سفر سرزده رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا به خاورمیانه

سفر سرزده رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا به خاورمیانه
شنبه 3 شهريور 1403 - 18:56

فرمانده ارشد آمریکایی روز شنبه سفری سرزده و از پیش اعلام نشده به منطقه خاورمیانه (غرب آسیا) را آغاز کرد تا درباره راه‌های جلوگیری از تشدید تنش‌ها که می‌تواند به یک درگیری گسترده‌تر در این منطقه تبدیل شود، گفت‌وگو کند.

العالم - آمریکا

سی کیو براون، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا، سفر خود را از اردن آغاز کرد و گفت که در روزهای آینده نیز برای شنیدن دیدگاه‌های رهبران نظامی به مصر و سرزمین های اشغالی سفر خواهد کرد.

سفر رئیس ستاد مشترک ارتیش آمریکا به منطقه در حالی انجام می شود که واشنگتن در تلاش است تا یک توافق دست نیافتنی آتش بس در غزه و آزادی گروگان ها را بین اسرائیل و حماس بدست آورد.

رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا گفت این توافق می تواند "به کاهش تنش ها کمک کند." او پیش از ورود به اردن در مصاحبه با رویترز گفت : «با این وجود من درحال گفتگو با همتایان خود در مورد اقدامات لازم برای جلوگیری از هر نوع تشدید تنش‌ها هستم تا اطمینان حاصل کنیم که همه اقدامات مناسب را برای (جلوگیری) از یک درگیری گسترده‌تر انجام می‌دهیم. »

دولت جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، به دنبال محدود کردن پیامدهای جنگ غزه میان حماس و اسرائیل است که اکنون در یازدهمین ماه خود بسر می برد. این درگیری بخش‌های وسیعی از غزه را با خاک یکسان کرده، باعث درگیری‌های مرزی بین اسرائیل و حزب‌الله لبنان شده و حملات انصارالله یمن (حوثی ها) به کشتی‌های دریایی دریای سرخ را برانگیخته است.

در همین حال، نیروهای آمریکایی در سوریه، عراق و اردن مورد حمله قرار گرفته اند. در هفته های اخیر، ارتش آمریکا نیروهای خود را در خاورمیانه تقویت کرده است تا در برابر حملات احتمالی ایران یا متحدانش آماده باشد و ناو گروه آبراهام لینکلن را به منطقه فرستاده تا جایگزین ناو گروه تئودور روزولت شود.

آمریکا همچنین یک اسکادران جنگنده اف ۲۲ رپتور را به منطقه فرستاده و یک زیردریایی مجهز به موشک کروز را در خاورمیانه مستقر کرده است.

رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا گفت: «ما توانایی بیشتری برای ارسال پیامی قوی برای جلوگیری از درگیری گسترده‌تر و همچنین برای محافظت از نیروهایمان در صورت حمله به آنها مستقر کرده ایم. ما در این وضعیت خواهیم بود و تحرکات و جابجایی نیرو را تماشا می‌کنیم.»

براون در مورد آنچه ایران و متحدانش ممکن است انجام دهند اظهار نظری نکرد اما گفت که امیدوار است در مورد سناریوهای مختلف با همتای اسرائیلی خود گفتگو کند. او گفت: « زمانی که با همتای اسرائیلی خود دیدار خواهم کرد، در مورد پاسخ احتمالی حزب الله یا ایران و چگونگی پاسخ اسرائیل گفتگو خواهم کرد.»

به گزارش ایرنا، نشست دوحه قطر روزهای پنجشنبه و جمعه ۲۵ و ۲۶ مرداد ماه ۱۴۰۳ برابر با ۱۵ و ۱۶ اوت (آگوست) ۲۰۲۴ به منظور از سرگیری مذاکرات برای دستیابی به توافق آتش بس در غزه و تبادل اسرا با حضور آمریکا، مصر، قطر و اسرائیل برگزار شد. وزیر خارجه آمریکا نیز در نهمین سفر منطقه ای خود از هفتم اکتبر ۲۰۲۳ به منطقه خاورمیانه، به سرزمین های اشغالی فلسطین، مصر و قطر سفر و با مقامات اسرائیل و نیز رهبران دو کشور مصر و قطر به عنوان میانجیگیران آتش بس میان اسرائیل و حماس دیدار و گفتگو کرد.

