العالم - اروپا
«ماریا زاخاروا» سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه روز پنجشنبه گفت، اوکراین قصد دارد منطقه خودمختار «دونباس» را با زور تصاحب کند.
به نوشته وبگاه شبکه «راشا تودی»، زاخاروا گفت، نیروهای اوکراینی در حال افزایش حملات به منطقه جنگزده دونباس هستند و قصد دارد مناطق استقلالطلب را با زور تصرف کنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه با اشاره به نگران کننده بودن اوضاع در مناطق شرق اوکراین گفت: «افراد خیرهسر در رژیم کییف ظاهراً احساس مصونیت کامل کرده و به راهحل نظامی برای حل بحران داخلی اوکراین تمایل دارند».
زاخاروا در ادامه گفت: «وضعیت در منطقه درگیری رو به وخامت است. اطلاعات بیشتر و بیشتری از به کار گرفتن سلاحهای ممنوع شده در توافق مینسک میرسد که از طرف ناتو به اوکراین داده شدهاند».
پیش از این نیز مسکو به واشنگتن هشدار داده بود که تحویل تسلیحات مرگبار به اوکراین، امید برای رسیدن به صلح در دونباس را کمرنگ میکند.
«سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه اخیراً در اینباره گفته است: «تشدید تنش کاملاً مشهود است. تلاشهایی برای ایجاد شرایط تحریکآمیز صورت میگیرد تا به نحوی شبهنظامیان و احتمالاً روسیه را به یک نوعی از استفاده از نیروی نظامی درگیر کنند».
ارتش اوکراین اعلام کرده توانسته پرتاب موشک از پهپاد بیرقدار خریداری شده از ترکیه را با موفقیت انجام دهد و تجهیزات توپخانهای دشمن را نابود کند. این آزمایش در منطقه تحت منازعه دونباس انجام شده که در آن استقلالطلبان تحت حمایت روسیه و نیروهای ارتش اوکراین درگیریهای پراکندهای دارند.
دولت آمریکا به بهانه به افزایش فعالیتهای نظامی روسیه و تقویت قدرت تدافعی و رزمی اوکراین، اعلام کرده که کمک ۶۰ میلیون دلاری به این کشور ارائه میدهد. یک مقام ارشد دولت آمریکا به خبرنگاران گفت که این کمکها شامل سامانههای ضد خودروی زرهی «جاولین» و دیگر سامانههای تدافعی و رزمی خواهد بود.
ایالات متحده بعد از الحاق شبهجزیره کریمه به روسیه در سال ۲۰۱۴ و وقوع درگیریها در منطقه خودمختار دونباس در شرق اوکراین، به بزرگترین تأمینکننده تسلیحات و تجهیزات نظامی برای کییف تبدیل شده است.
چندی پیش «ولودیمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین به سوالی درباره احتمال وقوع جنگ تمام عیار میان اوکراین و روسیه پاسخ داد: «فکر میکنم محتمل باشد». او با این حال وقوع چنین جنگی را «اشتباهی بزرگ» توصیف کرد.
از سوی دیگر «لیز تراس» وزیر امور خارجه انگلیس روز چهارشنبه گفت، حمله روسیه به اوکراین «اشتباهی بزرگ» خواهد بود.
تراس در پاسخ به سوال خبرگزاری «رویترز» درباره ادعای مطرح شده اخیر حمله احتمالی روسیه به اوکراین گفت: «معتقدم که چنین کاری، اشتباهی بزرگ از سوی روسیه خواهد بود».
وزیر امور خارجه انگلیس در ادامه گفت: «ما از متحدان بسیار نزدیک اوکراین هستیم و با شرکای خود در ناتو نیز همکاری خواهیم کرد و همچنین مستقیماً با اوکراین همکاری خواهیم کرد تا اطمینان یابیم از آنها حمایت کامل صورت میگیرد».
این گمانهزنیهای جدید پس از آن مطرح شده که «کایرلو بودانوف» رئیس سازمان اطلاعات دفاعی اوکراین روز یکشنبه در مصاحبه اختصاصی با وبگاه «میلیتری تایمز» مدعی شده روسیه بیش از ۹۲۰۰۰ نظامی اطراف مرزهای اوکراین مستقر کرده و در حال آماده شدن برای حمله به اوکراین تا پایان ژانویه یا اوایل فوریه است.
