العالم _ یمن
بلافاصله بعد از آنکه منصور هادی رییس جمهور مستعفی یمن در جلسه ای با حضور فرماندهان امنیتی در عدن و جمع متشکل از سران نظامی ائتلاف سعودی- اماراتی خواهان پایان دادن به ناامنیها در عدن و توقف ترورها شد، فرمانده اطلاعات عدن ترور شد .این ترور در کنار سلسله ترورهای رایج و البته تشدید شده در یمن و به ویژه عدن طی ماه های اخیر حاوی نکات و البته پیامها ی قابل توجهی است .
مهم ترین نکته قابل توجه انکه استفاده از ابزاری با نام ترور اگرچه در یمن و طی ماه ها و روزهای اخیر تشدید شده است اما در تاریخ چند سال اخیر این کشور مسبوق به سابقه ای قابل تامل است. فراموش نمی کنیم که در کنار عوامل عدیده حرکت انصارالله به سمت صنعا و فتح پایتخت یکی از دلایل اساسی، رنج بردن این گروه از ترورهای هدفمندی بود که در زمانه حاکمیت هادی بر یمن متوجه انصارالله بود. کم شمار نیستند افرادی که به شکل حساب شده از جماعت انصارالله در آن زمان در صنعا ترور شدند و قابل توجهند مساجدی که منفجر شدند تا از یک سو نا امنی در یمن عمق یابد و از دیگر سو باحذف فیزیکی افراد، مخالفان و منتقدان حکومت دچار تردید در ادامه مبارزه یا انتقاد شوند.
اگر چه در کنار اقدامات هادی در حذف وابستگان به انصارالله از جماعت القاعده هم در مبادرت به ترور بسیار سخن گفته شده است اما به نظر می رسد تیپولوژی ترورهای چند ماهه اخیر در عدن محل استقرار منصورهادی نشانگر آن است که مبادرت به این ترورها عمدتا متوجه نیروهای اماراتی باشد. بررسی کارنامه افراد ترور شده طی ماه های اخیر نشان می دهد عمده ترورشدگان یا از جماعت اخوانی یمن، یا از چهره های سلفی مخالف امارات و یا منسوبان به هادی هستند و این خود گویایی هدفمندی ترورهای اخیر به ویژه در عدن است امار غیررسمی حکایت از 400 ترور در عدن طی دوسال گذشته دارد که بخش قابل توجهی از آنها وابسته به جریان سلفی مخالف امارات و حزب اصلاح و هواداران هادی هستند. به باور برخی تحلیلگران حضور هادی در عدن از ماه ژوئن گذشته بر حجم ترورها در عدن افزوده است اگر این مساله را در کنار دشمنی تاریخی امارات با هادی قرار دهیم آنگاه روشن می شود که مبادرت امارات به ترور باهدف ایجاد ناامنی در عدن یعنی پایتخت خود خوانده هادی امری دور از ذهن نخواهد بود و معنای این کلام آن است که امارات در حالی که برای موجودیتی به نام هادی در عرصه یمن هیچ گونه مشرعیت و مقبولیتی قائل نیست و در شرایطی که به شدت از علنی کردن مخالفت های خود با او در ظاهر پرهیز دارد می کوشد تا با خلق شرایطی غیر قابل تحمل او را به شکلی خود خواسته از عرصه یمن و به ویژه عدن دور کند.
عدن در نگاه امارات ملک مطلق این کشور محسوب می شود و بالقوه می تواند کلیدی ترین و به تعبیری شاه کلید تحقق رویای تشکیل مجمع البنادر اماراتی در خلیج عدن و دریای سرخ باشد به همین خاطر پذیرش نماینده ای از عربستان در این منطقه به همان اندازه برای امارات سخت است که فکرکردن به فردایی که- به فرض پیروزی بریمن و اشغال آن- رژیم سعودی بخواهد بران ادعای مالکیت کند. دلبستگی امارات به عدن و دیگر بنادر یمنی به حدی است که حتی رسوایی بن زاید در ماجرای کشف زندان های اماراتی در این شهر و خشم افکار عمومی دنیا نسبت به آن هم مانع از اصرار بر حضور امارات در عدن نشد.
نظر به آنچه گذشت و با توجه به ترور بلادرنگ فرمانده اطلاعات عدن بعد از توصیه های هادی، می توان پیش بینی کرد که جوخه های ترور هدفمند در عدن از این پس فعال تر از پیش اقدام خواهند کرد و نیروهای وابسته به هادی و ای بسا شخص هادی بیش از اخوانی ها و سلفی های مخالف امارات در کانون این ترورها قرار بگیرند. ترور این روزها به کارآمدترین ابزار تصفیه حساب امارات با مخالفان و البته رقبا تبدیل شده است.
ترور مسئول مالی نیروهای طارق عفاش (مورد حمایت امارات) اگر در قالب تصفیه حساب های سیاسی قرائت نشود به نظر نوعی رد گم کنی سیاسی اماراتی ها برای دور کردن انگشت اتهام محوریت این کشور در ترورهای یمن به ویژه عدن است.
ابورضاصالح