لیلة الجرح ؛ شب قدر شیعیان در مسجد کوفه 

لیلة الجرح ؛ شب قدر شیعیان در مسجد کوفه 
يکشنبه 12 ارديبهشت 1400 - 07:32

مسجد کوفه در اولین شب قدر مصادف با 19 ماه رمضان که در عراق به نام «لیله الجرح» (شب زخم) معروف است، کانون آیین های قدر در این کشور است.

العالم ـ عراق

جمعیت عزاداران در لیلة الجرح (شب زخم) از شهرهای مختلف به سمت نجف اشرف خصوصا کوفه رهسپار می شوند و جاده های بین شهری بعد از افطار از خودروهای جمعی موج می زند که همگی فوج فوج مردم را به سمت نجف و کوفه جابجا می کنند.
آیین های شب قدر یا «احیا» (شب زنده داری) آن طور که در عراق از آن یاد می شود، با اقامه نماز مغرب و عشاء در مسجد کوفه و دیگر اماکن مقدسه و مساجد و تکایا برای آنها که توفیق حضور در نجف اشرف و کوفه را نیافته اند شروع می شود.
خطبه های فضلایی که در این شب بر روی منابر می روند، بیشتر حول شخصیت امیر مومنان علی (ع) دور می زند تا دلها برای احیای این شب با عظمت آماده شود.
آیین ویژه بر سرگرفتن قرآن معمولا بعد از ذکر مصیبت و عزاداری، آغاز می شود.
پایان مراسم ویژه قرآن بر سر گرفتن به معنی سرآغاز دور تازه آیین های عزاداری با شکوه و غم انگیز در کنار محراب حضرت امیرمومنان علی (ع) در مسجد کوفه و همچنین ضریح مقدس در نجف اشرف است، منتها در این شب به خصوص مسجد کوفه به عنوان شهادتگاه امیرمومنان علی (ع) از خیل عزاداران به سیاهی می زند.
در این شب استجابت دعا، زائران و عزاداران در مسجد کوفه، به صف می ایستند تا برای یک لحظه محل شهادتگاه حضرت امیر (ع) در مسجد کوفه را به نظاره نشسته و در کنار محراب امیر (ع) اشک حسرت بریزند.
مراسم عزاداری تا پاسی از شب ادامه دارد و بعد از اینکه نیمه شب فرا می رسد آیین دیگری از آیین های ویژه شب قدر در عموم عراق و مسجد کوفه شروع می شود.
خواندن دعای «جوشن کبیر» تا نزدیکی سحر به طول می انجامد و عزاداران از فرصت های کوتاهی استفاده کرده و سحری های مختصری را تناول می کنند تا برای یک روز جدید روزه داری آماده شوند.
زمان هرچه به نماز صبح نزدیک می شود، ولوله در مردم عزادار و اطراف محراب حضرت امیر (ع) بالا می گیرد و لحظات پایانی نزدیک نماز صبح و شنیدن بانگ «الله اکبر» بغض ها را در گلو شب زنده داران به گریه های سوزناک می ترکاند.
به یاد آخرین الله اکبر امیرمومنان علی (ع)، از هر گوشه مسجد کوفه، صدای حزین حسرت و آه عزاداران است که به آسمان بلند می شود.
به گزارش ایرنا، شب 19 ماه رمضان به این ترتیب به پایان می رسد و عزاداران و شب زنده داران بعد از اینکه نماز صبح را به جماعت در مسجد کوفه و کنار ضریح مقدس در نجف اشرف برگزار کردند، هر یک عازم دیارخود می شود تا روزه اش باطل نشده و قبل از اذان نماز ظهر به شهرش برسد.
شب های 21 و 23 رمضان که مصادف با شب های قدر است نیز عزاداران به همین ترتیب به نجف اشرف و زیارت امیرمومنان علی (ع) مشرف می شوند و آیین های ویژه شب های قدر و عزاداری را در کنار بارگاه مطهر امام اول شیعیان برگزار می کنند.
جدا از کوفه و نجف اشرف در شهرهای شیعه نشین آیین های احیای شب قدر به همین ترتیب برگزار می شود.
اهل سنت در عراق معمولا بیشتر به شب 27 رمضان به عنوان شب قدر اهتمام می دهند اما آیین های آنها با شیعیان متفاوت است و مراسم قرآن بر سرگرفتن و خواندن دعای جوشن کبیر را ندارند و پاره ای ادعیه ها و عبادت های خاص خود را در این شب برگزار می کنند.
مراسم نخستین شب قدر از بعد از افطار شب گذشته تا بامداد امروز با حضور انبوه زائران و مجاوران در مسجد کوفه مقتل شهادت امام علی ع برگزار شد.

پربیننده ترین خبرها