العالم - فلسطین اشغالی
به گزارش العالم به نقل از الجزیره، یحیی السنوار، با احکام بیش از 430 سال زندان، بدون قید و شرط در قرارداد گلعاد شالیت در سال 2011 آزاد شد و سالها بعد موفق به تحمیل بزرگترین خسارت نظامی به رژیم صهیونیستی در تاریخ اشغالگری این رژیم شد.
بنیامین نتانیاهو، بعداً السنوار را «مردهای در حال حرکت» توصیف کرد اما در حال حاضر نتانیاهو وی را مهمترین دشمن خود می داند. رژیم صهیونیستی وعده حذف او را داده و برای ترور او نقشه میکشد.
اسرائیلیها معتقدند که السنوار آنها را فریب داده چون فکر میکردند مایل به برقراری آرامش است، اما رژیم صهیونیستی را در چنین مخمصهای قرار داد. آنها مرد شماره یک «طوفان الاقصی» را مغز متفکر عملیات ۷ اکتبر یا به قول خودشان «شنبه سیاه نفرین شده» نام نهادهاند.
هدف اول رژیم صهیونیستی
وب سایت آمریکایی بلومبرگ اشاره کرده است تصویر یحیی سنوار (61 ساله) رئیس جنبش مقاومت اسلامی (حماس) در نوار غزه را به راحتی می توان روی پوستری مشاهده کرد که در آن فهرستی از ترور شامل تصاویر رهبران مقاومت در مقر وزارت جنگ «اسرائیل» وجود دارد.
السنوار ملقب به «ابو ابراهیم»، 23 سال را در زندانهای رژیم صهیونیستی گذراند. اسرائیل مدعی شد در مورد شخصیت وی و نیز نحوه برخورد با او تجربه دارد، اما مقامات نظامی و اطلاعاتی در مصاحبه با فایننشال تایمز تأکید کردند که «ارزیابی اشتباه از شخصیت وی مقدمه بزرگترین شکست در زمینه اطلاعات اسرائیل بود.»
مایکل میلشتاین، افسر سابق اطلاعات نظامی رژیم صهیونیستی، به این روزنامه گفت: «ما اصلا السنوار را درک نکردیم و او نهایتا در فریب دادن ما موفق شد.»
هرچه جلوتر میرود بنبست رژیم صهیونیستی در مورد شخصیت السنوار در موضوع مذاکرات جاری بر سر تبادل زندانیان عمیقتر می شود چنانچه روزنامه هاآرتص تأکید میکند که وی شخصاً بر هرگونه تماس در این مورد نظارت دارد، این روزنامه خاطرنشان کرد که السنوار مذاکرات را پس از بمباران بیمارستان الشفاء در غزه توسط ارتش صهیونیستی، متوقف کرده است.
بزرگمردی از غزه
در 29 اکتبر 1962 یک کودک فلسطینی در اردوگاه خان یونس در جنوب غزه در خانوادهای پناهنده از شهر المجدل در نزدیکی شهر عسقلان به دنیا آمد که نامش را یحیی ابراهیم حسن السنوار گذاشتند.
با اجتناب ناپذیر بودن مقاومت برای رهایی، تعجبی ندارد که محمد ضیف همسایه او در اردوگاه، بعدها در زندان رژیم صهیونیستی در کنار او بود و رئیس ستاد القسام شد و او نیز در صدر فهرست تحت تعقیب رژیم صهیونیستی قرار گرفت.
السنوار در اردوگاه بزرگ شد، مانند هر فلسطینی دیگر، تحت تأثیر مقاومت، سرودهای انقلاب، تشییع شهدا، وعده انتقام آنها و عکس هایشان که بر دیوار شهرها و اردوگاه ها آویزان شده بود، قرار گرفت و فاجعه فلسطین در ذهن و قلبش حک شد و دریافت تنها راه آزادی فلسطین مبارزه مسلحانه است.
السنوار در دانشگاه اسلامی غزه لیسانس زبان عربی گرفت و رهبری «بلوک اسلامی» را در این دانشگاه بر عهده داشت. او برای اولین بار در سال 1982 توسط ارتش رژیم صهیونیستی دستگیر و پس از چند روز آزاد شد. بعداً در همان سال دوباره دستگیر و به اتهام شرکت در فعالیتهای امنیتی علیه رژیم صهیونیستی به 6 ماه زندان محکوم شد.
