فروش گسترده پهپادهای بیرقدار ترکیه به کشورهای آفریقایی

فروش گسترده پهپادهای بیرقدار ترکیه به کشورهای آفریقایی
شنبه 5 شهريور 1401 - 19:18

ترکیه یک نوع «دیپلماسی پهپادی» در کشورهای آفریقایی جنوب صحرای بزرگ در پیش گرفته و با فروش پهپادهای خود در فکر سرمایه‌گذاری‌های بزرگ‌تر در این کشورهاست.

العالم - آفریقا
به گفته منابع خبری، برخی کشورهای آفریقایی که درگیر نزاع با گروهک‌های مسلح تروریستی هستند، مدتی است که مشتری پهپادهای بیرقدار (TB۲s ) ترکیه شده‌اند.

طبق گزارش شبکه بی بی سی، طی هفته‌های اخیر یک محموله از این نوع پهپادها به کشور «توگو» در غرب آفریقا که در تلاش برای جلوگیری از نفوذ عناصر مسلح به سمت جنوب از سمت کشور «بورکینافاسو» است، تحویل داده شده است و در ماه می گذشته، دولت نیجر نیز شش فروند از این پهپادهای مقرون به صرفه را برای عملیات نظامی خود علیه گروه‌های شورشی در منطقه ساحل جنوب صحرا و اطراف دریاچه چاد خریداری کرد.

طبق این گزارش، سایر مشتریان آفریقایی شامل اتیوپی، مراکش و تونس هستند. آنگولا نیز برای خرید پهپادهای بیرقدار ابراز علاقه کرده است.

بی بی سی در ادامه نوشت دلیل اینکه کشورهای فقیر آفریقایی به پهپادهای ترکیه اقبال نشان داده‌اند این است که این پهپادها را فرصتی برای توسعه نیروی هوایی خود بدون هزینه بالا برای تجهیزات و صرف سال‌ها آموزش خلبانان جنگنده، می‌دانند. این مسأله به خصوص در مورد کشورهای نیجر و توگو که سال‌هاست درگیر مقابله با گروهک‌های خشن هستند، بیشتر صدق می‌کند؛ افراد مسلحی که با موتورسیکلت جا به جا می‌شوند و در بیشه‌زارها و مناطق ناهموار ساحلی کمین کرده و هر از چندگاهی به مقرها و پایگاههای دور افتاده ارتش و ژاندارمری‌ها و گذرگاههای مرزی حمله می‌کنند.

دولت نیجر سال‌هاست که با این بحران دسته و پنجه نرم می‌کند و در مناطق سه‌گانه مرزی در مرز با بورکینافاسو و مالی با این شبه‌نظامیان درگیر است.

اما درباره کشور توگو، تهدید گروهک تروریستی-تکفیری «جماعت نصرت‌الاسلام و المسلمین» تجریه جدیدی برای این کشور محسوب می‌شود. در یک دهه گذشته عمده فعالیت گروههای مسلح این چنینی در سواحل مرکزی، مالی، بورکینافاسو و نیجر و به شکل عمده در مناطق دور از مرزهای این کشور با کشورهای ساحلی مانند ساحل عاج، غنا و بنین محدود بوده است؛ اما در سال‌های اخیر شرایط تغییر کرده و عناصر تروریستی خود را از بورکینافاسو به مناطق مرزی رسانده‌اند. به طوریکه در اواخر سال ۲۰۱۹ نیروهای امنیتی توگو، نشانه‌هایی از تحرکات تروریست‌‌ها را در شمال این کشور رصد کردند.

ساحل عاج کشور همسایه توگو نیز اولین بار در سال ۲۰۱۶ در معرض حملات این شبه‌نظامیان تروریست قرار گرفت و تروریست‌ها در حمله به تفرجگاه «گراند بسام» ۱۹ نفر را کشتند؛ به نظر می‌رسد که آن‌ها از ساحل عاج وارد توگو شده‌اند. اولین حمله در نوامبر سال گذشته میلادی به مواضع نیروهای نظامی توگو انجام گرفت. آخرین مورد نیز در ماه می بود که طی آن دهها تروریست به پایگاه ارتش در منطقه «کپک-پاکندی،» در نزدیکی بورکینافاسو یورش برده و هشت سرباز را کشته و ۱۳ نفر دیگر را زخمی کردند.

دولت توگو در ماه ژوئن در مناطق شمالی این کشور حالت فوق‌العاده اعلام کرد و «فاوره گناسینگبه» رئیس‌جمهور این کشور در تلاش برای تقویت روحیه، از منطقه بازدید کرد. در این میان حکومت که دهه‌هاست قدرت را قبضه کرده از احزاب مخالف خواست تا برای توسعه یک راهبرد ملی یکپارچه برای مقابله با تهدیدات تروریست‌ها به گفت‌و‌گو بنشینند، اما در نهایت این نیروی نظامی است که باید کار را یکسره کند و در این جاست که نیاز به پهپادهای بیرقدار خود را نشان می‌دهد.

از سوی دیگر کشورهای توگو و نیجر با خرید پهپادهای بیرقدار می‌توانند تا حدی از حضور امنیتی فرانسه به عنوان قدرت استعماری سابق بکاهند. امری که افکار عمومی نیز اقبال بالایی به آن نشان می‌دهد.

اما در آن سوی ماجرا، دولت ترکیه نیز فروش این سلاح را به چشم «دیپلماسی پهپادی» می‌بیند و تلاش دارد از مشارکت نظامی به عنوان ابزار مهمی در سیاست خارجی در جنوب صحرای بزرگ آفریقا بهره ببرد. پهپادها می‌تواند با خود دیگر سرمایه‌گذاری‌ها از جمله ساخت فرودگاهها را نیز به همراه داشته باشد.

فارس

پربیننده ترین خبرها