العالم ـ اروپا
ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه در نشست خبری مجازی گفت: پیمان ممنوعیت جنگافزارهای هستهای که به تازگی در مجمع عمومی سازمان ملل متحد با رای حداقل لازم کشورها تصویب شد، روز ۲۲ ماه ژانویه سال ۲۰۲۱ (۳ بهمن ماه سال ۹۹) اعتبار اجرایی می یابد.
وی با بیان اینکه این گونه سیر اوضاع پیرامون پیمان ممنوعیت جنگافزارهای هستهای نمی تواند تاسف انگیز نباشد، افزود: این پیمان بدون مشارکت روسیه و سایر قدرت های هسته ای تنظیم و تدوین شد و دلایل برای شرکت نکردن ما در این پیمان معلوم و مشخص است.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه یادآورشد که پیمان ممنوعیت جنگافزارهای هستهای بدون توجه به اصول اساسی و بنیادین قرارداد منع انتشار سلاح های هسته ای تدوین شد و ما معتقدیم که این قرارداد را باید بطور مستمر و بدون تحریف اجرا کرد.
وی افزود: دلیل دوم اینکه ما بر این باوریم که در مورد مساله خلع سلاح اتمی که مساله مهم و جدی است فقط باید بر اساس توافق جمعی همه طرف های ذینفع ازجمله قدرت های دارای سلاح هسته ای مطابق با قرارداد منع انتشار سلاح های هسته ای اقدام کرد.
زاخارووا در مورد دلیل سوم شرکت نکردن روسیه در تدوین پیمان ممنوعیت جنگ افزارهای هسته ای گفت: برای ما چارچوب تعیین شده برای روند مذاکرات پیرامون این پیمان غیرقابل قبول است که در واقع در آن زمینه راهبردی مساله نادیده گرفته شده و موضوع نابودی سلاح های هسته ای جدا از واقعیت های موجود در امنیت بین المللی درنظر گرفته شده است.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه با بیان اینکه ما با احترام به کسانی که سلاح هسته ای را رد می کنند، می نگریم، اظهار داشت: مسکو به اهداف نیک بنای جهان بدون سلاح هسته ای پایبند است اما ما رویکردهایی برای دستیابی به این اهداف را که شامل روند سریع خلع سلاح هسته ای می شود، نمی پذیریم و به همین دلیل تدوین پیمان ممنوعیت جنگ افزارهای هسته ای و پیشبرد آن را اشتباه می دانیم.
به گزارش ایرنا، پیمان ممنوعیت جنگافزارهای هستهای در هفتم ژوئیه ۲۰۱۷ میلادی به تصویب ۱۲۲ کشور در مجمع عمومی سازمان ملل متحد رسید. ایران از جمله کشورهایی بود که به این پیمان رأی مثبت داد.
کشورهای دارنده سلاح هستهای و متحدان آنها از جمله هلند به این پیمان رأی منفی دادند. سنگاپور نیز به آن رأی ممتنع داد.
این پیمان از کشورهای امضاکننده میخواهد که «هرگز و تحت هیچ شرایطی سلاحهای هستهای یا سایر ابرازهای انفجاری هستهای را توسعه نداده، آزمایش و تولید نکنند، ذخیره نکرده یا در پی مالکیت آنها نباشند».
آمریکا در نامهای به امضاکنندگان پیمان ممنوعیت جنگافزارهای هستهای خواستار خروج آنها از این پیمان شد.
آمریکا در این نامه اعلام کرد که پنج قدرت هستهای (ایالات متحده، روسیه، چین، انگیلس و فرانسه) و متحدان آمریکا در ناتو «مواضع یکسانی درباره تبعات احتمالی» این پیمان دارند.