باکو: تلاش برای صلح بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان با چالش جدی مواجه است

باکو: تلاش برای صلح بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان با چالش جدی مواجه است
دوشنبه 23 مرداد 1402 - 14:02

وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان در واکنش به دعوت دولت ارمنستان از شورای امنیت سازمان ملل متحد برای حل اختلاف بین ایروان - باکو، با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد که تلاش برای برقراری صلح پایدار بین دو کشور با چالش جدی مواجه است.

العالم - آسیا

به نقل از خبرگزاری آذرتاج، دستگاه دیپلماسی جمهوری آذربایجان تلاش صورت گرفته برای تحقق صلح پایدار بین این کشور و ارمنستان را «قربانی سیاست هدفمند تنش و بدخواهی ارمنستان» عنوان کرد و مدعی شد که ارمنستان دوباره در تلاش است تا شورای امنیت سازمان ملل را به ابزاری برای اهداف سیاسی، نظامی و اطلاعاتی خود تبدیل کند.

این موضع وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان در حالی اعلام شده که در مقابل ارمنستان، باکو را مانع اصلی تحقق صلح بین دو کشور عنوان کرده است، به طوری که نیکول پاشینیان نخست وزیر ارمنستان چند روز پیش با هشدار در مورد بحران انسانی ناشی از ادامه انسداد گذرگاه لاچین، اعلام کرد که ایروان از باکو می‌خواهد از انجام اقدام‌های تضعیف کننده فرصت تاریخی برای صلح خودداری کند.

وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان در این بیانیه مدعی شد: به رغم تعامل فشرده باکو با فدراسیون روسیه، ایالات متحده آمریکا، اتحادیه اروپا و کمیته بین‌المللی صلیب سرخ برای دستیابی به راه‌حل‌های برون‌رفت از این وضعیت، ارمنستان به طور عمدی مانع تلاش‌های دیپلماتیک شده است.

وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان در بیانیه خود همچنین با اشاره به نادیده گرفته شدن چهار قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد مصوب ۱۹۹۳ و تعدادی از اظهارات رئیس شورای امنیت مبنی بر خروج کامل، فوری و بدون قید و شرط نیروهای ارمنستان از مناطق اشغالی قره باغ، درخواست جدید ارمنستان از شورای امنیت سازمان ملل متحد برای مداخله درباره ادعای "بحران انسانی" و "محاصره مداوم" در منطقه قره باغ را اقدامی در راستای تضعیف گفتگوی صلح خوانده است.

دستگاه دیپلماسی جمهوری آذربایجان همچنین مدعی سوء استفاده گسترده ارمنستان از جاده لاچین ـ خانکندی طی سه سال گذشته شده و اعلام کرده که جمهوری آذربایجان برای تامین امنیت و نظم مرزی خود اقدام به ایجاد پاسگاه مرزی در این مسیر کرده است ولی ارمنستان این اقدام را به عنوان "محاصره" معرفی می‌کند.

وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان با اشاره به رای ششم ژوئیه دیوان بین المللی دادگستری در رد درخواست ارمنستان مبنی بر برچیدن پایگاه ایست بازرسی جاده لاچین ـ خانکندی مدعی شد: ارمنستان با واقعیت کنار نیامده و همچنان به تامین و تجهیز نیازهای نیروهای مسلح غیرقانونی در قره باغ با استفاده از خاک جمهوری آذربایجان ادامه می دهد.

دستگاه دیپلماسی جمهوری آذربایجان، جهت رفع نیازهای ساکنان ارمنی منطقه قره باغ، ایجاد شرایط برای تحویل کالاهای بشردوستانه از طریق کمیته بین المللی صلیب سرخ را اعلام و مدعی شده که دولت باکو برای این کار جاده آغدام - خانکندی را پیشنهاد داده ولی مقامات ارمنستان مخالف این پیشنهاد هستند.

وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان از توافق برای برگزاری نشستی در شهر یِولاخ جمهوری آذربایجان بین نماینده ویژه این کشور با نمایندگان ساکنان محلی ارمنی قره باغ برای بررسی موضوع و مذاکره در این زمینه خبر داد و اضافه کرد: ارمنستان با طرح شروط سیاسی، غیرقانونی و بهانه‌های مختلف، از توافقی که در آخرین لحظه به دست آمده بود، جلوگیری کرد.

