نگرانی شورای همکاری از "امتیازهای" آمریکا به ایران

نگرانی شورای همکاری از
يکشنبه 7 مهر 1392 - 12:56

مقاله نویس روزنامه عربستانی الشرق الاوسط درباره "امتیازات" احتمالی امریکا به ایران در جریان بهبود روابط دو کشور و کاهش سطح روابط واشنگتن با کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس اظهار نگرانی کرد.

به گزارش روز یکشنبه پایگاه خبری شبکه العالم "عبد العزيز بن عثمان بن صقر" پژوهشگر عربستانی نوشت، شورای همکاری (کشورهای حاشیه خلیج فارس) هیچ گونه اعتراضی به تلاش ها در راستای بهبود روابط امریکا و ایران ندارد. زیرا صلح و ثبات در منطقه خواسته اعراب بوده و به نفع ثبات منطقه خواهد بود. اما این شورا نگران است تا مبادا امریکا در چارچوب توافقات دو جانبه خود با ایران امتیازات بزرگ و مهمی را به این کشور بدهد به صورتیکه این امتیازها تأثیراتی ریشه ای بر امنیت و حقوق کشورهای منطقه بگذارد.
به نوشته بن صقر آنچه باعث نگرانی اعضای شورای همکاری خلیج فارس درباره تحولات اخیر در روند مذاکرات ایران و امریکا شده است، محرمانه برگزار شدن این مذاکرات و قرار ندادن کشورهای عرب منطقه در جریان جزئیات یا اهداف و امتیازات احتمالی ارائه شده از سوی امریکا به ایران است؛ به ویژه اینکه گفتگوهای کنونی دو کشور همزمان با وجود جو بی اعتمادی میان امریکا و کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس به دلیل بحران سوریه و اوضاع عراق و مصر انجام می شود. از این رو نگرانی اعضای شورای همکاری، موجه به نظر می رسد.
این پژوهشگر عربستانی، در ادامه می افزاید: امریکا باید درباره عدم ارائه امتیازات منطقه ای بدون مشورت با همپیمانانش در منطقه، تعهدات و تضمین های معتبری به کشورهای منطقه (خلیج فارس) بدهد. زیرا صلح یا توافق امریکا و ایران نباید به تأثیرات یا نتایج منفی بر امنیت و ثبات منطقه یا منافع سایر طرف ها در منطقه خاورمیانه بینجامد یا باعث ضربه زدن به حقوق و منافع کشورهای عضو شورای همکاری شود.
بن صقر که به نظر می آید از منتفی شدن حمله نظامی آمریکا به سوریه ناراضی است، خاطرنشان می کند: این مرحله از نزدیکی تهران و واشنگتن همزمان با وجود حالت فزاینده ای از بی اعتمادی جهان عرب به دولت باراک اوباما رئیس جمهور امریکا و به ویژه پس از شکست امریکا در حل بحران سوریه یا حل کامل بحران این کشور اتفاق می افتد.
وی افزود: در صورتی که هدف از دستیابی به توافق میان ایران و امریکا نیازمند بازنگری واشنگتن در ائتلاف های منطقه ای کاخ سفید باشد، نباید برداشتن چنین گامی توسط واشنگتن را بعید دانست؛ به ویژه اینکه دولت امریکا در مرحله ضعف شدید منطقه ای و بین المللی قرار دارد و تلاش می کند به علت وضعیت اقتصادی و نارضایتی افکار عمومی داخل آن کشور، اقدامات خود در خارج از مرزها را در همه زمینه محدود نماید. زیرا افکار عمومی امریکا به ویژه پس از شکست های پیاپی در افغانستان و عراق و نتایج منفی دخالت بیهوده امریکا در مناطق دیگر جهان، از اتخاذ سیاست های مداخله جویانه بیشتر در جهان حمایت نمی کند. از این رو اندیشه بازنگری در ساختار ائتلاف های منطقه ای و بین المللی از نظر سیاستمداران واشنگتن دور نخواهد بود و دولت اوباما در سیاست های کنونی خود، آن را در نظر خواهد داشت.
به گفته عبدالعزیز بن صقر، کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس نباید ماهیت یا احتمالات مطرح در زمینه امتیاز دادن های امریکا به ایران را از نظر دور داشته باشند یا درباره اتخاذ اقدامات در این زمینه تعلل نمایند. زیرا بی تردید این امتیاز دادن ها به زیان آنها خواهد بود.
این نویسنده عربستانی تأکید کرد، شورای همکاری باید این احتمال را در نظر داشته باشند که ممکن است امریکا سطح همپیمانی خود با این کشورها یا دوره زمانی آن را که از مدت ها پیش تاکنون استوار بوده است، کاهش دهد و ممکن است این تحول به صورت تدریجی اتفاق بیفتد یا به علت تغییر شرایط استراتژیک منطقه شتاب بیشتری بگیرد. همچنین ممکن است به علت نیاز امریکا به ائتلاف های جدید در راستای منافعش در جهان متغیر کنونی، شاهد این تحول باشیم.
عبدالعزیز بن عثمان بن صقر در پایان با اشاره به وضعیت کنونی منطقه و احتمال تغییر ائتلاف ها در منطقه، خاطرنشان کرد، اعراب منطقه (خلیج فارس) باید به فکر گزینه های جایگزین باشند و خود را برای آن آماده کنند. به طوری که این امر باید یکی از مهم ترین اولویت های تفکرات استراتژیک کشورهای عضو شورای همکاری باشد تا این کشورها به طور ناگهانی با تغییر قطب بندی ها و دگرگونی توازن قوا در منطقه مواجه نشوند.

