العالم - ایران / سیاسی
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران دیشب (جمعه ۱۱ آبان) با «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، «هایکو ماس» وزیر امور خارجه آلمان، «والستروم» وزیر امور خارجه سوئد و «هانتر ساموئلسون» وزیر امور خارجه دانمارک تلفنی گفتوگو کرد.
در این گفتگوهای تلفنی وزیر امور خارجه کشورمان در خصوص اقدام آمریکا در اعمال مجدد تحریمهای آن کشور و تلاش های اروپا برای مقابله با این اقدامات با مقامات اروپایی رایزنی و تبادل نظر کرد.
خانم موگرینی و وزرای خارجه اروپایی با تاکید چندباره بر تعهد خود به برجام و تلاش برای حفظ کانالهای مالی با ایران و تداوم صادرات نفت و گاز کشورمان، بر اهمیت تعهد وزرای دارایی علاوه بر وزرای خارجه سه کشور اروپایی و سایر اعضاء برای اجرایی کردن سازوکار ویژه مالی اروپا تاکید کرده و اعلام کردند این سازوکار ظرف روزهای آتی رسما ثبت و آغاز به کار خواهد کرد.
*آمادگی ایران برای روشن سازی دسیسه اخیر
در گفتگو با وزیر امور خارجه دانمارک همچنین طرفین در خصوص ادعای اخیر پلیس آن کشور مبنی بر انجام عملیات تروریستی در دانمارک گفتوگو شد.
وزیر امور خارجه کشورمان با رد این ادعاهای واهی، به تلاش آشکار رژیم صهیونیستی برای تخریب روابط ایران و کشورهای اروپایی و از بین بردن ابتکارات اروپا برای حفظ برجام اشاره و آمادگی کشورمان را برای همکاری با مقامات امنیتی دانمارک به منظور روشن سازی ابعاد مختلف این دسیسه و کشف حقیقت اعلام کرد.
ظریف در عین حال مسئولیت دولت دانمارک را برای تعقیب و دستگیری عوامل گروهک تروریستی که به دخالت در حمله تروریستی اهواز اعتراف کرده و مسئولیت آن را پذیرفته اند، یادآور شد و اقدام دولت دانمارک برای حمایت از این افراد به رغم اذعان صریح به مسئولیت عملیات تروریستی اخیر در اهواز را غیرقابل قبول دانست.
وزیر امور خارجه دانمارک در این گفتوگوی تلفنی یک بار دیگر بر حمایت دانمارک از برجام و همراهی با سازوکارهای مالی اروپا برای ادامه همکاری های اقتصادی با ایران تاکید کرد.
مقامهای دولت «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا روز جمعه در مراسمی در جمع خبرنگاران بازگشت تمامی تحریمها علیه ایران که در پی برجام لغو شده بودند را اعلام کردند.
این تحریمها از روز دوشنبه اجرایی میشود و بخشهای کشتیرانی، مالی و انرژی ایران را هدف قرار میدهد.
تحریمهای مزبور دومین مرحله تحریمهایی هستند که بعد از خروج ترامپ از برجام احیا میشود.
دونالد ترامپ 18 اردیبهشت ماه سال جاری خروج این کشور از برجام را اعلام و پس از آن سندی را برای بازگرداندن تحریمهای هستهای علیه ایران امضا کرد و گفت که بالاترین سطح تحریمهای اقتصادی علیه ایران بعد از دورههای 90 و 180 روزه اعمال خواهد شد. دور اول تحریمهای مزبور در مرداد ماه وارد فاز اجرایی شد و قرار است دور دوم این تحریمها 13 آبان ماه اعمال شود.
این اظهارات ترامپ واکنش حسن روحانی را در پی داشت و دقایقی بعد از سخنرانی ترامپ، رئیس جمهوری ایران به وزارت خارجه دستور داد که ظرف چند هفته با مذاکرات با کشورهای اروپایی و روسیه و چین، رایزنیها، هماهنگیهای لازم و مذاکرات لازم را انجام دهند.
وی خاطرنشان کرد که اگر در پایان این مهلت و زمان کوتاه ما به این نتیجه رسیدیم که با همکاری پنج کشور (1+4) میتوانیم همه آنچه در برجام خواست ملت ایران بوده به دست آوریم علیرغم میل آمریکا و رژیم صهیونیستی و تلاشهای آنها و حرفهای بینزاکت ترامپ برجام پایدار خواهد ماند و ما میتوانیم به نفع صلح و امنیت منطقه و جهان قدمهای خودمان را برداریم.
روحانی یادآور شد: اگر ببینیم منافع ما تضمین نخواهد شد، به زودی با مردم ایران صحبت خواهم کرد و تصمیمات نظام را در آن شرایط به اطلاع مردم میرسانم.
پس از آن گفتوگوها در سطوح کارشناسی، در چارچوب کمیسیون مشترک برجام و همچنین در سطح وزرای خارجه آغاز و رایزنیها با اروپاییها و چین و روسیه شروع شد.