پیش از آن «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا گفته بود: «ما نگرانی واقعی درباره فعالیت نظامی غیرعادی روسیه در مرز با اوکراین داریم. ما نگرانیهای واقعی درباره نحوه گفتاری که از روسیه میشنویم و شاهد آن هستیم و همچنین در رسانههای اجتماعی داریم».
در همین راستا رئیسجمهور اوکراین امروز (جمعه) در اظهاراتی مدعی شد اطلاعات اوکراین از تلاش احتمالی برای انجام کودتا در این کشور در ماه دسامبر با دخالت افرادی در روسیه اطلاعاتی در اختیار دارد.
به گزارش روزنامه «جروزالم پست»، زلنسکی بعد از طرح این ادعا، افزود: اوکراین کنترل کامل مرزهای خود را در دست دارد و آماده هرگونه تشدید تنش با روسیه است.
وی گفت: «ما نه تنها از سوی فدراسیون روسیه و تشدید تنشهای احتمالی با چالش مواجیم، بلکه چالشهای داخلی بزرگی داریم. من اطلاعاتی دریافت کردم که کودتایی در تاریخ اول یا دوم دسامبر در کشور ما رخ خواهد داد». زلنسکی سپس تاکید کرد که از کشورش نخواهد گریخت.
اخیراً مقامهای اوکراینی و غربی در جدیدترین فضاسازی علیه روسیه، ادعاهایی را در خصوص استقرار غیرمعمول مسکو در مرز با اوکراین و احتمال حمله قریبالوقوع مطرح کردهاند.
پیشتر، رئیس سازمان اطلاعات دفاعی اوکراین در مصاحبه اختصاصی با وبگاه «میلیتری تایمز» مدعی شد روسیه بیش از ۹۲۰۰۰ نظامی اطراف مرزهای اوکراین مستقر کرده و در حال آماده شدن برای حمله به اوکراین تا پایان ژانویه یا اوایل فوریه است.
بودانوف همچنین ادعا کرد حملهای که روسیه تدارک میبیند، بسیار ویرانگرتر از چیزی است که در درگیری سال ۲۰۱۴ آغاز شد و حدود ۱۴۰۰۰ اوکراینی کشته شدند.
«الکسی رزنیکوف» وزیر دفاع جدید اوکراین نیز در گفتوگو با «واشنگتن پست» گفته بود که مشخص نیست «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه تصمیم به حمله گرفته است یا خیر.
آمریکا و ائتلاف ناتو در بهار سال جاری هم اتهامات مشابهی را علیه روسیه مطرح کردند. طرفهای غربی در آن زمان مدعی شده بودند روسیه نزدیک به ۱۰۰ هزار نیروی نظامی و تجهیزات نظامی نظیر تانک و جنگنده را در نزدیکی مرز اوکراین مستقر کرده است.
با این حال، وزارت دفاع روسیه هفته پیش ضمن اشاره به رهگیری شش فروند از هواپیماهای ائتلاف ناتو بر فراز دریای سیاه، گفت فعالیتهای نظامی آمریکا ثبات این منطقه را تهدید میکند.
همچنین «دیمیتری پسکوف» سخنگوی ریاستجمهوری روسیه امروز (جمعه) ادعای کییف مبنی بر طراحی کودتا در اوکراین را رد کرد.
پسکوف طی نشست خبری در کرملین، با تکذیب اظهارات «ولودیمر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین درباره تلاش مسکو برای کودتا در اوکراین، گفت: «روسیه هرگز با چنین موضوعاتی کاری ندارد».
به نوشته وبگاه شبکه «ریانووستی»، وی در اینباره توضیح داد: «روسیه هیچ برنامهای برای دخالت [در اوکراین] ندارد. روسیه اصلا چنین کارهایی را انجام نمیدهد».
سخنگوی کرملین درباره احتمال دیدار «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه با «جو بایدن» همتای آمریکایی خود نیز گفت هنوز تاریخ آن مشخص نشده است.
ریانووستی در خبری دیگری به نقل از پسکوف نوشت: «دیدار بین پوتین و بایدن هنوز در مرحله توافق است و زمان آن مشخص نیست. تاکنون در اینخصوص شفافسازی نشده است. این [دیدار] در مرحله توافق است».
با این حال پسکوف پیشتر با رد خبرسازی رسانههای آمریکایی مبنی بر برنامهریزی ارتش روسیه برای حمله نظامی به اوکراین، تاکید کرد که روسیه قصد ندارد به هیچکسی حمله کند.
فارس