السنوار از زندان بیرون آمد تا در سال 1985 یک دستگاه امنیتی موسوم به «المجد» را تأسیس کند که مأموریت آن تعقیب کسانی بود که با اشغالگران همکاری می کردند.
در 8 دسامبر 1987 به دنبال شهادت 4 کارگر در پاسگاه بیت حانون در جبالیا در غزه اولین جرقه انتفاضه اول فلسطین زده شد و انقلاب سنگ به کرانه باختری، غزه، قدس اشغالی و سرزمین های 1948 گسترش یافت.
در بحبوحه این قیام، مقاومت اسلامی اولین بیانیه تأسیس خود را در ۱۵ دسامبر ۱۹۸۷ (مصادف با 24 آذر 1366هـ.ش.) پخش کرد.
شیخ احمد یاسین به منظور آزادسازی فلسطین شروع به تشکیل یک سازمان اسلامی برای مبارزه با اشغالگران صهیونیست کرد که جنبش مقاومت اسلامی (حماس) نامیده شد.
این قیام با موج گسترده دستگیری های رژیم صهیونیستی فروکش نکرد بلکه سرعت آن با کشتار نظامیان اسرائیلی و ترور ماموران افزایش یافت؛ در 18 مه 1989 مقامات اشغالگر شیخ احمد یاسین رهبر جنبش حماس را دستگیر کردند.
همراه با شیخ احمد یاسین
رابطه السنوار و شیخ یاسین در زندان قویتر شد تابدانجا که یکی از مشاوران نزدیک او گردید؛ آنگونه که در گزارش کانال کان آمده است، شیخ یاسین، السنوار را یک شخصیت مستعد رهبری می دانست.
میکا کوبی افسری که در سال 1989 بر بازجویی السنوار برای سرویس امنیت داخلی (شین بت) نظارت داشت، وی را مردی دارای قدرت فرماندهی و کاریزما توصیف کرد که کم صحبت میکند و زود عصبانی میشود. او را به عنوان «رهبر در داخل و خارج زندان و مردی که دارای نظم و انضباط است» معرفی کرد.
گزارشهای اسرائیلی تایید میکنند که السنوار به زبان عبری تسلط داشت و این توانایی به او کمک می کرد تا آنچه را که در داخل اسرائیل اتفاق میافتد دنبال و تجزیه و تحلیل کند. وی در حقیقت قادر بود جامعه اسرائیل را عمیقاً زیر نظر داشته باشد و علاوه بر زندگینامه رهبران اسرائیل، روزنامه هم می خواند.
فایننشال تایمز میگوید که السنوار پس از یادگیری زبان عبری، ذهن اسرائیلیها را به خوبی خواند و عمیقاً کتابها و ایدههای رهبران جنبش صهیونیستی مانند زیو ژابوتینسکی، مناخیم بگین و اسحاق رابین را مطالعه کرد.
السنوار از پشت میلههای زندان شاهد وقوع انتفاضه دوم در 28 سپتامبر 2000 بود؛ در سال 1997 شیخ یاسین از زندان آزاد شد و در سحرگاه 22 مارس 2004 رژیم صهیونیستی با پرتاب سه موشک او را روی ویلچر ترور کرد. پس از این واقعه نسل رهبران جدید از جمله یحیی السنوار ظهور کرد.
پشت میلههای زندان
روزنامه اسرائیلی یدیعیت آحرونوت میگوید که السنوار برای اسرائیلیها شخصیتی ناشناخته بود، اما آنچه در مورد او در داخل زندان میدانستند این بود که «مردی از خانواده مبارز، سختگیر است و از حضور در رسانه ها اجتناب می کند.»
نهایتاً السنوار با یک روزنامه نگار ایتالیایی صحبت کرد و افکار و آرزوهای خود را نسبت به غزه تحت ستم مطرح کرد، سنوار در گفتگو با این رسانه گفت تمایلی به جنگ ندارد و به دنبال آتشبس است. به گفته وب سایت آمریکایی بلومبرگ، رویای او تبدیل این بخش به مکانی شبیه به «سنگاپور یا دبی» بود.