راهکار شورای همکاری برای مقابله با نزدیکی روابط ایران و غرب

از سوی دیگر " محمد السلمی" نویسنده روزنامه فرامنطقه‌ای الشرق الاوسط، با اشاره به پیش بینی‌های قبلی اعراب در خصوص نزدیکی روابط ایران و غرب، راهکار پیش روی کشورهای عربی منطقه خلیج فارس برای مقابله با این مسأله را بررسی کرد.
السلمی تأکید کرد: خبر توافق قریب الوقوع ایران و آمریکا درباره حل اختلافات دو جانبه، بستن پرونده هسته ای ایران، لغو تحریم های ایران و نهایتاً پایان دادن به 34 سال قطع روابط در چند روز گذشته بر سر زبان ها افتاد؛ و دیدار وزرای امور خارجه آمریکا و ایران در نشست گروه 1 + 5 و ایران صحت این اخبار را تا اندازه ای تأیید کرد، و نهایتاً گفتگوی تلفنی رؤسای جمهوری این دو کشور متخاصم مهر تأییدی بر این خبرها بود .
وی ادامه داد: با این وجود ، آیا غرب خصوصاً آمریکا می تواند خود را از کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس دور کند و بار دیگر ایران را به عنوان ژاندارم منطقه معرفی کند؟ اکثر جواب ها حاکی از صحت این پیش بینی است، و هر کسی تفسیر و توجیهی ارائه می کند ولی کسانی که پیش بینی فوق را صحیح می دانند ، باید کمی تأمل کنند .
نویسنده روزنامه الشرق الاوسط خاطرنشان کرد: واقعیت های امروز نشان می دهد که کشورهای عرب حاشیه خلیج  فارس به علت داشتن قدرت اقتصادی بسیار و روابط دیپلماتیک با کشورهای مختلف جهان؛ دیگر آن کشورهای کوچک و منزوی 5 دهه پیش یا کمتر نیستند، و می توانند با قدرتی که دارند، مانع ائتلاف غرب و ایران علیه خود و دیگر کشورهای عربی شوند .
السلمی افزود: کشورهای عرب (حاشیه خلیج فارس) می توانند مانع ائتلاف غرب و ایران شوند ولی در شرایط کنونی نمی توانند زیرا نیاز به همکاری با یکدیگر و تشکیل کنفدراسیون - پیشنهادی پادشاه عربستان - دارند تا این کنفدراسیون جانشین شورای همکاری (خلیج فارس) شود و اعضای کنفدراسیون سیاست خارجی واحدی را دنبال کنند و همه با هم در تعامل باشند  . تشکیل چنین کنفدراسیونی سخت یا غیرممکن نیست، و دولت های کشورهای عربی منطقه (خلیج  فارس) فقط نیاز به اراده سیاسی ، احساس سرنوشت مشترک و فراهم کردن فضای داخلی کشورهای خود دارند.
وی تأکید کرد: در این صورت همین کشورهای عربی منطقه (خلیج فارس) ژاندارم منطقه خواهند بود؛ ولی هم اکنون این سؤال مطرح است که آیا این کنفدارسیون تشکیل خواهد شد؟ تصمیم گیری در این خصوص وظیفه سران است.

پربیننده ترین خبرها