دستگاه دیپلماسی جمهوری آذربایجان، ارمنستان را به ماجراجویی نظامی در امتداد مرز دو کشور متهم کرد و مدعی افزایش ساخت و ساز نظامی از سوی ارمنستان در مناطق مرزی دو کشور شد و اعلام کرد: در حالی که مرزهای دو طرف هنوز به طور رسمی تعیین نشده، هر گونه ساخت و ساز در مرز غیرقانونی و فرار از تعهدات قبلی است.

وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان مدعی شد: این گونه اقدامات نشان می دهد که ارمنستان به ادعاهای خود علیه خاک آذربایجان پایان نداده است و به رسمیت شناختن شفاهی تمامیت ارضی آذربایجان با اقدامات آنها در میدان تفاوت دارد.

در بیانیه وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان ادعا شده که باکو پس از جنگ سال ۲۰۲۰، به ارمنستان پیشنهاد صلح مبتنی بر احترام برابر و متقابل با منافع مشروع هر دو طرف و به رسمیت شناختن و احترام متقابل به حاکمیت، تمامیت ارضی و نقض ناپذیری مرزها پیشنهاد داده ولی این پیشنهاد تاکنون به نتیجه نرسیده است.

در بیاینه با تاکید دوباره بر لزوم ادغام مجدد ساکنان ارمنی منطقه قره باغ با شهروندان جمهوری آذربایجان با حقوق و آزادی های برابر مندرج در قانون اساسی این کشور و تمامی ساز وکارهای حقوق بشر بین المللی اعلام شده، باکو به تمامی تعهدات در این زمینه پایبند بوده و در صدد دستیابی به صلح پایدار در منطقه و استفاده از فرصت تاریخی در این زمینه است.

به گزارش ایرنا، این مواضع جمهوری آذربایجان در حالی اعلام شده که نخست وزیر ارمنستان در اخرین موضعگیری خود اعلام کرد که کشورش به نوبه خود به برنامه صلح با جمهوری آذربایجان پایبند است و از باکو می‌خواهد از برداشتن گام‌های از بین برنده فرصت تاریخی برای ایجاد صلح خودداری کند.

نیکول پاشینیان بهترین راه حل در این شرایط را رفع انسداد غیرقانونی گذرگاه لاچین و شروع گفت وگو بین دولت باکو و تشکیلات خودخوانده ارامنه قره باغ در چارچوب یک ساز و کار بین‌المللی عنوان کرد.

اخیرا گزارشگران ویژه سازمان ملل متحد و یک کارشناس مستقل شورای حقوق بشر این سازمان اعلام کرده اند که ارتش جمهوری آذربایجان کریدور لاچین در مسیر خانکندی(مرکز قره‌باغ) به سمت خاک ارمنستان را مسدود کرده و ارامنه ساکن در این منطقه را به محاصره درآورده است.

ارمنستان، روسیه و برخی کشورهای غربی از جمله فرانسه، آمریکا و اتریش از جمهوری آذربایجان خواسته‌اند که علاوه بر بازگشایی مسیر لاچین ـ خانکندی، به محاصره جمعیت ارمنی ساکن قره‌باغ پایان دهد ولی جمهوری آذربایجان تاکنون پاسخ روشنی به این درخواست‌ها نداده و همین امر از جمله موانع جدی مذاکرات صلح بین باکو و ایروان طی ماههای گذشته بوده است.

نخست وزیر ارمنستان اظهار کرد که جلوگیری از حرکت کاروان کمک‌های بشردوستانه، بیشتر این نگرانی را ایجاد می‌کند که جمهوری آذربایجان می‌خواهد یک نسل کشی علیه ارامنه قره‌باغ کوهستانی راه بیاندازد.

دولت ارمنستان بارها، اقدامات باکو در "ایجاد درگیری در مناطق مرزی، محاصره جمعیت ارمنی مرکز قره باغ و بروز بحران انسانی در پی نامشخص بودن وضعیت مدیریت قره باغ" را عامل اصلی توقف و به بن بست رسیدن مذاکرات صلح بین دو کشور عنوان کرده است.

پربیننده ترین خبرها