العالم - عربستان سعودی
روزنامه وال استریت ژورنال اعلام کرد که «شی جینپینگ»، رئیس جمهور چین قرار است تا پایان سال جاری میلادی به عربستان سعودی سفر کند.
این روزنامه از قول منابع آگاه نوشت: انتظار میرود سفر رسمی شی جینپینگ به عربستان سعودی ماه میلادی جاری یا ماه بعدی صورت بگیرد.
به نوشته این روزنامه آمریکایی، مقامات دو کشور در حال تکمیل جزئیات نشست آتی بین رئیس جمهور چین و «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی هستند.
افرادی که از مقدمات این دیدار آگاه هستند، اعلام کردند که تاریخ اولیه تعیین شده برای این سفر هفته دوم دسامبر 2022 بوده است.
به گفته منابع آگاه ، سفر رئیس جمهور چین به احتمال زیاد شبیه سفر «دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق آمریکا در سال 2017 است که شاهزاده محمد بن سلمان در اولین سفر خارجی ترامپ به ریاض در سال 2017 از وی استقبال کرد.
سفر احتمالی شی جین پینگ به ریاض پس از سفر وی به بالی، اندونزی، برای اجلاس گروه 20 در هفتههای آینده انجام خواهد شد و یکی از اولین سفرهای او به خارج از کشور از زمان شروع ویروس کرونا در اوایل سال 2020 است. همچنین انتظار میرود او در نشست اقتصادی آسیا و اقیانوسیه شرکت کند.
پیش از این نیز در چهارمین نشست کمیته امور سیاسی و خارجی در چارچوب کمیته مشترک سعودی - چینی که از طریق ویدئو کنفرانس، برگزار شد، «فیصل بن فرحان» وزیر امور خارجه عربستان از سفر قریبالوقوع شیء جین پینگن به ریاض خبر داد.
تجارت چین و عربستان از زمان برقراری روابط آنها در سال 1990 به طور پیوسته افزایش یافته است و چین سال گذشته 27 درصد از صادرات نفت عربستان را در سال گذشته خریداری کرد. در پایان سال 2021، تجارت دوجانبه این دو کشور سالانه بالغ بر 87.31 میلیارد دلار بود. همچنین آرامکو عربستان سعودی بین ژانویه تا آگوست 2022 به طور متوسط 1.76 میلیون بشکه در روز نفت به چین تحویل داده است.
«عبدالعزیز بن سلمان» وزیر انرژی عربستان سعودی اخیرا اعلام کرد که چین به مقصد شماره یک صادرات نفت عربستان تبدیل شده است و ریاض شریک قابل اعتمادی برای پکن باقی خواهد ماند. چین و عربستان در زمینه نظامی نیز همکاری دارند که این موضوع منجر به هراس واشنگتن شده است.
خبر روزنامه وال استریت ژورنال در خصوص سفر آتی رئیس جمهور چین به ریاض در حالی مطرح میشود که روابط سعودی - آمریکایی به ویژه پس از کاهش تولید نفت به میزان دو میلیون بشکه نفت در روز در چارچوب توافق اوپک پلاس ، در بدترین حالت خود قرار گرفته است. به دنبال این تصمیم مقامات آمریکایی از « جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا خواستند تا در روابط خود با عربستان بازنگری و فروش تسلیحات به ریاض را متوقف کند.
عربستان سعودی پس از ورود جو بایدن به کاخ سفید ، روابط خود را با سایر کشورها از جمله چین تقویت کرده است. برخی کارشناسان معتقدند که چین می خواهد جایگزین ایالات متحده آمریکا در غرب آسیا، به ویژه در عربستان سعودی و امارات شود.
برخی ناظران نیز معتقدند که چین به دلایل متعددی جایگزین ایالات متحده آمریکا نخواهد شد، از جمله مهمترین آنها این است که چین حفاظت و امنیت عربستان سعودی را به قیمت سایر کشورهای منطقه تامین نخواهد کرد. عربستان سعودی از نظر اقتصادی با چین و از نظر امنیتی و نظامی با ایالات متحده آمریکا مرتبط خواهد ماند.
تسنیم