العالم ـ آفریقا
بنابر گزارش وبسایت روزنامه مِیل اَند گاردین آفریقای جنوبی، امروز (پنجشنبه) دستکم چهار کشور به بلوک بریکس ملحق میشوند، عربستان سعودی و مصر از حمایت هر پنج کشور کنونی بریکس برخوردار هستند.
همه کشورهای عضو بریکس (برزیل، روسیه، هند، چین، آفریقای جنوبی) مذاکرات خود را در مورد اینکه کدام کشورها در طرح توسعه این بلوک پذیرفته خواهند شد، به پایان رسانده اند.
انتظار می رود سیریل رامافوسا، رئیسجمهور آفریقای جنوبی این تصمیم را صبح پنجشنبه - به وقت محلی - اعلام کند.
دستکم ۲۰ کشور، که چهار مورد از آنها از آفریقا هستند، رسماً درخواست پیوستن به بریکس را مطرح کرده اند.
به گفته منابع آگاه، اتیوپی، الجزایر، نیجریه و مصر چهار کشور آفریقایی هستند که بلوک بریکس به طور جدی آنها را مورد بحث و بررسی قرار داد.
دیپلمات های عالیرتبه گفتند آفریقای جنوبی از عربستان سعودی، امارات متحده عربی، مصر و ایران برای تبدیل شدن به اعضای دائم بریکس حمایت کرده است.
سه منبع دیگر نیز تأیید کردند که هر پنج کشور در مورد عضویت دائمی عربستان سعودی و مصر توافق کردند. همچنین به نظر میرسد چند کشور - از جمله امارات متحده عربی و آرژانتین - به عنوان اعضای دائم انتخاب شده اند.
گفته میشود اندونزی که دستکم چهار کشور بریکس از پیوستنش به این گروه حمایت کرده بودند، در آخرین لحظه از پیوستن خودداری کرده است.
همچنین گفته میشود ایران که پشتیبانی روسیه را با خود داشت، از حمایت برزیل نیز برخوردار شد اما تحریمهای مختلف غرب علیه این کشور نفتخیز احتمالاً مانع پیوستن تهران به بریکس خواهد بود.
به گفته منابع آگاه، بحث در مورد اینکه آیا ایران باید به بریکس بپیوندد یا خیر، در طول سهشنبه شب ادامه داشت و کشورهای بریکس به جلسه خود بدون حصول اجماع در مورد پیوستن ایران به این گروه پایان دادند.
عربستان سعودی میتواند بزرگترین بازیگر بریکس در تلاش برای تبدیل شدن آن به قویترین بلوک جهانی باشد.
گفته میشود سیاستمداران بلندپایه سعودی، از جمله پادشاه این کشور، وارد آفریقای جنوبی شده اند.
این کشور نفتخیز در آمریکا از عوامل اثربخشی فراوانی برخوردار است و انتظار میرود نفوذ قابل توجهی در غرب داشته باشد.
پیشتر گزارش شده بود که آفریقای جنوبی احتمالاً از گنجاندن مصر در فهرست اعضای بریکس حمایت میکند.
یک منبع آگاه در این خصوص گفت تولید ناخالص داخلی، جمعیت و موقعیت استراتژیک مصر در دریای مدیترانه و کانال سوئز، آن را به یک شریک جذاب تبدیل کرده است.