي در اقيانوس اطلس دريانوردي كنيم و حضور ما نه تهديدي براي كسي است و نه به دنبال مساله خاصي هستيم.
سیاری گفت : نیروی دریایی ایران آمادگي حضور در اقيانوس اطلس را دارد؛ اما حركت به سمت مناطقي كه جزو منطقه ماموريت ما نيست نياز به تصميم سلسله مراتب و سياست هاي كلان دارد كه بايد به ما ابلاغ شود.
نیروی دریایی در تامین تجهیزات خودکفاست
فرمانده نیروی دریایی ارتش ایران بیان کرد: با توجه به دستاورهاي زيادي كه در صنعت نظامي دريايي داشته ايم در آينده نيز براي دفاع از مرزهايمان نياز به تجهيزات داريم. انقلاب ما به ما آموزش داده كه به ويژه در بحث دفاع نبايد دست نياز به سوي كسي دراز كنيم و بايد روي پاي خودمان بايستيم.
وی با اشاره به اینکه از پيروزي انقلاب به بعد همه تجهيزات مورد نياز براي حضور در دريا را خودمان تامين مي كنيم ، خاطرنشان کرد : امروز ما اين ادعا را داريم كه نياز به كشور ديگري براي تامين تجهيزات نداريم ما ناو موشك انداز، ناوشكن، زيردريايي و مهمات مربوطه را ساخته ايم و استفاده مي كنيم.
سیاری افزود: تقويت نيروهاي مسلح و به ويژه نيروي دريايي جزو سياست هاي كلي نظام است كه براي دفاع از مرزها و منافع و منابع كشور صورت مي گيرد. اين طبيعي است كه هركشوري براي دفاع از خودش بايد امكان لازم را داشته باشد. مقام معظم رهبري مي فرمايند ملتي كه نتواند از خود دفاع كند ملت زنده نيست و براي دفاع تجهيزات مي خواهيم. و امروز ما ادعا مي كنيم كه نيروي دريايي دست نياز به سوي كسي دراز نمي كند بلكه مي تواند به بقيه كمك کند.
"ایران نياز به كشور ديگري براي تامين تجهيزات ندارد، نیروی دریایی ایران ناو موشك انداز، ناوشكن، زيردريايي و مهمات مربوطه را ساخته است."
برنامه رزمایش های راهبردی نیروی دریایی
وی گفت : رزمايش هاي راهبردي كه نيروي دريايي ارتش جمهوري اسلامي ايران دنبال مي كند، در برنامه ساليانه ديده مي شود، ما رزمايش هاي خود را از مقاطع پايين، تك ناوي شروع مي كنيم تا چند ناوي، ناوگروهي، براي ناوشكن هاي سطحي، ناوهاي موشك انداز، زيردريايي ها، وسايل پروازي، وسايل موشكي ساحل به دريا، تيپ هاي عمليات ويژه، تيپ هاي تكاور، همه اين ها در رده خودشان و در مقاطع خودشان، رزمايش دارند كه آموزش هايي كه ديده اند و تمرين كرده اند را عملي كنند و مهارت خود را بالا ببرند و ارتقاي توان رزم داشته باشند.
دریادار سیاری خاطرنشان کرد : معمولا هم ساليانه يا هر دو سال يك بار، يك رزمايش گسترده را پيش بيني مي كنيم كه قسمتي از اين يگان ها در آن شركت مي كنند، قسمتي از شناورهاي سطحي يا زيردريايي ها يا پروازي ها يا تيپ ها يا موشكي ها و ديگر امكاناتي كه در اختيار نيروي دريايي هست، در يك سازمان رزم ديده مي شود، يك رزمايش خوب و مناسب با وضعيت پيش بيني و اجرا مي شود.
وی افزود : معمولا هم در رزمايش ها تبادل تجربه مطرح است، آزمايش سلاح هاي در اختيار قرار گرفته مطرح است، ارتقاي مهارت كاركنان مطرح است، تمرين ارتباطات مطرح است، حضور و استمرار حضور و انجام ارتباطاتي، اطلاعاتي، ارتباطات ِ با همديگر را در رزمايش ها در نظر مي گيرند و فرماندهي و كنترل را معمولا ارزيابي مي كنند، مهارت سيستم هاي فرماندهي و كنترل را چك مي كنيم و در انتها هم هميشه عنوان كرده ايم كه يك پيام هم براي كشورهاي همسايه دارد كه پيام صلح و دوستي است.
