العالم- عربستان سعودی
به نقل از اندیشکده انگلیسی چتم هاووس، نیروهای 'خلیفه حفتر' فرمانده ارتش لیبی بدون برخورداری از امکانات اقتصادی و نظامی کافی انگیزه مبارزه نخواهند داشت و با از دست رفتن تدریجی عدوات و امکانات نظامی، ناچار به تسلیم خواهند شد.
اکنون دو دولت موازی در لیبی حضور دارند. دولت وفاق ملی مستقر در طرابلس که ریاست آن را 'فایز السراج' بر عهده دارد و جامعه بین الملل از آن حمایت می کند و دیگری، دولت مستقر در شرق این کشور (طبرق) و مورد حمایت مجلس نمایندگان است که از ژنرال حفتر فرمانده ارتش لیبی حمایت می کند. دولت وفاق ملی به عنوان کارگزار رسمی حکومت لیبی کنترل منابع اصلی زیرزمینی و صلاحیت دسترسی بانکی و مالی را برخوردار است. بانک های شرق لیبی از جمله در بنغازی بدون تایید بانک مرکزی لیبی امکان دسترسی به اعتبارهای مالی بین المللی را نخواهند داشت.
نفوذ ژنرال حفتر در لیبی، کشوری که سالهاست درگیر جنگ داخلی و خشونت است، دائما بیشتر میشود. مخالفان معتقدند که این ژنرال در پی برقراری یک دیکتاتوری نظامی جدید در لیبی است. برقراری این دیکتاتوری هزینه های اقتصادی و مالی زیادی خواهد داشت. مصر از نظر نظامی و لجستیکی و عربستان و امارات هم از جنبه تامین بودجه از وی پشتیبانی می کنند و این دولت ها خواستار حکومتی سکولار در لیبی هستند و فرانسوی ها هم در این زمینه چراغ سبز نشان می دهند.
تا کنون از سوی عربستان کمک های قابل ملاحظه ای(بنا به گزارش ها تا ده ها میلیون دلار) از او به عمل آورده است؛ اما این حمایت مالی نمی تواند همواره ادامه یابد و تجربه نشان می دهد که در جنگ های داخلی کسی برنده بازی خواهد شد که به یک درآمد پایدار و مستمر پشت گرم باشد. عربستان به امید غلبه سریع حفتر و چیدن میوه های پیروزی وی به او کمک مالی می دهد و با طولانی و یا بی نتیجه شدن درگیری ها در لیبی دلیلی برای ادامه کمک های مالی خود نخواهد داشت.
تاسیس بانک مرکزی در شرق لیبی(در البیدا- al Bayda) نیز سهم مهمی در پرداخت بموقع حقوق نظامیان حفتر ایفاء می کند؛ اما مشکل اینجاست که این بانک از سوی جامعه بین المللی به رسمیت شناخته نشد(unrecognized) و در بلند مدت نمی توان نسبت به عملکرد پایدار آن امیدوار بود و بانک های شرق لیبی برای دستیابی به ارزهای خارجی و تبادلات مالی بین المللی همچنان وابسته به طرابلس باقی هستند.
برخی کارشناسان مسائل آفریقا در ارتباط با ناآرامی ها در لیبی معتقدند که اقدام اخیر ژنرال حفتر برای تصرف طرابلس، واکنشی به بی ثباتی در شمال آفریقا و نگرانی دولت های غربی از به قدرت رسیدن اسلام گراهاست.
اما نکته حائز اهمیت، همراهی ساده لوحانه برخی کشورهای عربی با این جریان است که بدون در نظر گرفتن تجربیات شکست خورده در منطقه، نیات خود را دنبال و در واقع توجه ندارند که دخالت خارجی بحران های غرب آسیا و خاورمیانه کمکی به حل ماجرا نمی کند.
راه حل بحران سیاسی در لیبی عدم مداخله کشورهای غربی در امور داخلی این کشور است و باید شرایطی را فراهم کنند که قانونی مبتنی بر خواست و فرهنگ مردم لیبی تهیه و تصویب و انتخاباتی آزاد برگزار شود. بعد از سقوط دولت قذافی هرگز فرصت داده نشد که مردم لیبی یک اجتماع مستقل را تشکیل دهند و انتخابات آزاد بر پا کنند و همواره مداخلات خارجی ها مانع از تشکیل اجتماعات آزاد در لیبی بوده است.
ایرنا