از زندان تا رهبری
السنوار سالهای زیادی را در زندانهای اسرائیل گذراند تا اینکه در 11 اکتبر 2011 در تبادل با شالیت سرباز اسرائیلی آزاد شد و پس از آزادی از زندان، در انتخابات داخلی جنبش حماس در سال 2012 شرکت کرده، عضویت در دفتر سیاسی جنبش را به دست آورد و در فوریه 2017، نتایج انتخابات داخلی جنبش حماس در غزه منجر به پیروزی السنوار به عنوان رئیس جنبش در نوار غزه و جانشین اسماعیل هنیه شد.
در نوامبر 2019، السنوار در دیدار خود با جوانان دانشگاه در مورد وضعیت هرج و مرج در جهان عرب و اسلام و نیز ایجاد درگیری و تفرقه فرقه ای در منطقه به منظور «انحراف ملت از مسئله فلسطین» صحبت کرد.
وی همچنین از کشورهای عربی و آمریکا انتقاد کرد که چرا در مقابل اقدام دونالد ترامپ، رئیس جمهور پیشین آمریکا، بی آنکه هیچ مخالفتی داشته باشد قدس را پایتخت اشغالگران نامید و نسبت به معامله قرن که به معنای «محو مسئله فلسطین است» هشدار داد.
رژیم صهیونیستی اذعان میکند که السنوار قبل و بعد از شروع «طوفان الاقصی» در میان ملت فلسطین بسیار محبوب بود؛ وی این نسل را ترغیب کرد تا با بی عدالتیهایی که فلسطینیان در معرض آن هستند، مقابله کنند و هر عملیات تیراندازی که نظامیان اسرائیلی را در کرانه باختری هدف قرار می داد، تحسین می نمود.
بلومبرگ میگوید که السنوار از طریق میانجیها تلاش نمود تا رژیم صهیونیستی را متقاعد کند که نیت او خیر است و همچنین با تشکیلات خودگردان فلسطین برای صدور مجوز کار برای حدود 18 هزار فلسطینی همکاری کرد و به آنها اجازه داد در اسرائیل کار کنند.
این وبسایت آمریکایی به نقل از مقامات اسرائیلی میافزاید که برخی از این کارگران با ترسیم نقشههایی از اسرائیل و تهیه فهرستی از اسامی خانوادههای ساکن در آنجا، به زمینهسازی برای حمله 7 اکتبر کمک کردند.
پس از نبرد شمشیر قدس در ماه مه 2021، بنیگانتز وزیر جنگ سابق رژیم صهیونیستی، او را تهدید به ترور کرد، اما السنوار با بیرون آمدن و پیاده رفتن تا منزلش، گانتز را به چالش کشید. السنوار همواره در مورد وحدت خون فلسطینیها صحبت می کرد.
مقاومت فلسطین شعار إن الصبح لقريب (صبح نزدیک است) را حدود 25 روز قبل از حمله به رژیم صهیونیستی، اعلام کرد و اتاق مشترک جناحهای مقاومت آخرین مانور نظامی خود را در غزه انجام داد.
تحلیلگران اسرائیلی میگویند که السنوار سیگنالهایی را با هدف ایجاد آرامش ارسال می کرد، اما در حقیقت از این طریق به دنبال خرید زمان بوده است.
اطلاعات نظامی در تلآویو نشان می دهد السنوار برای آنچه در 7 اکتبر رخ داد، حداقل به یک سال برنامه ریزی نیاز داشته است.
قبل از عملیات «طوفان الاقصی»، رژیم صهیونیستی به السنوار به عنوان یک «افراطی خطرناک» نگاه می کرد، اما - طبق گزارشها - وی را شخصیتی قابل قبول می دانست چرا که این رژیم تصور می کرد السنوار بیشتر علاقهمند به تقویت حکومت حماس در غزه و گرفتن امتیازات اقتصادی از جنگ است، اما در حال حاضر به دنبال ترور مرد شماره یک عملیات «طوفان الاقصی» است.