ضربه زدن به روابط ایران و افغانستان؛ حربه جدید آمریکا

ضربه زدن به روابط ایران و افغانستان؛ حربه جدید آمریکا
دوشنبه 19 خرداد 1399 - 22:41

به نظر می رسد که آمریکا از قرار دادن چوب لای چرخ روابط تاریخی و دوستانه و عمیق میان ملت ایران و ملت های منطقه به ویژه ملت های عراق و افغانستان و لبنان با توسل به زور ناامید شده و در نتیجه، به جنگ روانی و تبلیغاتی و به خدمت گرفتن برخی طرف ها و افراد با حمایت آشکارعربستان سعودی متوسل شده است تا به این روابط ضربه بزند؛ روابطی که پایه و اساسی است که محور مقاومت و همه طرف های مخالف با سلطه آمریکا بر آن بنا شده است.

العالم ـ ایران

پیش از پایان سال گذشته و اوایل امسال، در بغداد و بیروت، تظاهرات مردمی با شعار مبارزه با فساد برگزار شد، ولی ناگهان "انقلابیون وابسته به سفارت آمریکا" در عراق و لبنان در این تظاهرات مردمی نفوذ کرده و شعارهایی را سر می دادند که هیچ ارتباطی به خواسته های مردمی نداشت. از جمله این شعارها، اهانت به روابط با ایران و درخواست خلع سلاح الحشد الشعبی و حزب الله بود، بدون اینکه به آمریکا و نقش فاجعه بار این کشور در عراق و لبنان و یا عربستان سعودی و نقش مخرب آن در این کشورها با ارسال عناصر تکفیری و دلارهای کثیف نفتی و رسانه های منفور طایفه گرا، هیچ اشاره ای شود.

این شعارها و اقدامات یک سال پیش هیچ تاثیری نداشت، اما اکنون تاثیر آن را در حاشیه تظاهرات و اعتراض های مردمی در عراق و لبنان مشاهده می کنیم، این مساله تاکیدی بر این است که تغییری در استراتژی آمریکا در تعامل با محور مقاومت حاصل شده است. این استتراژی مبتنی بر انتقال از مرحله درگیری مسلحانه به مرحله درگیری نرم از طریق ضربه زدن به ملت های محور مقاومت و ملت های مخالف با سلطه جویی آمریکایی و دشمن متجاوز صهیونیست است.

از چند روز پیش، این استراتژی آمریکا از دامنه جغرافیایی لبنان و عراق فراتر رفته و به افغانستان نیز کشیده شده است و هدف از آن ضربه زدن به روابط برادرانه ملت های دوست ایران و افغانستان است.

روابطی که طرح های آمریکا را برای سلطه بر افغانستان با شکست مواجه کرده است. طی روزهای گذشته، برخی از سایت های مشکوک اینترنتی و رسانه های آمریکایی و سعودی و برخی دیگر از رسانه ها که از حمایت آمریکا و عربستان سعودی برخوردارند، مدعی شدند که نیروهای مرزی ایران مهاجران افغانستانی را غرق کردند.

همچنین نیروی پلیس ایران را به تیراندازی به خودروی حامل مهاجران افغانستانی در استان یزد در مرکز ایران متهم کردند و این خبرها به سرعت در صدر خبرهای کانال‌های فتنه جوی سعودی و آمریکایی مانند العربیه و الحدث و الحره قرار گرفتند.

این درحالیست که آنچه اتفاق افتاد، کاملا با خبرهای منتشر شده از سوی این رسانه های فتنه جوی آمریکایی و اسرائیلی و سعودی مغایرت دارد. زیرا همانطور که محسن بهاروند، معاون وزیر امور خارجه در امور بین المللی و حقوقی در سفر خود به افغانستان درصدر هیات بلندپایه ایرانی برای بررسی ابهامات این حادثه تاسف بار گفت حادثه غرق شدن شهروندان افغانستانی در هریرود در نتیجه ترددهای غیرقانونی در مرزهای مشترک ایران با افغانستان اتفاق افتاد.

