العالم ـ آسیا
ارتش چین در تازه ترین بیانیه خود ضمن ابراز انتقاد شدید از آمریکا آورده است چنین فروش های تسلیحاتی هرگز باعث برتری هوایی تایوان در برابر چین نمی شود.
این بیانیه خاطر نشان کرده است دولت چین تدابیر بازدارنده و مقابله جویانه لازم را اتخاذ کرده و چنین سرمایه گذاری از سوی تایوان برای خرید این جنگنده ها را از هر جهت بیهوده می داند.
روزنامه ارتش چین هم در گزارشی آورده است که اصرار بر این اقدام از سوی تایوان، هدر دادن پول های این جزیره است در واقع این یک سرمایه گذاری در حمایت از صنایع تسلیحاتی آمریکا محسوب می شود و برای تایوان نفعی ندارد.
«چائو یانجونگ» محقق آکادمی علوم نظامی چین می گوید که تایوان با این ۶۶ فروند جنگنده وایپر نمی تواند در مقابل قدرت نظامی چین قد علم کند و این جزیره دارد پول هایش را هدر می دهد.
وی افزود ما تنها قدرتی هستیم که می توانیم امنیت و ثبات تنگه تایوان را مورد حراست قرار دهیم و از حق حاکمیت چین حفاظت کنیم چنین خریدهای تسلیحاتی توان نظامی تایوان را بر چین افزایش نمی دهد.
«چینگ رونگدی» از مرکز جنگ آکادمی علوم نظامی چین هشدار داد چین ساکت نخواهد ماند ما هرگز اجازه نمی دهیم شماری از مقام های آمریکایی و تایوان اصل چین واحد را به چالش بکشند.
توافقنامه فروش تسلیحات جنگی توسط آمریکا به تایوان، باید به تصویب کنگره آمریکا برسد اما پیش از آن، تایوان از این خرید تسلیحاتی دفاع و تاکید کرده است برای مقابله با چین و بالا بردن توان دفاعی خود لازم است این جنگنده ها را در اختیار بگیرد.
در همین حال «گنگ شوانگ» سخنگوی وزارت خارجه چین هم در مصاحبه با خبرنگاران در پکن بار دیگر گفت چندین یادداشت اعتراضی تسلیم مقام های آمریکایی شده است.
تشدید تنش ها در روابط پکن و واشنگتن پس از آن صورت گرفت که آمریکا اعلام کرد درصدد فروش جنگنده های اف ۱۶ به تایوان به ارزش ۸ میلیارد دلار است و بررسی برای فروش آنها در جریان است.
اگر این جت ها به تایوان فروخته شود یکی از بزرگترین فروش های تسلیحاتی آمریکا به تایوان در چند دهه گذشته است اما چین می گوید پیامدهای بسیار جدی برای واشنگتن خواهد داشت.
این جنگنده ها ساخت شرکت آمریکایی لاکهید مارتین است و در صورتی که سنای آمریکا تصویب کند، به تایوان فروخته خواهد شد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی چین تاکید کرد ما در صورتی که چنین فروشی صورت گیرد هر تدبیری لازم باشد برای حراست از حق حاکمیت خود اتخاذ خواهیم کرد.
چین یک ماه قبل وقتی آمریکا اعلام کرد تانک، موشک و تجهیزات دیگری به ارزش ۲ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار به تایوان می فروشد هشدار داد که شرکت های فروشنده این تسلیحات را تحریم خواهد کرد.
«لیانگ یون شیانگ» از دانشگاه پکن در این ارتباط می گوید احتمال می رود چین در صورت انجام این معامله تسلیحاتی، تعاملات و ارتباطات نظامی با آمریکا را تعلیق کند.
وی افزود از حربه های دیگر چین این است که فشارهای نظامی بر تایوان را با انجام رزمایش های مکرر در نزدیکی این جزیره افزایش دهد.
این کارشناس چینی تصریح کرد یکی از نگرانی های پکن این است که تایوان با داشتن این جنگنده ها می تواند قابلیت های هوایی خود را افزایش دهد و توازن قدرت را به نفع خود تغییر دهد.
دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا قبل از تصویب سنا این فروش را مورد تایید قرار داده و توئیت کرده است این معامله تسلیحاتی بزرگی با پول زیاد است.
به گزارش ایرنا، آمریکا یک بار در سال ۱۹۹۲ میلادی جت های اف ۱۶ به تایوان فروخت این دومین فروش تسلیحاتی از این نوع از آن زمان تا کنون است.
وزارت خارجه تایوان هم در بیانیه ای از این فروش تسلیحاتی استقبال کرده و همزمان رزمایش های چین در اطراف این جزیره و دریای جنوبی و شرقی را خطری برای صلح و ثبات و امنیت دانسته است.