العالم - آمریکا
«مایک پامپئو» وزیر امور خارجه آمریکا بامداد جمعه در مصاحبه با شبکه تلویزیونی «نیوزمکس» از سنجش مداوم معافیتهای تحریمی علیه ایران خبر داد.
پامپئو با بیان اینکه معافیتها برای کشورهای مختلف از تحریمهای ایران مدت زمان شش ماهه دارند، گفت: «ما با توجه به سیاستها خود، پیوسته در حال ارزیابی این هستیم که آیا معافیتها توجیهی دارند (یا نه)».
وی درباره تحریمهای نفتی علیه ایران و معافیتهایی که به برخی کشورها اعطا شده توضیح داد: «ما هنوز میخواهیم از مناسب بودن میزان عرضه در بازار نفت خام مطمئن شویم، اما همزمان میخواهیم از تعهداتمان به الزامات (معافیتهای تحریمی) نیز اطمینان حاصل کنیم».
وزیر امور خارجه آمریکا سپس با ادعای اینکه قصد دارند با تحریم و سختکردن زندگی برای ایرانیها، به آنها کمک کنند، افزود: «تحریمها علیه ایران یک هدف غایی دارند؛ ایجاد بروندادی که بهتبع آن، مردم ایران زندگی بهتری در مقایسه با زندگی که اکنون تحت رژیم فعلی دارند، داشته باشند».
پامپئو در بخش دیگری از صحبتهایش با اشاره به سفر قریبالوقوع «جان بولتون» مشاور امنیت ملی کاخ سفید و «جیمز جیفری» نمایده ویژه واشنگتن در امور سوریه به ترکیه، گفت آنها به ترکیه میروند تا درباره فرآیند خروج نظامیان آمریکایی از سوریه با مقامات این کشور صحبت کنند.
وی همچنین اضافه کرد: «کارهای بسیار زیادی هست که باید با ترکها انجام دهیم. جاهای بسیاری هست که آنها (ترکیه) از موارد مورد اهمیت آمریکا حمایت میکنند، مواردی که در آنها امنیت آمریکاییها حفظ میشود».
وزیر خارجه آمریکا درباره اختلاف نظرها بین واشنگتن و آنکارا نیز تاکید کرد: «جاهایی نیز هست که ما واقعا نگرانیهایی داریم. هنوز تعدادی از شهروندان آمریکایی در آنجا (ترکیه) بازداشت هستند. مذاکرات با ترکها ادامه دارد».
رئیسجمهور آمریکا اردیبهشت ماه امسال با متهم کردن ایران به تلاش برای دستیابی به سلاح اتمی، مخفی کردن «ابعاد نظامی برنامه هستهای» و دخالت در امور کشورهای منطقه، خروج آمریکا را از برجام اعلام کرد. وی همچنین گفت که تحریمهای پیشین هستهای و تحریمهای سختتر در بازه 90 روزه (13 مرداد) تا 180 روزه (13 آبان) علیه ایران باز خواهند گشت.
ایران و پنج کشور عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل (آمریکا، فرانسه، انگلیس، روسیه و چین) به علاوه آلمان در تیرماه سال 1394 به توافقی دست یافتند که قرار بود در ازای ایجاد محدودیت در بخشهایی از فعالیتهای هستهای ایران، همه تحریمهای بینالمللی و یکجانبه مرتبط با برنامه هستهای ایران را رفع کند.
اتحادیه اروپا چندی پیش بسته قوانین مسدودساز برای حمایت از ایران و شرکتهای اروپایی در قبال تحریمهای آمریکا را ارائه کرد، اما بسیاری از کارشناسان معتقد بودند که این قوانین در عمل نمیتواند مانع از خروج شرکتهای بزرگ اروپایی از ایران شود.
پیشتر نیز شبکه «بلومبرگ» به نقل از منابع آگاه و مقامات آمریکایی گزارش داده بود که دولت ترامپ تصمیم گرفته در ادامه عقبنشینی از فشارها به ایران، هشت کشور را از تحریمهای خرید نفت از ایران معاف کند.
فارس