العالم ـ ایران ـ اقتصادی
در گزارش روز شنبه دفتر مطالعات اقتصادی این مرکز درخصوص «دلایل فقر پایدار در ایران و پیشنهادهایی برای خروج از فقر» آمده است: فقر و متغیرهای مربوط به آن از جمله متغیرهای مهم اقتصادی هستند که نهتنها ابعاد اقتصادی، بلکه ابعاد اجتماعی آن نیز دارای اهمیت بسیاری است. بررسی وضعیت فقر و در کنار آن توزیع درآمد همانند هر متغیر اقتصادی دیگر دارای اهمیت بوده و سیاستگذار با بهدست آوردن اطلاعات کافی درخصوص آن، باید در جهت سیاستگذاری مناسب گام بردارد.
براساس مطالعات مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، آنچه موضوع فقر را با اهمیتتر از برخی متغیرهای اقتصادی میسازد، ابعاد اجتماعی آن است. افزایش نرخ فقر و یا حتی بدتر شدن وضعیت توزیع درآمد (در شرایطی که نرخ فقر با افزایش مواجه نبوده) موجب افزایش نارضایتی اجتماعی میشود. ازاینروست که پرداختن به موضوع فقر و توزیع درآمد از اهمیت بالایی برخوردار است.
این گزارش می افزاید: ایران از جمله کشورهایی است که به لحاظ نرخ فقر وضعیت مناسبتری نسبت به برخی کشورهای در حال توسعه یا کمتر توسعهیافته با نرخهای فقر مطلق ۳۰ تا ۴۰ درصد دارد، اما همچنان موضوع فقر مطلق در آن مطرح است. براساس برآورد مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، نرخ فقر در سال ۱۳۹۶ بهطور متوسط در کل کشور ۱۶ درصد بوده است که هرچند نسبت به برخی کشورهای در حال توسعه در وضعیت بهتری قرار دارد، اما نیازمند آن است که به دلایل ایجاد فقر و همچنین راهکارهای قانونی برای کاهش فقر پرداخته شود.
مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در گزارش خود در تشریح دلایل فقر نظامیافته در کشور به مواردی همچون عدم توجه به فراگیری رشد اقتصادی، پایین بودن تحرک درآمدی در دهکهای پایین درآمدی، وجود شاغلین با درآمد پایین، عدم توجه به کیفیت آموزشهای رسمی و غیررسمی، ضعف در مکانیزمهای نظارت و ارزیابی اثربخشی در طرحهای حمایتی و اشتغالزایی اشاره کرده است.