القدس العربی: بنیاد «مؤمنون بلا حدود»، رسوایی امارات در اردن را رقم زد

القدس العربی: بنیاد «مؤمنون بلا حدود»، رسوایی امارات در اردن را رقم زد
پنج‌شنبه 1 آذر 1397 - 13:54

القدس العربی نوشت، افتضاحی که موسسه «مؤمنون بلا حدود» و رئیس آن در اردن به بار آوردند، رسوایی تازه ای برای امارات در جایگاه بنیانگذار و پشتیبان اصلی این موسسه به ظاهر پژوهشی شد.

العالم - فلسطین اشغالی

روزنامه فرامنطقه‌ای القدس العربی در یادداشتی با این عنوان که «آیا «مؤمنون بلا حدود» یک رسوایی امارات در اردن است؟» به اتفاقات اخیر پیرامون این موسسه علمی پژوهشی در اردن پرداخت که به گفته منابع مطلع امارات از آن بهره برداری سیاسی می‌کند.

به عقیده نویسنده، این طبیعی است که یک موسسه پژوهشی، «امان»، پایتخت اردن یا هر پایتختی از کشورهای عربی یا غیر عربی را به عنوان محل برگزاری کنفرانس خود انتخاب کند، چرا که نام این موسسه «مؤمنون بلا حدود» یعنی «مومنان بدون مرز» است؛ اما این انتخاب طبیعی با اتفاقاتی عجیب و غریب همراه شد که که بیم تبدیل آن از یک کنفرانس مطالعاتی به یک واقعه سیاسی را ایجاد کرد.

القدس العربی آورده است: اما افراط ترتیب‌دهندگان کنفرانس مذکور و تمایل آنها برای بالا بردن سطح سرمایه‌گذاری روی  آن،  به ظاهر به ضررشان تمام شده و توطئه‌ای شکست خورده از آن به نمایش گذاشت.

نویسنده گفت: داستان از این قرار است که موسسه «مؤمنون بلا حدود» بنیادی است که امارات آن را  در سال 2013 تاسیس کرد تا از آن به عنوان بخشی از دستگاه قدرت نرم خود در مقابله با روایت‌های اسلام سیاسی [مثل عقاید اخوان المسلمین]، به آن اتکا کند.

وی افزود: به تعبیر دیگر امارات به دنبال این بود که از رژیم‌های استبدادی در مقابله با ملت‌هایشان که  از سال 2011 با نام بهار عربی انقلاب به راه انداختند، پشتیبانی کند، آن هم از طریق هدف قرار دادن اخوان المسلمین که موثرترین و سازمان یافته ترین قدرت سیاسی عربی است که سرکوب آن مقدمه سرکوب همه گرایش‌های دیگری سیاسی است، همان اتفاقی که در خود امارات و همچنین در مصر و عربستان رخ داد.

القدس العربی آورده است: اقدام «مؤمنون بلا حدود» در انتخاب عناوینی خاص برای جلسات بحث و بررسی در کنفرانس مذکور خود از جمله «بحث درباره تاریخ تولد خدا»، هر گونه تردید درباره تلاش این موسسه برای تحریک  برخی گروه‌های محافظه کار اسلامی را از بین برد. 

 وزیر کشور اردن در پی اعتراض مردم و برخی نمایندگان پارلمان این کشور به برگزاری کنفرانس مذکور دستور داد از برگزاری آن جلوگیری شود.

واضح است کسانی که مسئول تشکیل این بنیاد هستند، در نظر داشتند مقامات و نمایندگان اردن را به کمین دل‌خواه خود بکشانند؛ اما آنها به احساس همدردی عمومی با این موسسه و قلم روشنفکران، فعالان و اصحاب رسانه‌ها از گرایش‌های مختلف سیاسی مختلف که لغو کنفرانس را محکوم کردند، رضایت ندادند، بلکه تصمیم گرفتند محکومیت فرهنگی و رسانه‌ای آن را به سطح محکومیت آشکار اسلام گراها بالا ببرند یا حتی تلاش کردند ناآرامی‌های سیاسی بزرگ تری را ایجاد کنند که منجر به درگیری بین مقامات و اسلام‌گراها شود.

در همین راستا «یونس قندیل»، رئیس «مؤمنون بلا حدود» خود را در اردن در شرایط بسیار بدی نشان داد و ادعا کرد که هدف تعرضی واقعا شنیع قرار گرفته به گونه‌ای که افرادی او را ربوده و سپس مورد شکنجه و آزار و اذیت قرار دادند.

به نوشته القدس العربی،سناریوی جدیدی از همدلی و همدردی با «مؤمنون بلا حدود» کلید خورد با وجود اینکه جزئیاتی که توسط قربانی ارائه شده بود عجیب و غریب بود، از جمله اینکه آدم رباها با یک فرد مرموز ارتباط برقرار می‌کردند تا به او بگویند با بدن قربانی چکار می‌کنند و اینکه با چاقو نام مسلمون بلاحدود را بر پشت او کشیدند، چون تصویر همیشه تاثیرگذارتر از سخن و تجزیه و تحلیل آرام مسائل است.

این روزنامه ادامه داد: موضوع شگفت انگیزتر اینکه آقای قندیل از روی تخت بیمارستان و بدون اینکه از کسی حرفی شنیده باشد شروع به متهم کردن یک طرف، آن هم اخوان المسلمین کرد؛ چون با این کار کامل ترین سرمایه گذاری سیاسی را برای حادثه ربودنش فراهم کرد اما این کار منطق متناقض وی را برملا کرد.

القدس العربی پرسید:  چگونه شخصی که به پژوهش علمی اعتقاد دارد یک طرف سیاسی را بدون ادله و مدارکی علمی متهم می‌کند و چگونه فردی که می‌خواهد قانون او را در برگزاری این کنفرانس یاری دهد قانون را سبک شمرده و عجولانه دیگران را متهم می‌کند، مگر اینکه در پس ظاهر وی چیزی نهفته باشد؟.

این روزنامه افزود: بررسی‌های دقیق توسط سرویس امنیتی اردن به سادگی دروغ قندیل را برملا کرد و این پژوهشگر اعتراف کرد که مسئله ربایش دروغ بوده و او قصد ایجاد ناآرامی و فتنه سیاسی در اردن داشته است اما به این هدف خود نرسید.

نویسنده تاکید کرد:  معلوم نیست که همه این اقدامات زاییده افکار وی به تنهایی بوده یا از دوستی مبتکر در ایده‌های پلیسی (مانند ایده‌های ضاحی خلفان نایب رئیس سابق پلیس دبی) کمک گرفته است.

در حال حاضر این پرسش مطرح است که آیا این نقشه پلیسی رابطه ای با سرپوش گذاشتن بر حادثه ترور خاشقچی روزنامه نگار منتقد سعودی داد و آیا امارات توطئه چینانی باهوش مثل همتایان سعودی خود دارد که عملیات ربودن یونس قندیل را زیر نظر داشتند.

القدس العربی در پایان نوشت: ارتباط مومنون بلاحدود با امارات ابوظبی را مسئول این رسوایی جدید اردن قرار می‌دهد.

فارس

پربیننده ترین خبرها