العالم - فلسطین اشغالی
«زاهر جبارین» عضو دفتر سیاسی جنبش حماس درباره تحرک ایجاد شده در سند تبادل اسرای فلسطینی با اسرای رژیم صهیونیستی و گزارشهای منتشر شده درباره پیشنهادی مربوط به اجاری این سند، گفت که تماسها با این رژیم طی هفت سال گذشته ادامه داشت.
وی توضیح داد که شروط حماس برای میانجیگران کاملا روشن و واضح است. جنبش حماس از آزادی اسرایی که بیش از ۴۰ سال از عمرشان را در زندان سپری کردهاند در هر سند تبادل اسرایی که در آینده تکمیل شود، عقبنشینی نخواهد کرد.
وی در گفتوگو با شبکه خبری «قدس» تصریح کرد: ما یک نقشه راه داریم که در اختیار همه میانجیگران قرار گرفته است که در این مورد با جنبش صحبت کردند و اکنون توپ در زمین اسرائیل است. اگر رژیم اشغالگر میخواهد که سربازانش بازگردند و سند تبادل اسرا اجرا شود، همه میدانند که مقاومت چه می خواهد و اگر دشمن بخواهد نقشه راهی برای این معامله وجود دارد. اگر دشمن بخواهد که این سند اجرا شود باید به شروط مقاومت پایبند شود.
پایگاه خبری «دنیا الوطن» نیز به نقل از جبارین نوشت که جنبش حماس به دنبال اجرای یک سند تبادل اسرای جامع است و منتظر است که اسرای فلسطینی را از زندان های اشغالگر اسرائیل آزاد کند. اما شکل و روش آن در صورتی که موجب تحقق هدف مطلوب، در زمان مورد نظر جنبش باشد، مشکلی وجود ندارد که به صورت یک جا و جامع یا مرحلهای اجرا شود.
وی افزود: «اشغالگر در پرونده تبادل اسرا، تعلل میکند و نمیخواهد که اسرایش از نوار غزه بازگردند و همچنان حاضر به پرداخت بهای آزادی آنها نیست. آنچه که مانع اجرای این سند شده، تردید دشمن صهیونیست و عدم آمادگی آن برای تصمیمگیری در این خصوص است. اما اشغالگر اسرائیلی دیر یا زود، بهایی را که مقاومت میخواهد، پرداخت خواهد کرد».
تعهد کتائب القسام به آزادی شش اسیر عملیات تونل آزادی
این عضو دفتر سیاسی حماس در خصوص شش اسیر عملیات «تونل آزادی» که اخیرا از زندان فوق امنیتی جلبوع فرار کردند و تل آویو پس از ۱۳ روز، همه آنها را بار دیگر به اسارت گرفت، توضیح داد: کتائب عزالدین القسام، متعهد شده که نام آنها را در سند تبادل اسرای آتی بیاورد. رهبری مقاومت در حال کار برای تکمیل یک سند تبادل ارزشمنداست تا در آن، شش اسیر مذکور نیز از جمله آزادگان باشند.
وی تاکید کرد: پرونده مذکور با مذاکرات غیرمستقیم و آزادی اسرا بدون هیچ گونه "وتویی" در خصوص اتهام، گرایش سیاسی، منطقه و حکم صادره محقق خواهد شد. ضمن اینکه باید تضمین شود که مفاد این سند نقض نشود و اسرا بار دیگر، پس از آزادی بازداشت نشوند. آنگونه که در سند «وفاء الاحرار» (تبادل بیش از هزار اسیر فلسطینی با «گلعاد شالیط» سرباز صهیونیست در سال ۲۰۱۱) در کرانه باختری روی داد.
عضو دفتر سیاسی جنبش حماس گفت که این جنبش بر آزادی بدون قید و شرط تمام اسرایی که به موجب سند وفاء الاحرار آزاد اما سپس بار دیگر بازداشت شدند، تاکید دارد. شمار این افراد، ۶۰ نفر است که اسامی آنها در فهرست ۱۰۲۷ اسیر زن و مردی که بنا بر سند جدید، آزاد خواهند شد، وجود دارد.
