ظریف:

نقض تعهدات آمریکا را با استناد به ماده 36 برجام پیگیری می کنیم

نقض تعهدات آمریکا را با استناد به ماده 36 برجام پیگیری می کنیم
دوشنبه 3 ارديبهشت 1397 - 23:04

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران ارائه شکایت به کمیسیون مشترک برجام را یکی از گزینه های احتمالی ایران پس از اعلام تصمیم ترامپ به خروج از برجام دانسته و گفته، این بار نقض صریح و جدی برجام بر اساس ماده 36 این توافق مورد استناد قرار می گیرد.

العالم ـ ایران ـ سیاسی

محمد جواد ظریف روز دوشنبه پس از دیدار با وزیرخارجه بلژیک در جمع خبرنگاران ایرانی در سازمان ملل خاطرنشان کرده، روند پیش بینی شده در برجام، ارائه همه گونه شکایت به کمیسیون مشترک است و تا کنون 11 بار در طول حدود دو سال گذشته، رسما به کمیسیون برجام و با نامه نگاری به خانم موگرینی شکایت کردیم.
وی در ادامه تصریح کرده، پس از هر نامه نگاری، جلسه کمیسیون مشترک در سطح معاونان و حتی دو مورد در سطح وزرا تشکیل شده و مورد بحث قرار گرفته است.
وزیر امور خارجه اضافه کرده، تفاوت فعلی در این است که این بار رسما ماده 36 برجام مورد اشاره و استناد قرار می گیرد که پاسخ به نقض صریح و جدی برجام است. باید آماده باشیم برای این که یکی از انتخاب های ممکن ما بعد از اقدام آقای ترامپ که البته هنوز هم معلوم نیست چه خواهد بود، می تواند این گزینه ما باشد.
در ماده 36 برجام آمده است: چنانچه ایران معتقد باشد که هر یک یا کلیه اعضای گروه 1+5 تعهدات خود را طبق برجام رعایت نکرده اند، ایران می تواند موضوع را به منظور حل و فصل به کمیسیون مشترک ارجاع نماید؛ به همین ترتیب، چنانچه هر یک از اعضای گروه 1+5 معتقد باشد که ایران تعهدات خود را طبق برجام رعایت نکرده است، هر یک از دولت های گروه 1+5 می تواند اقدام مشابه به عمل آورد.
کمیسیون مشترک 15 روز زمان خواهد داشت تا موضوع را فیصله دهد، مگر اینکه این زمان با اجماع تمدید شود. متعاقب بررسی کمیسیون مشترک، چنانچه هر عضو معتقد باشد که موضوع پایبندی فیصله نیافته است، می تواند موضوع را به وزیران امور خارجه ارجاع دهد.
وزیران 15 روز فرصت خواهند داشت تا موضوع را فیصله دهند، مگر اینکه این زمان با اجماع تمدید شود. پس از بررسی کمیسیون مشترک، به موازات (یا به جای) بررسی در سطح وزیران، عضو شاکی یا عضوی که اجرای تکالیفش زیر سوال بوده است، می تواند درخواست کند که موضوع توسط یک هیات مشورتی که متشکل از سه عضو خواهد بود (یکی از سوی هر یک از طرف های درگیر در اختلاف و طرف سوم مستقل) بررسی شود. 
هیات مشورتی می بایست نظریه غیرالزام آوری را در خصوص موضوع پایبندی ظرف 15 روز ارائه کند. چنانچه، متعاقب این فرایند 30 روزه موضوع فیصله نیابد، کمیسیون مشترک در کمتر از 5 روز نظریه هیات مشورتی را با هدف فیصله موضوع بررسی خواهد کرد. 
چنانچه موضوع همچنان به نحو مورد رضایت طرف شاکی فیصله نیافته باشد و چنانچه طرف شاکی معتقد باشد که موضوع، مصداق «عدم پایبندی اساسی» می باشد، آنگاه آن طرف می تواند موضوع فیصله نیافته را به عنوان مبنای توقف کلی و یا جزئی اجرای تعهدات اش وفق برجام قلمداد کرده و یا به شورای امنیت سازمان ملل متحد ابلاغ نماید که معتقد است موضوع مصداق «عدم پایبندی اساسی» به شمار می آید.
اروپایی ها بدانند حفظ ایران در برجام مهم است
ظریف درباره تلاش های مربوط به حفظ آمریکا در برجام از طرف اروپا هم گفته، این ضرورت را احساس می کنیم که اروپایی ها باید متوجه باشند آنچه مهم است حفظ ایران در برجام است. ایران بوده است که به تمام تعهدات خود در برجام به درستی عمل کرده و باید آمریکایی ها را مجبور کنند که تعهدات خودشان را اجرا کنند به جای این که ادعاهای جدیدی را مطرح کنند.
وی درباره برگزاری نشست با اعضای 1+5 در حاشیه اجلاس اخیر سازمان ملل هم اظهار کرده، در این نشست، 1+5 و ایران را نداریم، البته همه وزرای 1+5 هم در این نشست حضور ندارند، اما گفت و گوهایی در حاشیه این نشست، بین ما و اعضای اتحادیه اروپا و بعضی از کشورهای خارج از اتحادیه اروپا انجام شده است.
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران ادامه داده، از فرصت برای گفت و گو با نخبگان سیاسی و اصحاب رسانه ها استفاده کردیم و جلسات بسیار زیادی در این سه روز داشتیم. هم جلسات عمومی و هم جلسات دو جانبه ای با رسانه ها ، گروه های فکری و افراد ذی نفوذ در خارج از دولت آمریکا و با ایرانیان داشته ایم.
به گزارش ایرنا، ظریف از روز پنج شنبه وارد نیویورک شده و قرار است روز سه شنبه در اجلاس عالی رتبه صلح پایدار در مجمع عمومی سازمان ملل متحد، سخنرانی کند.
آمریکا باید با حسن نیت و جدیت به وظایف برجامی خود عمل کند
ظریف همچنین مهم ترین پیام گفت وگوی خود با رسانه های مختلف را این گونه توضیح داده، مشخص است که جمهوری اسلامی با جدیت برجام را اجرا کرده است اما برای ادامه این توافق نه تنها آمریکایی ها باید در برجام بمانند بلکه باید وظایف خود را با جدیت و حسن نیت انجام دهند.
به گزارش ایرنا، دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در ماه ژانویه اعلام کرد که اگر توافق هسته ای ایران اصلاح نشود، او در برجام نخواهد ماند و اسقاط تحریم های مربوطه را تمدید نمی کند.
او باید تصمیم خود را در این زمینه در 12 ماه مه اعلام کند اما اروپایی ها همچون امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه و آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان قرار است به واشنگتن سفر کنند و در این دیدارها ضرورت ماندن آمریکا در برجام را یادآور شوند.

پربیننده ترین خبرها