العالم-ایران
مقامهای آمریکایی مدعی هستند که تجدید گفتوگوها درباره توافق هستهای با ایران میتواند نتایج دلخواهی که آمریکا میخواهد را به همراه نداشته باشد به همین دلیل به صورت فعالی در حال بحث در خصوص اعمال تحریمهایی علیه ایران هستند.
شبکه خبری سیانان با اشاره به این مطلب نوشت «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا در حالی قرار است روز شنبه در رم با سران کشورهای گروه 20 دیدار کرده و درباره برنامه هستهای ایران گفتوگو کند که روز جمعه وزارت خزانه داری آمریکا تحریمهایی را علیه برنامه پهپادی ایران اعمال و چند روز پیش نیز ایران آمادگی خود را برای بازگشت به مذاکرات هستهای اعلام کرد.
سیانان نوشت منابعی به این شبکه گفتهاند که گفتوگوهایی در درون دولت بایدن درباره چگونگی و میزان افزایش فشارها علیه ایران در حال انجام است.
این منابع گفتند در صورتی که ایران به اتخاذ اقداماتی در تضاد با توافق هستهای سال 2015 ادامه دهد، آمریکا و متحدانش تمایل بیشتری به اعمال تحریمهایی با هزینه بیشتر علیه ایران به دلیل عدم بازگشت به توافق خواهند داشت.
این منابع درباره جزئیات تحریمهای جدیدی که امکان دارد علیه ایران اعمال شود، توضیح ندادند اما یک شخص نزدیک به گفتوگوها به سیانان گفت که بایدن در دیدارهایش در نشست گروه 20 درباره گزینههای احتمالی با متحدان به رایزنی خواهد پرداخت و این هزینهها حتی در حالی که گفتوگوها با ایران در حال انجام بوده، میتواند اعمال شود.
«جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی آمریکا نیز در مسیر رفتن به رم در جمع خبرنگاران گفته بود که نشستها در حاشیه گروه 20 فرصتی برای هماهنگی نزدیکتر با شرکای تروئیکای اروپایی درباره موضع مشترک درباره ایران خواهد بود.
نشست درباره ایران در حاشیه نشست گروه 20 اندکی پس از آن اعلام شد که تهران به طور رسمی اعلام کرد که زمان از سرگیری مذاکرات وین پیش از پایان ماه نوامبر (اواسط آذر ماه) خواهد بود.
یک مقام آمریکایی نزدیک به مذاکرات نیز گفت که اعلام عمومی از سوی ایران درباره بازگشت به مذاکرات، به ما خوشبینی زیادی نداده است.
وی در ادامه مدعی شد: «نشانههای کمی وجود دارد که ایران قصد دارد عملگرا باشد و مسائل باقیمانده را حل کند».
این مقام آمریکایی ادعا کرد که واشنگتن با روحیه سازنده وارد مذاکرات درباره احیای برجام خواهد شد.
یک دیپلمات اروپایی نیز گفت که تمایل تهران برای از سرگیری گفتوگوها یک راهحل نیست بلکه گام قابل توجه رو به جلو به شمار میآید.
این در حالی است که وزارت خزانه داری آمریکا روز جمعه تحریمهای جدیدی را علیه ایران اعمال کرد و بر اساس آن 4 فرد و 2 نهاد ایرانی را به لیست تحریمهای خود اضافه کرد. (جزئیات بیشتر)
دولت بایدن در حالی مدعی تمایل برای بازگشت به توافق هستهای است که همچنان سیاست فشار حداکثری دولت دونالد ترامپ علیه ایران را در پیش گرفته است.
دولت ترامپ در اردیبهشت سال 1397 به طور یکجانبه از توافق هستهای با ایران خارج شد و تحریمهای شدیدی را با هدف به زانو در آوردن ایران اعمال کرد.
این تحریمها در حالی علیه ایران ادامه یافت که جهان با همه گیری کرونا مواجه شد و ایران نیز به دلیل بلوکه شدن داراییهایش در تعدادی از کشورهای جهان، در تامین دارو و مایحتاج کشور با مشکلات زیادی مواجه شد.
دولت ترامپ سرانجام در 20 بهمن سال 1399 در حالی به کار خود پایان داد که نتوانست به هدف خود برای دستیابی به توافقی که به زعم وی توافق بهتری با ایران بوده، دست پیدا کند.
فارس