العالم - خاورمیانه
به گزارش شبکه روسیا الیوم، مهمترین موارد شروط 13 گانهای را که چهار کشور عربستان، امارات، مصر و بحرین برای قطر تعیین کردهاند عبارتند از: تعطیلی کامل شبکه الجزیره و زیرمجموعه های آن، بسته شدن پایگاه نظامی ترکیه در قطر، کاهش روابط دیپلماتیک با ایران، قطع حمایت از گروههای تروریستی و عدم مداخله در امور چهار کشور تحریم کننده.
خبرگزاری رویترز درباره بحران قطر و شروط 13 گانه چهار کشور عربی علیه این کشور گزارش داد: کشورهای تحریم کننده دوحه همچنین شرط کرده اند که قطر به عنوان جبران صدمات و خساراتی که این کشورها در اثر سیاست های این کشور متحمل شده اند، باید مبلغی را به این کشورها پرداخت کند.
براساس این گزارش، اگر دوحه تبعیت از شروط را بپذیرد، اجرای این سند طی سال اول بصورت هر ماه یک بار و سپس بصورت فصلی در سالهای پس از آن مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت.
در صورت پذیرش، شورای همکاری خلیج فارس همچنین قطر را تا 10 سال تحت نظارت اجرای این سند قرار میدهد.
دوحه این شروط را غیر واقعی، غیر منطقی و غیر قابل اجرا دانسته است.
در همین راستا، مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه، در واکنش به درخواست عربستان از قطر برای بستن پایگاه نظامی ترکیه در این کشور گفت: ترکیه و قطر توافقنامه مشترکی در این خصوص امضا کرده اند که هر دو از حاکمیت برخوردارند. این موضوع به دیگر کشورها ربطی ندارد بلکه آنها باید فقط به این توافقنامه احترام بگذارند.
وی افزود: ترکیه از آغاز بحران رخ داده در خلیج فارس با محاصره تحمیلی علیه قطر و ملت این کشور مخالف بوده و این موضوع را به دور از هرگونه جانبداری به نفع یک طرف، اشتباه می داند.
اوغلو با اشاره به اینکه اگر چنانچه عربستان و هریک از کشورهای مذکور با موقعیت مشابهی روبرو شوند، پاسخ ترکیه مشابه موقعیت قطر خواهد بود، یادآور شد: آنکارا به منظور حل این بحران تلاش خواهد کرد.
از سویی روزنامه ترکی "خبر7" در این باره تصریح کرد: اگر این بحران ایران را هدف قرار دهد، با توجه به اینکه بین این کشور و امارات روابط اقتصادی و سیاسی قدرتمندی حاکم است، بطور حتم تحریم های صورت گرفته متوجه امارات است نه قطر.
این بدان معنی است که محور ترکیه - قطر – ایران، سرانجام به ایجاد روابط نزدیکتری میان ترکیه و قطر منجرخواهد شد و در نتیجه اتحادی به وجود خواهد آمد که منطقه در طول تاریخ خود نظیر آن را به خود ندیده است، اتحادی که آنکارا، دوحه، تهران و بغداد را در پرتو ائتلاف ترکیه، ایران و روسیه در عرصه سوریه دربر می گیرد. اما سوال اینجاست که آیا واشنگتن پیش بینی کرده بود که ائتلافی از این نوع، پس از هشدار عربستان به قطر شکل می گیرد یا نه؟
بحران قطر برای آنکارا و سایر طرف های درگیر فرصتی ایجاد خواهد کرد که از درآمدهای مالی هنگفتی بهره مند شوند، چراکه ذخایر عظیم گاز و مناطق استراتژیک در خلیج فارس، یکی از کانون های قابل توجه در جهان به شمار می رود.
221