العالم ـ آمریکا
روزنامه "رای الیوم" در سر مقاله امروز (شنبه) خود نوشت: تلاش های آمریکا در جهت 'ایران هراسی' و تشکیل یک ائتلاف عربی علیه تهران که هدف اصلی آن دوشیدن اموال متحدان منطقه ای و فروش تسلیحات به آنها است، با موضعگیری تند آنها علیه یکدیگر و اختلافها بر سر میانجی، نشان از ناکامی واشنگتن دارد.
این روزنامه خاطرنشان کرد، اهداف و انگیزه تماس های تلفنی 'دونالد ترامپ' رئیس جمهوری آمریکا با سران کشورهای عربستان، امارات و قطر و دعوت آنها به واشنگتن تا دو ماه آینده، نامشخص است، اما می توان پیش بینی کرد که هدف از آشتی دادن این کشورها و تلاش برای پایان دادن به بحران چند ماهه بین آنها، متحد کردن آنها در اردوگاه آمریکایی برای مواجهه با ایران پس از پایان یافتن مرحله 'دوشیدن اموال' این کشورها است.
'خالد العطیه' وزیر دفاع قطر در اواخر ماه ژانویه (بهمن ماه) در واشنگتن گفته بود که یک تماس تلفنی از سوی ترامپ در حالی که روی صندلی خود در کاخ سفید نشسته، به بحران میان کشورهای حاشیه خلیج فارس پایان خواهد داد و همه این کشورها را به دور میز مذاکره خواهد نشاند.
رای الیوم افزود که رئیس جمهوری آمریکا هر چند به توصیه وزیر دفاع قطر عمل نکرد، ولی به آن باور دارد. نشست آمریکا با کشورهای حاشیه خلیج فارس که هر ساله در ماه می (اردیبهشت و خرداد ماه) در واشنگتن برگزار می شود، چه بسا با گذشته متفاوت باشد و ائتلاف کشورهای حاشیه خلیج فارس با مصر و اردن تحت نظارت واشنگتن برای مواجهه با ایران و همپیمانانش در عراق، سوریه، لبنان و افغانستان هیچ نتیجه ای نداشته باشد، همان طور که نشست کشورهای شورای همکاری خلیج فارس در کویت بدون محقق شدن آشتی و پایان یافتن بحران میان این کشورها، خاتمه یافت.
این روزنامه اضافه کرد که دولت آمریکا خود دست اندرکار بحران میان کشورهای حاشیه خلیج (فارس) بود و جرقه آتش آن در دیدار ترامپ از ریاض در می سال گذشته میلادی زده شد. این موضوع دست آورد مادی بزرگی برای ترامپ به همراه داشت و وی در حالی به کشورش بازگشت که 460 میلیارد دلار از جمله 110 میلیارد قرارداد تسلیحاتی برای حمایت فوری از ارتش سعودی و 350 میلیارد دلار کمک تسلیحاتی در طول ده سال، صید کرده بود. علاوه بر آن امارات نیز قردادهای مشابهی به ارزش 35 میلیارد دلار و قطر به ارزش 13میلیارد و 500 میلیون دلار برای خرید جنگنده های 'اف16 ' و بحرین نیز به عنوان فقیرترین کشور عضو شورای همکاری، به این مزایده تسلیحاتی وارد و قرار دادی برای خرید هواپیمای مسافربری شرکت (بوئینگ) و نیز قراردادی به ارزش 3 میلیارد و 400 میلیون دلار برای خرید جنگنده اف 16 با آمریکا امضا کردند.
رای الیوم نوشت: پس از اینکه ترامپ دلارهای لازم برای اشتغال زایی و تقویت طرح های زیرساختی آمریکا را فراهم کرد، به یاد حل بحران میان متحدانش افتاد، اما این بار نیز برای دستیابی به اهداف خود و اسرائیل.
یک مسئول عالی رتبه آمریکایی در گفت و گو با خبرگزاری 'رویترز'، درباره تماس تلفنی ترامپ با سران عربستان، امارات و قطر گفت: ما خواستار حل بحران میان این کشورها پیش از برگزاری نشست کشورهای حاشیه خلیج فارس در آمریکا هستیم، تا در این نشست به موضوعات راهبردی تر دیگر همانند ایران بپردازیم.
بیانیه رسمی که 'کاخ سفید' از محتوای مکالمه تلفنی ترامپ با 'تمیم بن حمد امیر قطر' منتشر کرد، شامل بندی بود که همتای قطری اش بدان اشاره نکرده بود. در این بند ادعا شده بود که ترامپ از امیر قطر در خصوص ارایه راههایی که می توان کشورهای حاشیه خلیج فارس را برای مواجهه بهتر با فعالیت های بی ثبات کننده ایران و شکست دادن تروریست ها و افراط گرایان متحد سازد، قدردانی کرد.
بیانیه ای که کشورهای محاصره کننده قطر پس از مکالمه تلفنی رئیس حمهوری آمریکا و امیر قطر منتشر کردند، نشان دهنده عدم رضایت آنها از ابتکارعمل آمریکا بود. در این بیانیه این کشورها حمله شدیدی به دوحه داشتند و قطر را به 'برانگیختن آتش فتنه' متهم کردند و بر میانجیگری کویت در حل این بحران تاکید کردند.
این بیانیه نه تنها نشان دهنده ادامه بحران میان این کشورها است، بلکه نشان از اختلاف آنها با دولت کنونی آمریکا درباره این بحران دارد.
اطلاعات درز کرده از روزنامه های وابسته به این کشورها نیز نشان از این دارد که آنها کاخ سفید را متهم می کنند که قصد دارد، یخ های میان عربستان و امارات با قطر را از طریق تشدید لحن علیه ایران آب کند بخصوص پس از اینکه طرح آمریکا برای برگزاری نشست در 'کمپ دیوید' این کشورها را خشمگین کرده، چرا که بدون مشورت و انجام گفت و گوها با مقامات عربستان و امارات بوده و هیچ گونه دیدگاه واضحی برای میانجیگری که واشنگتن نقش آن را برعهده خواهد داشت، وجود ندارد.
'محمد بن سلمان' ولیعهد عربستان قرار است به دعوت ترامپ دو هفته دیگر به واشنگتن سفر کند و 'محمد بن زاید آل نهیان' ولیعهد ابوظبی و امیر قطر دیدارهای مشابهی با ترامپ در ماه آوریل (فروردین و اردیبهشت) خواهند داشت و در این دیدارها سرنوشت نشست کمپ دیوید و میانجی گری واشنگتن مشخص خواهد شد.
به گزارش ایرنا، رای الیوم نوشت: وقتی دولت های محاصره کننده قطر اعلام می کنند که آنها میانجیگری کویت را می پذیرند، به این معنا است که میانجیگری آمریکا نتیجه ای به همراه نخواهد داشت و این کشورها نزدیکی روزافزون قطر و آمریکا را برنمی تابند.
به طور خلاصه عربستان و امارات خواهان حل این بحران که آن را بسیار کوچک می دانند، نیستند و قصد دارند به بحران ادامه دهند و این پیام را منتقل کنند که آمریکا و قطر تنها طرف های قادر به حل این بحران آنهم با یک تماس تلفنی نیستند و چه بسا نیز موفق به ناکام گذاشتن تلاش های آنها باشند.