به گزارش روز شنبه پایگاه خبری شبکه العالم، در این مقاله آمده است که با انتشار اظهارات روز پنجشنبه ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه در کنفرانس خبری مشترک با فرانسوا اولاند رئیس جمهوری فرانسه، که در آن به آنکارا به علت سرنگونی هواپیمای سوخوی روسی حمله کرد، رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه به همتای روسی خود هشدار داد که با آتش بازی نکند!
پوتین در خصوص حادثه سرنگون شدن هواپیمای این کشور به دست نیروی هوایی ترکیه گفت: ما ترکیه را کشوری دوست و همسایه می دانستیم اما این مقوله به ناگاه به فراموشی سپرده شد، ما انتظار نداشتیم از جانب کسی ضربه بخوریم که آن را متحد خود می پنداشتیم.
پوتین به صراحت دولت ترکیه را به همکاری با گروه تروریستی داعش از طریق خرید نفت از این گروه متهم کرد و افزود: در نشست گروه بیست، تصاویر قاچاق نفت سوریه به ترکیه از طریق داعش را نمایش دادیم و برخلاف ادعای مقامات ترک، ندیده ایم که ترک ها نفت قاچاق شده از طریق خاک خود را به آتش بکشند.
این نویسنده تونسی در خصوص احتمال بروز جنگ و توان برتر روسیه، با طرح این موضوع که ارتش روسیه از هر نظر بر همتای ترک خود برتری دارد، خاطرنشان کرد، با توجه به درایت و عقلانیت مقام های روس، این برتری به معنی امکان آغاز جنگ از سوی روس ها نیست زیرا نه روس ها تمایلی به این جنگ دارند و نه ترک ها برای چنین جنگی آماده هستند.
وی نوشت که در صورت بروز چنین جنگی، آمریکا و ناتو دست روی دست نخواهند گذاشت.
این تحلیلگر تونسی در عین حال خاطرنشان می کند که اردوغان نیز چند بار به صراحت تاکید کرده است که کشورش از روی عمد هواپیمای روسی را هدف قرار نداده و این حادثه در حقیقت واکنش طبیعی آنکار به نقض حریم هوایی ترکیه از سویه جنگنده روسی بوده است.اردوغان همچنین تاکیده کرده است که آنکارا نمی خواهد روابط راهبردی ترکیه و روسیه آسیب ببیند.
این نویسنده تونسی در ادامه به خشم شدید مقامات روسی از سرنگونی بمب افکن این کشور بویژه توسط دو جنگنده اف16 آمریکایی متعلق به ترکیه اشاره کرده و می نویسد: جنگ سرد بین این دو کشور دیگر بر کسی پوشیده نیست.
به عقیده این نوسینده، بدون شک روابط دو کشور روسیه و ترکیه در سایه تحولات اخیر و بویژه با توجه به تصمیمات بی سابقه مقامات روسی از جمله تصمیم لغو سفر بدون ویزای اتباع ترکیه به روسیه، متشنج تر خواهد شد.
وی با توجه به حجم بالای مبادلات تجاری روسیه و ترکیه به اظهارات لاوروف درباره ریسک مقامات ترک در خصوص وضعیت اقتصادی ترکیه و به خطر انداختن منافع اقتصادی ترکیه در مناسبات اقتصادی آنکارا و مسکو اشاره کرده و می نویسد: واقعیت این است که روسیه خوب می داند که ترک ها قادر به بی نیاز شدن از روسیه هستند و ترک ها نیز خوب می دانند که روسیه دیگر شوروی سابق نیست که به سادگی توافقنامه های اقتصادی بویژه در زمینه انرژی با برخی کشورها را لغو کند.
این مقاله، موضوع انرژی را خط قرمز روسیه می داند و خاطرنشان می کند که روزنامه روسی پراودا، نزدیک به "پوتین"، در این خصوص نوشت: رئیس جمهور روسیه خشم شدید خود را از ترکیه و قطر به علت اجرای طرحی برای ضربه زدن به اقتصاد روسیه از طریق احداث خط لوله گاز از خاک سوریه به اروپا برای بی نیازی اروپا از گاز روسیه، مخفی نمی کند و این امر را می توان پرتاب بمب هسته ای اقتصادی به سوی اقتصاد روسیه توصیف کرد.
این روزنامه همچنین مقاله ای از "یفجینی ساتانوفسکی" نویسنده سرشناس روس که از برجسته ترین نویسندگان و تحللگران نزدیک به پوتین محسوب می شود، منتشر کرد که نویسنده در آن بر ضرورت وارد آوردن ضربه نظامی قوی به قطر و ترکیه تاکید کرده و می افزاید: همان گونه که انسان از طاعون می ترسد، این دو کشور (ترکیه و قطر) باید از روسیه بترسند.
شمس الدین النقاز، روزنامه نگار و تحلیل گر تونسی، در پایان می نویسد: هرچند که ترکیه توانسته است روسیه را آزار دهد، موجب خشم پوتین شود، در سایه بحران سوریه و با سوار شدن بر موج این بحران به قدرت و بازیگر مهم منطقه ای تبدیل شود، در کنار کشورهای تصمیم گیرنده در سطح بین الملل قرار بگیرد و خاطرات دوران سلطنت عثمانی را برای اردوغان تداعی کند؛ اما اردوغان نباید فریب موقعیت جغرافیایی کشورش را بخورد زیرا اوضاع همواره در حال تغییر و تحول است و در عرصه سیاست و روابط بین الملل هیچ امر ثابتی وجود ندارد و به همین علت اردوغان باید برمراقب باشد که خودش آن کسی نباشد که دارد با آتش بازی می کند!