به گزارش پایگاه خبری شبکه العالم به نقل از السومریه نیوز، خبرگزاری آسوشیتدپرس امروز شنبه در گزارشی به نقل از یکی از نظامیان یگان توپخانه ای به نام علی عمران آورده است که " بیست سال پیش هنگام تحصیل در دانشکده توپخانه را به خوبی به یاد می آورم. با یکی از افسران افراطی عراقی روبرو شدم که مرا سرزنش کرد و گفت "از لحاظ شرعی جایز نیست پرچم عراق را که حاوی عبارت الله اکبر است، در مکانی نجسی مانند حمام قرار دهی".
عمران افزود: تا پس از سرنگونی صدام در سال 2003، آن افسر را ندیدم تا اینکه وی را در حال صدورفرمان حمل سلاح و ابزار و مهمات و انتقال آنها به یک گروه تروریستی موسوم به "توحید و جهاد" وابسته به القاعده دیدم و اینک به یکی از سرکردگان داعش تبدیل شده است.
در گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس آمده است که بنا به گفته افسران ارشد خط مقدم مبارزه با داعش و افسران ارشد اطلاعات نظامی از جمله فرمانده یگان اطلاعات مبارزه با تروریسم، بهترین افسران ارتش و اطلاعات نظامی سابق در رژیم صدام، بر مراکز فرماندهی داعش مسلط هستند. آسوشیتدپرس تاکید کرد که "تجربه های این افسران در صعود داعش و تسلط آن بر بخش وسیعی از عراق و سوریه نقش داشته است". این افسران، عملیات سازماندهی و نظم و انضباط مورد نیاز برای ادغام عناصر گروه تروریستی داعش با یکدیگر که از نقاط مختلف کشور هستند، را به این گروه تروریستی ارائه دادند و این علاوه بر همراه کردن انفجارها و عملیات انتحاری با تاکتیکهای نظامی است. همچنین معاون اول بغدادی، سرکرده داعش، عراقی و یکی از سرهنگ های سابق در نیروی هوایی رژیم صدام بود که نقش بزرگی در برنامه ریزی برای حمله به مناطقی در عراق و سوریه ایفا کرد و در حمله هوایی در سوریه در سال 2014 کشته شد.
اسوشیتدپرس از یکی از افسران آژانس اطلاعات نظامی به نام پاتریک سکینر که درعراق خدمت کرده بود، نقل کرد: "افسران ارتش سابق و افسران اطلاعات در زمان رژیم صدام، عاملی ضروری درموفقیت های میدانی داعش درشماری از کشورهای اسلامی بوده اند و این امرباعث شد داعش از یک گروه تروریستی به آنچه که شبیه به یک کشور است، تبدیل شود".
مایکل رایان مدیر اجرایی سابق وزارت خارجه و وزارت دفاع آمریکامی گوید: به نظر می رسد که افسران سابق ارتش در رژیم صدام، از همان ابتدا هسته اصلی جنبش موسوم به جنش جهادی در مثلث سنی عراقی بودند. درآمیختن تجربه عراقی با آنچه که بتوان آن را تجربه افغانی نامید، به نشانه ای بدل شد که داعش را متمایز می کند و آن را قوی تر از القاعده در عراق و سوریه بدل کرد.
تلاشهای داعش برای اعمال سلطه بر سوریه و عراق، نگرانی جامعه جهانی را برانگیخت؛ به گونه ای که برخی کشورهای عربی و خارجی از اقدام های این گروه تروریستی ابراز نگرانی کردند قبل از آنکه ائتلاف بین المللی به رهبری واشنگتن حملات هوایی علیه مواضع داعش در مناطق پراکنده ای از سوریه و عراق را آغاز کند.