خبر:
رییس جمهور ایران گفت ما مشکل پیچیده و غیر قابل حلی با عربستان نداریم هرزمان عربستان آماده باشد مسائلی که بین ماست قابل گفتگو خواهد بود.
تحلیل:
- مفهوم این کلام روحانی آن است که اساسا ایران هیچ گاه بدیده دشمن به عربستان نگاه نکرده است و اصولا ایران عربستان را در جایگاه و اندازه دشمنی با ایران نمی بیند.
- در یک حصر عقلی ایران یا با آمریکا به توافق میرسد یا خیر که البته شواهد و شرایط در وضع کنونی موید نگاه دوم است و دلیل آن روشن؛ آمریکا مبتنی برمنطق زور اصراردارد ایران را به مذاکرهای وادار کند که بشکلی صددرصدی مباین با منافع ایران است و بدیهی است که عقل حکمرانی اقتضای ارائه پاسخ منفی به این درخواست غیر منطقی دارد. در چنین شرایطی عربستان بدون آنکه حاصلی از این چالش تاریخی عاید خود کند بردشمنی با ایران اصرار دارد و امیدوار است این چالش به گونه ای رویارویی بدل شود تا از آن کسب منفعت کند. همه اینها در حالی است که رفتار شناسی آمریکا بویژه پس از ماجرای سرنگونی پهباد و ماجرای انتقام ایران در "عین الاسد" و بالاخره با توجه به انتخابات پیش رو در آمریکا گزینه جنگ را به صفر متمایل کرده است. حاصل این وضعیت آنکه عربستان در حالی که در شرایط "رها شدگی مطلق" از سوی آمریکا بسر میبرد همچنان مایل است تا به تحقق چنین جنگی امیدوار بماند و در رویایهای کودکانه بن سلمانی زیست کند.
- عربستان همچنان به اثرگذاری تحریمهای آمریکا بر ایران دلبسته است این درحالی است که از سویی عمر و تجربه ولیعهد جوان سعودی به او اجازه نمیدهد تاریخ مقاومت 42 ساله ایرانیان در برابر آمریکا را فهم کند و از دیگر سو مشاورین او از این جسارت برخوردار نیستند که به او تفهیم کنند حتی اگر کل دنیا بر سر تحریم ایران بسیج شوند، مقوله ای بعنوان تحریم برای کشوری باموقعیت استراتژیک و ژئو استراتژیک ایران از یکسو و بهرمندی از حداقل 15 همسایه آبی و خاکی تنها به یک شوخی شباهت دارد. امروز رییس جمهور ایران بصراحت تاکید کرد روابط ایران حتی با امارات (رفیق گرمابه وگلستان) سعودی نیز هیچ گاه قطع نشده است.
- بن سلمان داعیه رهبری جهان اسلام را دارد و البته آرزو برجوانان عیب نیست! او درسایه "ذهن قبیلگی" خود تنها راه تحقق این ارزو را "ساخت دشمن مشترکی بنام ایران "می داند. این درحالی است که حتی بفرض محال تحقق این رویای کودکانه و بفرض عدم وجود جمهوری اسلامی اولین و اساسی ترین دشمن فراروی حکومت موروثی او اختلافات ارضی خواهد بود که در مرزهای همسایگی کشورش رخ نمایی خواهند کرد.
-بن سلمان نمیداند یا نمیخواهد بداند که حمایت آمریکا و غرب از او و حکومت موروثی اش تنها و تنها یک دلیل دارد و آنهم بهرمندی از نفت، عایدات ان و گسیل این درامد به جیب دولتها و شرکتهای اسلحه ساز غربی است. بدیهی است هرکس و در هر شرایطی بهتر از بن سلمان و پدرش بتواند این خواسته را محقق کند آنگاه بایستی حکومت سلمانی ساعت صفر حکومت دو هفتهایش را به تعبیر ترامپ رقم خورده تصور کند. فراموش نکنیم گزینه جانشینی حکومت سلمانی اگر چه ضعیف اما همچنان در کانون توجهات آمریکا در عربستان حفظ و صیانت میشود.
- عربستان اسیر بن سلمان است و بن سلمان اسیر "یمنی" که 5 سال است میخواهد آن را شکست دهد اما ناکام است. جنگنده سعودی سرنگون شده در "جوف" و در بغل گوش عربستان آخرین نشانه ای است که بایستی بن سلمان به آن توجه کند و آن را معیاری حتمی برشکست کشورش در جبهه یمن تلقی کند. آیا او از این ماجرا درس خواهد گرفت یا همچنان ترجیح خواهد داد با "فرار بجلو" همه مشکلات کشورش را در مقوهای بنام ایران خلاصه کند؟ و سعودی را با "برند سر سپردگی به آمریکا" بپیش ببرد؟ باید منتظر ماند و دید، هرچند بنظر آنچه در حکومت سلمانی جایش بشکلی محسوس خالی است "عقلانیت سیاسی "است.