العالم _ ایران / سیاسی
خبر:
- امروز به شکلی همزمان و البته هدفمند دو مصاحبه از وزیر خارجه آمریکا و بن سلمان رسانه ای شد که اعلام می داشت نه آمریکا و نه سعودی خواهان جنگ با ایران نیستند.
تحلیل:
- اگر چه اظهار نظر هر دو مقام آمریکایی و سعودی با چاشنی متهم کردن ایران در انفجار دو کشتی در دریای عمان در روز 5شنبه گذشته صورت می پذیرد اما اعلام عدم تمایل به جنگ با ایران از سویی نیم نگاهی به تلاش دو کشور به اصلاح افکار عمومی جهانی در خصوص عملکرد تنش آفرین واشنگتن و ریاض دارد و از دیگر سو از نگرانی دو کشور از هرگونه برخورد ولو "به شکل تصادفی" با جمهوری اسلامی ایران دارد.
- مقامات آمریکایی در حالی که نتیجه سیاست خارجی ترامپ در اغلب صحنه های بین المللی را ناکامی ارزیابی می کنند و تجربه های ناموفق در کره شمالی، ونزوئلا، لبنان، عراق، سوریه، یمن، افغانستان و ... را در قالب مسائلی با پتانسیل بالا ضربه زدن به رای آوری ترامپ در دور دوم انتخابات ارزیابی می کنند بیم آن دارند که در شرایط پیش بینی نشده ناشی از هر گونه درگیری نظامی با ایران سبد ارای ترامپ را خالی از رای مناسب و به نفع دمکرات ها بیابند. پیش از این و هنگام اعلام خروج از سوریه ترامپ به صراحت اعلام داشت امریکا پلیس منطقه نیست.
- در حالی که عقب نشینی از مناطق درگیری به عنوان یکی از شعارهای انتخاباتی دوره قبل ترامپ معرفی شده بود بدیهی است که تن دادن به هرگونه درگیری جدید "سمی مهلک" در رای اوری او محسوب خواهد شد.
- به باور برخی کارشناسان شاید امریکا به این جمع بندی رسیده باشد که تشدید فشارهای اقتصادی بر ایران نیاز به هرگونه درگیری نظامی را برای امریکا مرتفع می کند این در حالی است که پروژه تحریم ها انچنانکه ترامپ و کاخ سفید پیش بینی میکرد حتی در یکسالگی اش ایران را به تسلیم وادار نکرد و دلیل روشن آن هم اینکه در آخرین اظهار نظر، مقامات امریکایی گفتند بدنبال ایجاد "اجماعی جهانی" برای مقابله با ایران و ملزم کردن ان به پذیرش قراردادهایی جدید هستند.
- درخصوص عربستان نیز اگر چه صورت مساله کاملا شفاف است و دنباله روی ملک سلمان ولیعهد از امریکا در دشمنی با ایران راه بجایی نبرد اما ولیعهد جوان می کوشد تا اخرین میزان هماهنگی با سیاست های امریکا در مقابل ایران را با هدف حفظ حکومت دو هفته ای اش انجام دهد. این در حالی است که کابوس حملات انصارالله به فرودگاه های جیزان، نجران و ابها شخص ولیعهد را به شکلی ویژه اسیر خود کرده است.
- بن سلمان می گوید به فکر جنگ با ایران نیست چرا که از یک سو در باتلاق یمن گیر کرده و از دیگر سو بزرگترین شانس زندگی اش یعنی جلوس بر تخت پادشاهی را با بزرگترین تهدید یعنی "رویارویی با ایران" مواجه می بیند. بدیهی است هنگامی که امریکا در مقابل ایران سپر می اندازد ولیعهد جوان چاره ای جز تکرار کلام کاخ سفید نداشته باشد.
- امروز "هشتک مرحبا باحمد، مرحبا بالدستور" بالاترین هشتک سعودی بود. این یعنی آنکه همچنان احتمال بازگشت "احمد بن عبدالعزیز" دغدغه ای حل ناشده برای بن سلمان است . بنابراین بن سلمان حق دارد محتاطانه با هر انچه می تواند این هشتک را از فضای مجازی به عالم واقع هدایت کند برخورد کند.
- هم ترامپ اصرار دارد بر کرسی ریاست جمهوری امریکا برای بار دوم تکیه بزند و هم بن سلمان چشم براه مرگ پدر و جلوس بر تخت سلطنت است . یگانه راه هموار فرار و برای این تشنگان قدرت ان باشد که با بازی نکردن با "دم شیرایرانی" بزگرترین شانس های زندگیشان را به بازی نگیرند.