العالم - ایران
حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی در بخشی از سخنرانی معرفی وزرای پیشنهادی به مجلس گفت: سیاستخارجی دولت دوازدهم تعامل گسترده با جهان و حفظ عزت و کرامت ایرانیان است؛ در این مسیر پرونده هستهای ایران به عنوان یکی از پیچیدهترین مسائل کشور با مذاکرات کارشناسانه و عزتمندانه و با اجماع ملی و حمایتهای رهبری به سرانجام رسید و فصل تازهای از تعاملها با جهان گشوده شد. قطعنامههای تهدیدکننده امنیت ملی و تحریمهای ظالمانه هستهای شورای امنیت که تحت فصل هفتم منشور ملل متحد علیه ایران وضع شده بود، یک جا لغو گردید، سپس مناسبات سیاسی و اقتصادی با جهان شتاب تازهای گرفت و در حوزههای انرژی و فناوری و تجارت گامهای مهمی ایجاد شد. آنها که قطعنامههای تحریمی در انتظار بیثباتی و ایران بودند ماندند و فصل نوینی در سیاست خارجی ایران آغاز شد. ایران برجام را نه تهدید علیه کشورها و نه تسلیم در برابر قدرتها، بلکه توافقی برد برد و متوازن میداند که مسیر همکاری و اعتمادسازی را با جهان گشوده است.
وی افزود: "علت بهانهجوییها و عهدشکنیهای دولت جدید آمریکا، توفیق ایران در انجام تعهدات و احقاق حقوق خود، و شکست آمریکا، در زیادهخواهیهاست. ایران به تعهدات خود پایبند است و هر تخلفی را از جانب دیگران به جد پیگیری خواهد کرد و به تناسب پاسخ خواهد داد. آنها که تلاش میکنند مجدداً به زبان تحریم و تهدید باز گردند، زندانی اوهام گذشته خود هستند و با دشمنتراشی و هراسافکنی تنها خود را از مزایای صلح محروم میکنند."
روحانی گفت: کسانی که در ماههای اخیر از پاره کردن برجام سخن میگفتند، اخیراً به توصیه برخی مشاورین خود که چنین اقدامی را باعث انزوای آمریکا در صحنه جهانی میدانند، ایران را به نقض روح برجام متهم میکنند. این در حالی است که 7 گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی اجرای کامل برجام توسط ایران را تأیید کرده است.
وی اضافه کرد: جهانیان در ماههای اخیر به وضوح دیدهاند که این ایالات متحده آمریکا و به ویژه در دوران ریاست جمهوری آقای ترامپ است که توافقات بینالمللی را نادیده میگیرد و علاوه بر بدعهدی مستمر و مکرر در برجام، از توافق پاریس تا توافق با کوبا و از نفتا تا توافق مشارکت با ماوراء اقیانوس آرام را زیرپا گذاشته و به دنیا و حتی متحدین خود نشان داده است که ایالات متحده نه شریک خوبی است، و نه طرف مذاکره ای قابل اعتماد. در مقابل، جمهوری اسلامی ایران در طول تاریخ پرافتخار خود به تمامی تعهدات بینالمللی پایبند بوده و خواهد بود؛ ولی با پشتوانه حمایت و استقامت مردم بزرگ ایران در برابر بدعهدیها با اعتماد به نفس و هوشمندی از حقوق ملت ایران پاسداری مینماید.
رئیسجمهور خطاب به دولتمردان جدید آمریکا تصریح کرد: باید بدانند که تجربه شکست خورده تحریم و تحمیل، دولتهای گذشتهشان را در نهایت به پای میز مذاکره کشاند و اگر مایل باشند به آن تجربهها برگردند، یقیناً ایران در مدت زمان کوتاهی ـ نه در مقیاس هفته و ماه، بلکه در مقیاس ساعت و روز ـ به شرایطی بسیار پیشرفتهتر از زمان شروع مذاکرات باز خواهد گشت. برجام الگوی تفوق صلح و دیپلماسی برجنگ و یک جانبه گرایی است و اگرچه این، ترجیح جمهوری اسلامی ایران است ولی تنها گزینه کشور نبوده و نخواهد بود.
روحانی خاطرنشان کرد: منطقه پرتنش غرب آسیا به دلیل مداخلات خارجی و گسترش افراطیگری و خشونت در وضعیت بسیار خطرناکی بسر می برد. ایران خواستار منطقهای امن، قدرتمند، باثبات و پیشرفته است و همکاری منطقهای در حوزههای سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و امنیتی را تنها راه دستیابی به اهداف مشترک و مقابله با نابسامانیهای درونی و تحمیلی بر منطقه میداند.
رئیسجمهور گفت: بیثباتی در منطقه دو نتیجه بیشتر نخواهد داشت؛ گسترش افراطیگری و تشدید وابستگی. ایران خشونت گروههای تکفیری و تلاش برای کسب امنیت از طریق وابستگی به قدرتهای خارجی را چالش اصلی امنیت منطقه میداند و با حسن نیت و عزم قاطع به دنبال ثبات و صلح در منطقه است. مشکلات منطقه فقط راه حل منطقهای دارد و ایران به عنوان لنگرگاه ثبات، دست دوستی خود را به سوی کشورهای همسایه دراز میکند و خواستار ایجاد صلح و آرامش است.
روحانی با بیان اینکه بر همین اساس، اولویت بنیادین سیاست خارجی در دولت دوازدهم گسترش همکاریهای دو و چندجانبه منطقهای است، افزود: اولویت اصلی دیگر سیاست خارجی تقویت دیپلماسی اقتصادی در جهت پیشبرد سیاستهای اقتصاد مقاومتی است. دولت دوازدهم با هدف دستیابی به حضور مؤثر ایران در زنجیره ارزش جهانی، تسهیل جذب سرمایه، فناوری و گردشگر، تقویت بازارهای صادرات کالای غیرنفتی و خدمات فنی و مهندسی، زمینهسازی برای حضور مؤثر و هدفمند بخش خصوصی در بازارهای منطقهای و جهانی و نیز شناسایی فرصت و مزیتهای نسبی را در صدر برنامههای خود قرار داده است.
تسنیم