وی گفت : هر چقدر كه جمهوري اسلامي ايران در جهت تقويت نيروهاي مسلح خود و به ويژه نيروي دريايي كه لقب راهبردي هم دارد، تلاش مي كند و توانمندي خود را بالا مي برد، فقط براي دفاع از مرزها و منافع كشور جمهوري اسلامي ايران در محدوده مسئوليت خود است .
وی افزود :همانطور كه مقام معظم رهبري مي فرمايند ما هيچگاه قصد تعدي و تجاوز به ديگران، نداريم. بنابراين علاقه داريم كه توان دفاعيمان و توان بازدارندگيمان در جايگاهي باشد كه بتوانيم در هر جايي متناسب با هر تهديدي، در صحنه حضور داشته باشيم و تهديد را از كشورمان دور كنيم. دور كردن تهديد، نيازمند ِ توانمندي بالاست. بنابراين توانمندي جمهوري اسلامي ايران، براي هيچ كسي تهديد نيست، بلكه براي دفاع از مرزها، منابع و منافع نظام مقدس جمهوري اسلامي ايران است.
رزمایش ولایت 93 دی ماه برگزار می شود
فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی در باره رزمایش های پیش رو برای این نیرو یاد آورشد : رزمايش ولايت 93 را شايد در محدوده دي ماه اجرا كنيم، البته زمان دقيق برگزاري آن توسط سلسله مراتب ابلاغ مي شود اما محدوده آن در دي ماه خواهد بود.
وی گفت : منطقۀ برگزاري این رزمایش ، از تنگه هرمز شروع مي شود و درياي عمان، شمال اقيانوس هند تا مدار 10 درجه را شامل مي شود كه يگان هاي اطلاعاتي ما در آن جا حضور دارند، در برقراري امنيت در منطقه تلاش مي كنند و به گشت زني مي پردازند و به ويژه در بحث مبارزه با تروريسم دريايي فعال هستند.
"ایران از همه كشورهاي همسايه دعوت مي كند در رزمايش های نیروی دریایی جمهوری اسلامی شركت كنند، تا توانمندي ها را كنار هم بگذارند و به عنوان برقرار كنندگان امنيت در منطقه، كنار هم باشند."
دریادار سیاری با بیان اینکه ما هميشه در رزمايش هايمان، ارسال پيام صلح و دوستي براي كشورهاي همسايه را داريم ، افزود : يكي از مهم ترين اهداف رزمايش، ارسال پيام صلح و دوستي براي كشورهاي منطقه است و اطمينان دادن به كشورهاي منطقه در اين خصوص كه ما مي توانيم با كمك يكديگر، امنيت صد در صد را در عرصه درياها برقرار كنيم و براي برقراري امنيت نيازي به حضور ديگران نيست.
وی تاکید کرد : اين بايد مورد توجه قرار گيرد، كه اساسا يكي از مهم ترين اهداف برگزاري رزمايش ما همين است. ما از همه كشورهاي همسايه دعوت مي كنيم بيايند و در رزمايش های ما شركت كنند، تا توانمندي همديگر را كنار هم بگذاريم و به عنوان برقرار كنندگان امنيت در منطقه، كنار هم باشيم.
نیروی دریایی ایران آماده برگزاری مانورهای مشترک با کشورهای همسایه
وی گفت : ما هيچ مشكلي براي داشتن تمرينات و رزمايش هاي مشترك با كشورهاي همسايه نداريم، با توجه به ريشه تعاملاتي كه با هم داشتيم، اشتراكات فرهنگي و مذهبي كه با يكديگر داريم، به راحتي مي توانيم رزمايش هاي مشترك انجام دهيم و بايد اين را باور كنيم كه ما مي توانيم براي برقراري امنيت دست به دست هم دهيم و باور كنيم كه نيازي به حضور ديگران نيست.
نقش برجسته نیروی دریایی ایران در امنیت خلیج عدن و باب المندب
فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد: اگر تروريسم دريايي كنترل نشود، بزرگ ترين آسيب را به اقتصاد جهان وارد مي كند و ما امروز افتخار داريم كه با توانمندي كه دراختيار داريم در برقراري امنيت، به ويژه در خليج عدن و باب المندب و قسمتي از درياي سرخ و شمال اقيانوس هند، با اقتدارحضور پيدا كرديم و در برقراري امنيت، به ويژه براي خطوط تجاري نه تنها جمهوري اسلامي ايران، بلكه همه كشورهاي جهان ايفاي نقش كرديم زيرا امنيت، براي ما مهم است در همه جاي دنيا به همين منظوربراي برقراري آن تلاش و كوشش مي كنيم و قسمتي از رزمايش ما مبارزه با تروريسم دريايي و برقراري امنيت درمنطقه است.