بهاروند افزود: نبود پاسگاه های مرزی افغانستان نزدیک مرزهای مشترک منجر شده است که این کشور کنترلی بر مرزها نداشته باشد و همین مساله موجب می شود ترددهای غیرقانونی، مشکلات متعددی را به وجود بیاورد. به ویژه اینکه گروه های قاچاقچی در مرزهای مشترک دو کشور فعالیت می کنند و خواهان عبور دادن مهاجران از مناطق ناهموار و هریرود و انتقال اتباع افغانستانی به ایران به شکل غیرقانونی هستند و درنتیجه چنین اتفاقاتی رخ می دهد.

عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه ایران گفت که طبق تحقیقات کمیته حقیقت یاب ایران، حادثه اتباع افغانستانی، در داخل خاک ایران اتفاق نیفتاد و نیروهای ایرانی در این حادثه هیچ دخالتی نداشتند.

وی افزود که در ماه های اخیر و به سبب شیوع ویروس کرونا و برای حفظ امنیت و سلامت گارد مرزی از خطر ابتلا به این ویروس طبق دستور صادره از سازمان نیروهای مرزی، ایران هیچ اردوگاهی در مناطق مرزی نداشت و هرگونه ادعا مانند انتقال اتباع افغانستانی به اردوگاه و یا وادار کردن آنها به کار اجباری و دیگر اخبار، دروغی بیش نیست و این خبرها از سوی طرف هایی مطرح شد که از شرایط جدید در مرزهای ایران اطلاعی نداشتند.

از این مساله فقط چند روز نگذشته بود که برخی رسانه ها خبر تیراندازی پلیس ایران به خودروی حامل اتباع افغانستانی در استان یزد را منتشر کردند که این تیراندازی به واژگونی خودرو و آتش سوزی و کشته شدن سه تن از اتباع افغانستانی منجر شد. در حالی که واقعیت طبق گفته های منابع ایرانی و سفیر افغانستان در ایران چیز دیگری بود و آن چیزی که رسانه های آمریکایی و عربستانی منتشر کردند، نبود.

عبدالغفور لیوال سفیر افغانستان در ایران گفت که مسئولیت این حادثه به عهده راننده خودرو و باندهای قاچاق انسان بود.

منابع پلیس ایران نیز تاکید کردند که راننده با سرعت بسیار زیاد در حال حرکت بود و به مانعی برخورد کرد که به واژگونی خودرو و آتش گرفتن آن منجر شد.

لیوال هنگام ملاقات مجروحان این حادثه در بیمارستان، تاکید کرد که اتباع افغانستانی از ده‌ها سال در یزد زندگی می کنند و در فعالیت‌های اقتصادی متعدد مشارکت دارند و در دانشگاه ها و مدارس تحصیل می کنند.

وی فرصتهای شغلی را که استانداری یزد برای اتباع افغانستانی فراهم کرد، ستود و گفت: اینگونه حوادث نمی توانند بر روابط تاریخی عمیق و ریشه ای میان دو ملت ایران و افغانستان اثری بگذارد.

همه می دانند که مرزهای میان ایران و افغانستان حدودا مسافتی بالغ بر 1000 کیلومتر است و سالانه 500 هزار افغانستانی از طریق این مرزها به صورت غیرقانونی وارد ایران می شوند و از بیش از 40 سال پیش تاکنون حدود 3 میلیون و 300 هزار پناهنده افغانستانی در داخل شهرها و روستاهای ایرانی بدون هیچ تبعیضی و با بهترین امکانات مانند فرصتهای شغلی و آموزش رایگان و امکانات بهداشتی رایگان و بسیاری امکانات دیگر در ایران زندگی می کنند.

باندهای قاچاق انسان و مواد مخدر و گروههای تروریستی تکفیری که هزاران نفر از نیروهای گارد مرزی ایران و نیروهای امنیت و سپاه پاسداران در طول چندین دهه را به قتل رساندند، بر تعامل انساندوستانه جمهوری اسلامی ایران با اتباع افغان اثری نمی گذارند. این تعامل در واقع برخاسته از تعالیم و اخلاق اسلامی و ایرانی است و تلاش های امریکا برای ضربه زدن به روابط میان دو ملت ایران و افغان مسلما بی نتیجه خواهد ماند.

پربیننده ترین خبرها