العالم - ترکیه
«فؤاد اوکتای» معاون رئیس جمهور ترکیه روز یکشنبه گفت که اقدام رئیس جمهور اخیر آمریکا در برسمیت شناختن نسلکشی ارامنه به دو دلیل بوده است که که یکی از آنها وابسته به سیاستهای داخلی بوده و دیگری تلاش واشنگتن برای بازگشت به عرصه بینالمللی است.
وی که با شبکه تیآرتی ترکیه مصاحبه میکرد، گفت: «من حدس میزنم، وی (جو بایدن) تلاش دارد تا از این پدیده به عنوان ابزاری براب بخشی از جهان استفاده کند و من شدیدا معتقدم که این دو دلیل برای آغاز وی و سیاست خارجی آمریکا کاملا غلط است».
معاون رئیس جمهور ترکیه اضافه کرد: «فقط به دلیل قولهایی که به ارمنیها یا لابیهای تحت تاثیر ارمنیها داده نباید تصمیمی سیاسی اتخاذ کرده و ملتی را مسئول یک نسل کشی بداند».
اوکتای گفت: «عبارت نسل کشی کلمه سادهای نیست که برای هر کسی استفاده شود. اگر کلمه نسل کشی باید استفاده شود باید برای آمریکا و نه ترکیه به کار برده شود».
«رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه نیز روز دوشنبه گذشته در سخنرانی در واکنش به اقدام رئیس جمهور آمریکا در برسمیت شناختن نسل کشی ارامنه گفت: «اگر شما میخواهید نسل کشی را ببینید، فقط به آینده نگاه کنید».
وی با انتقاد شدید از رئیس جمهور آمریکا گفت: «بایدن از گفتار ناعادلانه، نامناسب و غلطی استفاده کرد. این کلمات که هیچ اساس تاریخی و قانونی ندارد باعث ناخرسندی ما شد».
رئیس جمهور آمریکا شامگاه شنبه گذشته نسل کشی ارامنه در دوران حکومت عثمانی را برسمیت شناخت.
رئیس جمهور آمریکا در بیانیه خود نوشت که در 24 آوریل 1915، یک میلیون و پانصد هزار ارمنی توسط امپراطوری عثمانی قتل عام شدند.
برخی کشورها در سالهای گذشته، ادعا کردهاند که امپراطوری عثمانی در جنگ اول جهانی مرتکب کشتار ارامنه شده و از آن بعنوان نسلکشی یاد کردهاند. این در حالی است که ترکیه قویا هرگونه ادعای نسلکشی ارامنه را رد کرده و برسمیت شناختن این موضوع را خصمانه دانسته است.
ترکیه که یکی از متحدان اصلی آمریکا در پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) به شمار میآید، بارها به واشنگتن درباره برسمیت شناختن نسل کشی ارامنه هشدار داده و اعلام کرده که این حادثه بخشی از درگیریها در جریان جنگ جهانی اول بوده است.
بایدن در بیانیه خود از لفظ نسل کشی برای این رویداد استفاده کرده است، عبارتی که رؤسای جمهور سابق آمریکا از آن استفاده نکرده بودند.
فارس