العالم - جهان اسلام
«یوسف بن علوی» از سیاستمداران کهنه کار خاورمیانه است که به مدت بیش از چهار دهه در وزارت خارجه و 23 سال وزیر خارجه عمان بود و در عرصه بین الملل کاملا چهرهای شناخته شده است .
پس از برکناری بن علوی و تغییرات در کابینه ، گمانه زنیها درباره وی از سوی ناظران منطقه ای و بین المللی آغاز شد و برخی این تغییرات را تلاش سلطان جدید برای ایجاد تغییرات در سیاست خارجی این کشور ارزیابی کردند و بر این باورند که سلطان هیثم قصد دارد خودش بیشتر در عرصه سیاست خارجی نقش آفرینی کند .
برخی دیگر بر این باورند که کنار گذاشتن بن علوی وزیر خارجه تغییری در رویکرد سیاسی این کشور ایجاد نخواهد کرد و سلطان هیثم به راحتی نخواهد توانست در سیاست خارجی که سطان قابوس سنگ بنای آن را نهاده بود عدول کند چرا که ممکن است با اعتراض جریانهای مخالف و مردمی روبرو شود.
از نظر این دسته از ناظران ترمیم کابینه صرفا برای روی کار آوردن چهرههای تازه نفس و جدید است که آن هم متناسب تغییری است که در راس قدرت در این کشور با مرگ سلطان قابوس و روی کار آمدن سلطان هیثم ایجاد شده است. این گروه این تغییرات را طبیعی دانسته که سلطان جدید اعضای تیم کاری خود را از میان افراد نزدیک به خود انتخاب کند و پیام اصلی آن از نظر این گروه داخلی و در راستای اصلاحاتی اقتصادی است که سلطان جدید به دنبال اجرای آن است. این دسته از کارشناسان تغییر وزیر دارایی و رئیس بانک مرکزی و اعمال تغییراتی در ساختار و اسامی وزارتخانههای اقتصادی را دلیلی بر مدعای خود می دانند.
اما «رضا میرابیان» کارشناس ارشد مسائل غرب آسیا درباره برکناری یوسف بن علوی و جایگزنی «بدر بن حمد البوسعیدی» به جای وی به موضوع جدیدی اشاره می کند و تماس تلفنی بن علوی با سفیر فلسطین در امارات که اخیرا از این کشور برگشته را بی ارتباط با این امر نمی داند و معتقد است که بن علوی در این تماس تلفنی بر حقوق ملت فلسطین به پایتختی قدس اشغالی تاکید کرده است و این موضع گیری مخالفت با روندی تلقی می شود که امارات در پیش گرفته است و این تردیدها را تقویت می کند که بن علوی تحت فشار از سمت خود کناره گیری کرده است.
رضا میرابیان همچنین در این زمینه به موضع قابل توجه مفتی اعظم عمان در خصوص توافق اخیر بین امارات و رژیم صهیونیستی اشاره کرد که در آن گفته بود: «اگر نمی توانید الاقصی را آزاد کنید بر سر آن سازش نکنید» دلیلی بر این امر دانست که در بین مردم عمان این نگرانی وجود دارد که مبادا حاکمیت این کشور مواضع سازشکارانه در پیش بگیرند.
به هر حال از نظر ناظران سیاسی برکناری بن علوی یک روز بعد از اظهارات وی مبنی بر تایید حقوق ملت فلسطین به پایتختی قدس اشغالی این سوال را مطرح می کند آیا این احتمال وجود دارد که سلطان عمان تحت فشار خارجی ناچار شده وزیر خارجه خود را برکنار کند؟
این سوال در حالی مطرح است که گزارش رسانه ای حاکی است که آمریکا ابومازن رئیس تشکیلات خودگردان را حتی از سوی کشورهای عربی و در راس آن امارات که عادی سازی روابط با رژیم اسرائیل را اعلام کرد، تحت فشار قرار داده است.
به هر حال باید منتظر ماند و دید که موضع گیری عمان طی روزهای آینده در بحث عادی سازی به چه سمتی پیش خواهد رفت.
تسنیم