العالم - آمریکا
شمار حملات راکتی به مواضع آمریکا در عراق افزایش قابل توجهی داشته است. به طوری که حتی این حملات در روشنایی روز نیز انجام میگیرند اما آمریکا در نحوه پاسخ دادن به آنها تردید دارد.
به نوشته روزنامه «واشنگتن پست»، مقامات آمریکایی میگویند تقریباً همه روزه گزارشی از حملات «قریبالوقوع» برنامه ریزی شده علیه نیروهای آمریکایی یا تأسیسات دیپلماتیک این کشور دریافت میکنند.
«دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا در تلاش است بدون پرداخت هزینهای گزاف، مانع از تحرکات شبهنظامیان علیه نیروهای این کشور در خاک عراق شود. اما این سوال که آیا رسیدن به چنین هدفی بدون قرار دادن نیروهای آمریکایی در معرض خطری بزرگتر ممکن است یا خیر، میتواند نشان دهد امنیت و اثرگذاری نیروهای آمریکایی در عراق تا چه حد متزلزل شده است.
بیش از ۵۰۰۰ نیروی آمریکایی در عراق در معرض حمله نیروهای متحد با ایران قرار دارند و مقامات آمریکایی از مسئولان عراق درخواست کردهاند عاملان حملات راکتی به مواضعش را تحت پیگرد قرار داده و محاکمه کند. اما به گفته یک مقام نظامی عراقی این درخواست غیر واقعبینانه است.
در حالی که پس از ترور سردار «قاسم سلیمانی» توسط ارتش آمریکا و پاسخ موشکی ایران به این اقدام، دو کشور در حال فاصله گرفتن از تقابل جدی بودند، اتهام زنی پنتاگون به نیروهای تحت حمایت ایران درخصوص حملات راکتی اخیر، میتواند دور جدیدی از خشونت را بهدنبال داشته باشد.
به گفته یک مقام وزارت دفاع آمریکا، «کتائب حزبالله قطعاً قصد دارد ترور [ابومهدی] المهندس را تلافی کند».
او گفت پس از حمله مرگبار به پایگاه «التاجی» هنوز روشن نیست «آیا آنها این احساس را دارند که خونبهایی که می خواستند گرفتهاند یا این تازه اول کار است. هشدارها و شواهدی وجود دارد که نشان میدهد همچنان کتائب حزبالله بهدنبال حمله به نیروهای آمریکایی هستند».
به گفته یک مقام دیگر وزارت دفاع آمریکا، «وجود گمانهزنیهای زیادی» درخصوص وقوع حملات بیشتری از سوی شبهنظامیان عراقی، دولت آمریکا در تقلا برای پیش بینی پاسخ مناسب است.
دو فرد حاضر در جلسه دو هفته پیش دولت آمریکا که در آن درباره هدف قرار دادن مواضع سپاه پاسداران جمهوری اسلامی در ایران و سوریه صحبت شده بود، گفتند چنین پیشنهادی فوراً توسط افراد حاضر در جلسه رد شد زیرا این اقدام میتواند تنشهای عظیمی را بههمراه داشته باشد.
«کریستن فونتنرز» مدیر موسسه امنیت خاورمیانه «اسکاوکرافت» در شورای آتلانتیک و مقام ارشد سابق شورای امنیت ملی آمریکا گفت، نگرانیهای داخلی آمریکا نقش مهمی در این زمینه دارند و «گمان من این است که رئیس جمهور خواهد گفت: "نمیخواهم در حالی که ویروس کرونا را در کشور داریم و در سال برگزاری انتخابات به سر میبریم، با افزایش تنش مواجه شویم».
همچنین حمله به شبهنظامیان همسو با ایران میتواند به این امر بستگی داشته باشد که چه تعداد از کادر نظامی آمریکا کشته و زخمی شدهاند و ابعاد و ماهیت حملات انجام شده علیه آنها چگونه است. یک مقام وزارت دفاع آمریکا در این خصوص گفت: «بحث اصلی این است که خط قرمز کجا است».
براساس این گزارش، میزان قابل اعتماد بودن مقصرانی که از سوی آمریکا تعیین می شوند نیز میتواند مؤلفه تأثیرگذاری باشد. دو مقام آمریکایی در این باره گفتند، از آنجا که انگلیسیها از شواهد ارائه شده از سوی آمریکا برای مقصر دانستن کتائب حزبالله در حمله به پایگاه تاجی موثق نبودند، لندن از شرکت در عملیات مشترک با واشنگتن بر علیه این گروه شبهنظامی امتناع کرد.
احتمال وقوع حملات بیشتر به مواضع آمریکا، موجب شده ارتش این کشور به استقرار سامانههای پدافند هوایی نظیر «سی-رام» و پاتریوت روی آورد و گمان میرود این سامانهها تا یکی دو هفته آینده در عراق مستقر شوند.
آمریکا علت حضور در عراق را مبارزه با گروه تروریستی داعش عنوان کرده است اما این گروه تروریستی شکست کاملی را متحمل شدهاند و از سوی دیگر شبهنظامیان عراقی نیروهای خارجی را مورد تهدید قرار میدهند. به همین دلیل صدها نیروی ائتلاف به رهبری آمریکا از پایگاههای نظامی کوچک به پایگاههای بزرگتری در عراق رفته یا به سوریه و کویت منتقل شدهاند.
تمرینات نظامی مشترک میان عراق و آمریکا نیز به دلیل شیوع ویروس کرونا از سوی دولت عراق لغو شدهاند و این اقدام واشنگتن را بر آن داشته تا تعلیمدهنگان نظامی خود را از عراق خارج کند.
فارس