العالم - زلال قران
شفاعت هم درشکل تکوینی وهم درشکل تشریعی صورت می گیرد.
شکل تکوینی شفاعت چگونه واقع می شود ؟
خداوند رحمان هریک ازمخلوقات عالم را برای وصول به هدفی والا خلق کرده و به تمام جهازات موردنیاز برای رسیدن به هدف خلقتشان مجهزفرموده و تمام شرایط واسباب و مسببات لازم رابرای انجام این مهمترین واصلی ترین امرحیات آنها فراهم نموده است.
به هدایت آیه 3 سوره مبارکه یونس:
«إِنَّ رَبَّكُمُ اللَّـهُ الَّذِي خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ فِي سِتَّةِ أَيَّامٍ ثُمَّ اسْتَوَىٰ عَلَى الْعَرْشِ يُدَبِّرُ الْأَمْرَ مَا مِن شَفِيعٍ إِلَّا مِن بَعْدِ إِذْنِهِ ذَٰلِكُمُ اللَّـهُ رَبُّكُمْ فَاعْبُدُوهُ أَفَلَا تَذَكَّرُونَ»
ترجمه: (خالق و پروردگار شما به حقیقت خداست که جهان را از آسمانها و زمین در شش روز (یعنی مقدار زمان شش روز یا شش مرتبه وجودی) خلق فرمود. آن گاه ذات مقدسش بر عرش فرمانروایی قرار گرفت، امر آفرینش را نیکو ترتیب میدهد، هیچ کس شفیع و واسطه جز به رخصت او نخواهد بود، چنین خدایی به حقیقت پروردگار شماست، او را به یگانگی پرستید، چرا متذکر نمیشوید).
خداوند رحمان آسمانها وزمین (جهان هستی) را آفرید وتمام امورآنها را تدبیرنمود و اسباب و مسببات و مُدبرات تعبیه شده درنظام عالم را شفیع و واسطه رحمت ونعمت های (مادی و معنوی) خود برمخلوقات مقدّرومقررفرمود.