العالم ـ جهان ـ علمی
بر اساس بررسیهای اپیدمیولوژی صورت گرفته بر روند ابتلا و گسترش ویروس کرونا در ایران و جهان که از سوی وزارت بهداشت منتشر شده، تا روز ۲۳ اردیبهشت، چهار میلیون و ۲۷۰ هزار و ۷۵۱ نفر در دنیا به ویروس کرونا مبتلا شدهاند که از این تعداد ۲۸۷ هزار و ۵۴۰ نفر جان خود را از دست دادهاند.
به طور کلی در جهان کشورهای آمریکا، اسپانیا، روسیه، انگلستان، ایتالیا رتبههای اول تا پنجم ابتلا به بیماری کووید۱۹ را به خود اختصاص داده اند.
بر اساس اعلام گزارش منتشر شده از سوی وزارت بهداشت، ایران نیز بعد از ترکیه، رتبه دهم ابتلا را به خود اختصاص میدهد و بر اساس آمار اعلام شده از سوی این وزارتخانه تا روز ۲۳ اردیبهشت، ۱۱۰ هزار و ۷۶۷ نفر در ایران به کووید ۱۹ مبتلا شدند که از این تعداد ۸۸ هزار و ۳۵۷ تن بهبود یافته و متاسفانه ۶ هزار و ۷۳۳ نفر نیز جان خود را از دست دادهاند. بر اساس بررسیهای صورت گرفته بیشترین شناسایی موارد قطعی ابتلا به این بیماری در روز ۱۱ فروردین ماه بوده است.
بنابر اعلام گزارش اپیدمیولوژی کروناویروس جدید در روز ۲۳ اردیبهشت ماه، که از سوی وزارت بهداشت منتشر شده، در ۷۲ ساعت پیش از انتشار این گزارش، ۵۱.۸ درصد مبتلایان به کووید۱۹ را آقایان و ۴۸.۳ درصد را زنان تشکیل میدادند. همچنین ۳۰.۲ درصد موارد ابتلا دارای حداقل یک بیماری زمینهای بودهاند. از میان موارد ابتلا نیز ۱۲.۴ درصد مبتلایان در بخش مراقبتهای ویژه بستری شدهاند و ۱۷.۸درصد آنها نیز دارای موارد شدید بیماری بوده اند. میانگین سنی مبتلایان نیز ۵۳.۳ سال بوده است.
همچنین بر اساس این گزارش، در هفته گذشته، میانگین سنی موارد فوت ناشی از کروناویروس جدید ۶۶.۱ سال بوده است. همچنین ۵۶.۹ درصد فوتیها را مردان و ۴۳.۱ درصد را زنان تشکیل داده اند. ۳۷.۹ درصد جان باختگان نیز دارای حداقل یک بیماری زمینهای بودهاند.
بیمـاری کاوازاکی ناشـی از کووید۱۹ در کودکان
در بررسی اپیدمیولوژیک بیماریها، باید بدانیم که کدام گروههای جامعه بیشتر در معرض خطر مرگ یا عواقب جدی ناشی از آن بیماری هستند تا منابع خود را به سمت آسیبپذیرترینها، که بیشترین نیاز را دارند، هدایت کنیم. در نمودار زیر، درصد مرگ در گروههای سنی مختلف بر اثر ابتلا به کووید-۱۹ نشان داده شده است. در بسیاری از بیماریهای عفونی مانند مالاریا و آنفولانزای اسپانیایی، کودکان خردسال در معرض بیشترین خطر ابتلا و مرگ هستند ولی، در مورد کووید-۱۹ این مسئله برعکس است.
سالمندان در صورت آلوده بودن به این ویروس بیشترین خطر مرگ را احتمالاً به دلیل شیوع بالاتر بیماریهای زمینهای، دارند. مطالعات بی شماری نشان دادهاند که کووید- ۱۹ یک بیماری خفیف برای کودکان بویژه کودکان زیر ۹ سال (با مرگ نزدیک به صفر) است. در یکی از بزرگترین این مطالعات در شانگهای، ۹۴ درصد از کودکان مبتلا به کووید-۱۹ بدون علامت، خفیف یا متوسط بودند. یک بررسی جداگانه از سوی مؤسسه کارولینسکا در سوئد نشان داد که کودکان کمتر از ۵ درصد از بیماران مبتلا به کووید-۱۹ در جهان را شامل شدهاند. از ۲.۵۷۲ کودک آلوده که توسط مرکز کنترل و پیشگیری بیماریها در ایالات متحده آمریکا بررسی شدهاند، ۵.۷ درصد در بیمارستان بستری و سه نفر درگذشتهاند.
ولی به تازگی سازمانهای بهداشتی درباره بروز غیرمعمول یک سـندرم التهابی مانند بیـماری کاوازاکی در ارتباط با کودکـان مبتـلا به کووید-۱۹، هشدار دادهاند و برخی کشورها بررسی این سندرم را در مبتلایان به کووید-۱۹ پیشنهاد دادهاند. بیماری کاوازاکی، که به طور عمده کودکان زیر پنج سال را تحت تأثیر قرار میدهد، میتواند باعث شود سیستم ایمنی بدن "بیش از حد" فعال شده و باعث تب، اسهال شدید، بثورات و ورم ملتحمه چشم شود. در موارد شدیدتر میتواند دیواره شریانها را تحت الشعاع قرار داده و باعث مرگ شود (۲۵ درصد مبتلایان).
گفته میشود که بیماری کاوازاکی مدتها است که پاسخ ایمنی ناشی از عفونت است، اما علت آن هنوز مشخص نیست و همه ویروسها مستعد بیماری کاوازاکی نیستند. علیرغم ارتباط زمانی بین کووید-۱۹ و موارد گزارش شده این سندرم، "در حال حاضر، هیچ مدرک قطعی مبنی بر شـوک ناشـی از کووید-۱۹ به بیماری کاوازاکی وجود ندارد". ضمن اینکه بر اساس یافتههای کلیه کشورهای درگیر درصد ابتلا در گروههای سنی کودک و نوجوان بسیار پایین بوده و خطر مرگ در این گروهها بسیار کم است.