دور جدید مذاکرات آتش بس در غزه در مصر برگزار می شود و ویلیام برنز مشهور به بیل برنز رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) در قاهره پایتخت مصر به سر می برد.

جان کربی سخنگو و هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید روز جمعه به وقت محلی به خبرنگاران در مورد مذاکرات آتش بس غزه گفت: مذاکره کنندگان دیشب در قاهره گفتگوهای سازنده ای داشتند و این گفتگوها امروز ادامه خواهد داشت.

کاخ سفید با انتشار بیانیه ای بعنوان بیانیه مشترک قطر، مصر و آمریکا پس از مذاکرات دوحه اعلام کرد که مذاکرات آتش بس غزه در دوحه "جدی و سازنده" و در فضای مثبت انجام شد و ادامه مذاکرات در قاهره مصر انجام خواهد شد.

وزارت بهداشت غزه اعلام کرده است که از ابتدای جنگ غزه در هفتم اکتبر ۲۰۲۳ (۱۵ مهر ۱۴۰۲) تاکنون شمار شهدای نوار غزه به ۴۰ هزار و ۵ نفر و تعداد زخمی‌ها نیز به ۹۲ هزار و ۴۰۱ نفر رسید که ۳۳ درصد این شهدا را کودکان، ۸.۶ درصد را سالخوردگان و ۱۸.۴ درصد را زنان تشکیل می‌دهند.

گروه‌های مقاومت فلسطین ۱۵ مهرماه ۱۴۰۲برابر با هفتم اکتبر ۲۰۲۳، عملیات غافلگیرکننده‌ای با نام «طوفان الاقصی» را از غزه (جنوب فلسطین) علیه مواضع رژیم اسرائیل آغاز کردند که پس از ۴۵ روز نبرد و درگیری، سوم آذرماه ۱۴۰۲ برابر با ۲۴ نوامبر ۲۰۲۳، میان اسرائیل و حماس آتش بس موقت چهار روزه یا همان وقفه برای تبادل اسرا میان حماس و اسرائیل برقرار شد. این وقفه یا آتش بس موقت هفت روز طول کشید و سرانجام ۱۰ آذر برابر با اول دسامبر ۲۰۲۳ به پایان رسید و رژیم اسرائیل حملات علیه غزه را از سرگرفت.

عملیات طوفان الاقصی که پس از سالها جنایات رژیم اسرائیل علیه مردم مظلوم فلسطین صورت گرفت، منجر به کشته شدن ۱۱۳۹ اسرائیلی شد. وزارت بهداشت غزه نیز اعلام کرد که از ابتدای جنگ غزه (۱۵ مهر ۱۴۰۲) تاکنون شمار شهدای نوار غزه به ۴۰ هزار و ۵ نفر و تعداد زخمی‌ها نیز به ۹۲ هزار و ۴۰۱ نفر رسید.

با گذشت بیش از ۱۱ ماه از حمله رژیم اسرائیل، بخش وسیعی از نوار غزه در بحبوحه محاصره فلج‌کننده و انسداد ورود مواد غذایی، آب تمیز و داروها ویران شده است.

اسرائیل در دادگاه بین المللی دادگستری (ICJ) به نسل‌کشی متهم شده است. دیوان مذکور به رژیم اسرائیل دستور داد که به سرعت حملات خود در شهر جنوبی رفح، جایی را که بیش از یک میلیون فلسطینی قبل از حمله به آن در ۶ مه (۱۷ اردیبهشت) به آنجا پناه برده بودند، متوقف کند.

با وجود درخواست میانجیگران از جمله مصر، آمریکا و قطر برای توقف خصومت‌ها و دستیابی به آتش‌بس و توافق تبادل اسرا، تل آویو همچنان به حملات مرگبار خود علیه غزه ادامه می‌دهد.تاکنون مذاکرات میان حماس و اسرائیل با میانجیگری مصر و قطر و مشارکت آمریکا برای برقراری آتش بس در غزه و تبادل اسرا میان دو طرف به هیچ نتیجه ای نرسیده است.

اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی حماس و مذاکره کننده این جنبش برای توافق آتش بس، بامداد چهارشنبه ۱۰ مرداد که برای حضور در مراسم تحلیف ریاست جمهوری دکتر مسعود پزشکیان به تهران آمده بود، به شهادت رسید. یحیی السنوار که اسرائیل معتقد است حملات ۷ اکتبر (۱۵ مهر) را سازماندهی کرد، پس از ترور اسماعیل هنیه در تهران ، به‌ عنوان رئیس دفتر سیاسی حماس منصوب شد.

