العالم - آمریکا
«مایک پامپئو»، وزیر امور خارجه آمریکا امروز چهارشنبه بار دیگر خواستار جلوگیری از لغو تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران شد.
او گفت: «رژیم ایران سزاوار لغو تحریم تسلیحاتی نیست زیرا آنها به محدودیت های فعلی خود پایبند نبودهاند. تا زمانی که آنها از تهدید سایر ملل و حمایت از فعالیت های تروریستی در منطقه دست برنداشتهاند، ما نمی توانیم به عملکرد آن ها همانند یک ملت بالغ اعتماد کنیم.»
پامپئو روز گذشته هم در نشست شورای امنیت با موضوع اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ از کشورهای عضو این شورا خواست تحریمهای تسلیحاتی ضد ایران را تمدید کنند. روسیه و چین به صورت مستقیم و متحدان کلیدی آمریکا به صورت دوپهلو این درخواست پامپئو را رد کردند.
پامپئو امروز گفت: «دیروز من با شورای امنیت صحبت کردم و از آنها خواستم که تحریمهای تسلیحاتی ۱۳ ساله علیه ایران را حفظ کنند.»
وزیر خارجه آمریکا گفت: «به خاطر توافق شکستخورده برجام این محدودیتها قرار است ماه اکتبر به پایان برسند. اگر ایران قرار باشد از کشورهایی مثل روسیه و چین سلاح بخرد، غیرنظامیان بیشتری در خاورمیانه به دست این رژیم کشته خواهند شد.»
او مدعی شد که با رفع این تحریمهای تسلیحاتی حماس و حزبالله بیشتر از قبل مسلح خواهند شد و کشورهای اروپایی در معرض خطر قرار خواهند گرفت.»
پامپئو در اظهاراتی که احتمالاً به طرح اروپاییها برای تمدید محدود تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران اشاره داشت گفت که واشنگتن به دنبال تمدید کوتاهمدت این تحریمها نیست.
منابع خبری چند هفته پیش گزارش دادند دیپلماتهای اروپایی در تلاشند با پیشنهاد دادن تمدید محدود تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران به مصالحهای با آمریکا بر سر حفظ توافق هستهای برجام برسند.
روزنامه «والاستریتژورنال» در گزارشی روز ۲۸ خرداد نوشت: «همزمان با حرکت آمریکا و سایر قدرتهای جهانی به سمت درگیری بر سر توافق هستهای ایران، دیپلماتهای اروپایی در تلاشند با طرح پیشنهاد تمدید محدود تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران به مصالحهای در این خصوص دست پیدا کنند.»
در حالی که روزنامه والاستریتژورنال مدعی شده هدف این اقدام اتحادیه اروپا حفظ توافق هستهای برجام است، منقضی شدن تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران یکی از مزایای اعطاشده به تهران ذیل مفاد همین توافق است.
تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران طبق مفاد برجام ۱۸ اکتبر سال جاری میلادی به پایان میرسد اما دولت آمریکا به ریاست «دونالد ترامپ» تلاشی را برای جلوگیری از انقضای این توافق آغاز کرده است.
آمریکا در تلاش است در راستای پیشبرد سیاست فشار حداکثری علیه ایران تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران را تمدید کند. واشنگتن گفته در صورتی که این تلاش به سرانجام نرسد با توسل به یکی از بندهای توافق هستهای برجام به دنبال بازگرداندن تحریمهای بینالمللی علیه ایران خواهد بود.
کارشناسان میگویند آمریکا از آن جهت که اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ از برجام خارج شده جزو طرفهای مشارکتکننده در «برجام» نیست و نمیتواند از بندهای این توافق برای تمدید تحریمها علیه ایران استفاده کند.
از طرف دیگر، مقامهای دولت «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا ادعا میکنند آمریکا با خروج از برجام این توافق را «نقض» نکرده و هنوز یکی از طرفهای مشارکتکننده در آن محسوب میشود.
مادهای در برجام که مقامهای دولت آمریکا مدعی هستند میتوانند از آن برای بازگرداندن تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران استفاده کنند «ساز و کار حل و فصل اختلافات» است که با نامهای دیگری مانند «مکانیسم ماشه» یا «ساز وکار بازگشت خودکار تحریمها» هم شناخته شده است.
فارس