او که ۶۲ سال سن دارد ریاست جنبش حماس در نوار غزه را برعهده داشته است. السنوار در سال ۱۹۸۹ میلادی (۱۳۶۸ شمسی) از سوی یک دادگاه اسرائیل به چهار بار زندان ابد به علاوه ۲۵ سال زندان محکوم شد اما در نهایت بعد از ۲۲ سال حبس در سال ۲۰۱۱ در معامله و مبادله زندانیان آزاد شد؛ وی از جمله رهبران حماس به شمار می رود که آمریکا نامش را در فهرست ادعایی افراد تحت تعقیب قرار داده است.

جو بایدن رئیس جمهور آمریکا اعلام کرده است که انتظار دارد در صورت دستیابی به توافق آتش بس در غزه، ایران از حمله به اسرائیل خودداری کند. رئیس جمهور دموکرات آمریکا که در آخرین ماههای ریاست جمهوری یک دوره ای خود به سر می برد و ادعا کرده است که ماههای آخر ریاست جمهوری خود را متمرکز بر تلاش برای دستیابی به صلح در منطقه خاورمیانه (غرب آسیا) خواهد بود، ۲۳ مرداد ماه جاری گفت: درباره اوضاع در خاورمیانه نگران هستم. شرایط دشوار شده است. خواهیم دید که چه کاری می‌توانیم انجام دهیم و ایران چگونه پاسخ خواهد داد. انتظار دارم در صورتی که در غزه آتش‌بس شود، ایران از حمله به اسرائیل خودداری کند.

رئیس جمهور آمریکا در پاسخ به این سوال که آیا آتش‌بس بین اسرائیل و حماس می‌تواند جلوی حمله ایران را بگیرد، گفت: «انتظار دارم که چنین شود.»

نمایندگی دائم ایران در سازمان ملل متحد در پاسخ به این سوال که آیا ایران از حمله به رژیم اسرائیل خودداری می‌کند تا مذاکرات آتش‌بس ادامه یابد؟ گفته است: زمان پاسخ ایران به دقت تنظیم خواهد شد تا اطمینان حاصل شود که این اتفاق در لحظه ای از حداکثر غافلگیری رخ می دهد. واکنش ایران باید متجاوز را به دلیل اقدام تروریستی و نقض حاکمیت ملی ایران مجازات کند و توانایی بازدارندگی ایران را تقویت کند تا باعث پشیمانی عمیق در رژیم اسرائیل شود و بدین ترتیب بعنوان بازدارنده عمل کند. وی افزود: علاوه بر این، پاسخ ایران باید به دقت تنظیم شود تا از هرگونه تاثیر نامطلوب احتمالی بر آتش‌بس احتمالی [در غزه] جلوگیری شود. علاوه بر این، پاسخ ایران باید به دقت تنظیم شود تا از هرگونه تاثیر نامطلوب احتمالی بر آتش‌بس احتمالی [در غزه] جلوگیری شود.

پیش از ترور هنیه، اسرائیل حملات تروریستی را در جنوب بیروت، لبنان، علیه غیرنظامیان و زیرساخت‌های غیرنظامی انجام داد و شامگاه سه شنبه سی ام جولای ۲۰۲۴ به ضاحیه بیروت حمله کرد و یک ساختمان مسکونی را در یکی از محله های آن هدف قرار داد که بر اثر آن شماری از شهروندان به شهادت رسیده و برخی دیگر زخمی شدند. بر اثر این حمله، ویرانی زیادی در برخی طبقه های ساختمان به بار آمد و فواد شکر(حاج محسن) از فرماندهان ارشد مقاومت که در آن زمان در این ساختمان حضور داشت، به شهادت رسید.

شورای امنیت سازمان ملل متحد در پی درخواست ایران که مورد حمایت چین، الجزایر و روسیه به‌ عنوان رئیس دوره‌ای شورای امنیت سازمان ملل متحد قرار گرفت، ۳۱ ژوئیه (۱۰ مرداد ۱۴۰۳) برای ترور اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس در ایران تشکیل جلسه داد.

پربیننده ترین خبرها