گزینههای حماس در خصوص نحوه اجرای سند تبادل اسرا
روزنامه لبنانی الاخبار، پیشتر به نقل از منابع فلسطینی با اشاره به دست بالای مقاومت فلسطین در مذاکرات تبادل اسرا، نوشته بود که جنبش حماس به میانجیگر مصری، نقشه راهی را برای اجرای سند تبادل اسرای فلسطینی ارائه کرده است.
به گفته این منابع، پیشنهاد حماس شامل دو گزینه بود: گزینه نخست اجرای سند تبادل جامع که در یک مرحله اجرا خواهد شد و شامل آزادی کلیه اسرای فلسطینی که به موجب سند سال ۲۰۱۱ آزاد شدند اما بار دیگر به اسارت گرفته شدند به اضافه زنان،کودکان و بیماران و اسرای دارای محکومیتهای سنگین است.
گزینه دوم، اجرای دو مرحلهای این سند است. به این ترتیب که در مرحله نخست، کلیه اسرایی که پس از اجرای سند تبادل اسرای موسوم به وفاء الاحرار، بار دیگر بازداشت شدند بانضمام زنان وکودکان آزاد شوند و در قبال آن، حماس اطلاعاتی درباره سربازان اسرائیلی بدهد. در مرحله دوم نیز اسرای دارای محکومیتهای سنگین و کسانی که تل آویو آنهارا متهم میکند که دستشان به خون آلوده شده است، آزاد شوند و در مقابل آن نظامیان صهیونیست آزاد شوند.
بر اساس آمار هیأت امور اسرا و آزادگان فلسطینی، ۴۸۵۰ فلسطینی از جمله ۲۲۵ کودک و ۴۱ زن در اسارت رژیم صهیونیستی به سر میبرند که ۵۴۰ نفر از آنها تحت بازداشت اداری هستند. از سوی دیگر، جنبش حماس از زمان جنگ تابستان ۲۰۱۴، چهار اسرائیلی را در اسارت خود گرفته است که دو نفر از آنها نظامی هستند که در این جنگ مشارکت داشتند و دو نفر دیگر نیز به صورت غیرقانونی وارد غزه شده بودند.
رژیم صهیونیستی پس از جنگ اخیر علیه نوار غزه، که به نبرد «سیف القدس» (شمشیر قدس) و جنگ ۱۲ روزه معروف شد، در مقابل پایداری و حملات مقاومت مجبور به توقف حملات علیه نوار غزه شد و پس از آن بود که از طریق میانجیگر مصری، مذاکرات دو طرف آغاز شد. در جریان این مذاکرات تل آویو تلاش کرد تا موضوع تبادل اسرا را با روند بازسازی غزه مرتبط کند، امری که مقاومت زیر بار آن نرفت و تاکید کرد که روند تبادل اسرا روندی مستقل بوده و باید به خواستههای گروههای مقاومت غزه پاسخ داده شود.
تماس غیرمنتظره تلآویو با قاهره برای فعال کردن پرونده راکد تبادل اسرا
منابع بلندپایه مصری، روز گذشته فاش کردند که قاهره پیامهایی «ناگهانی و بیسابقه» از اسرائیل در خصوص به حرکت درآوردن و فعال کردن پرونده تبادل اسرا با جنبش حماس دریافت کرده است. این در حالیاست که طی ماههای گذشته این پرونده شاهد رکود و بنبست در مورد نکات اساسی توافق نهایی بود.
این منابع در گفتوگو با روزنامه «رأی الیوم»، تصریح کردند که مقامات مسئول اسرائیلی چند روز پیش با تماس تلفنی به میانجیگر مصری اعلام کردهاند که امکان برگزاری نشستهای ویژه برای بررسی پرونده تبادل اسرا و شروط نهایی مقاومت فلسطین و در رأس آن حماس، به صورت کلی وجود دارد تا این پرونده در اسرع وقت تکمیل و نهایی شود.
بنا بر این گزارش، تلآویو به قاهره ابلاغ کرده است که زمان بازگرداندن سربازان اسرائیلی یا اجساد آنها که از سال ۲۰۱۸ نزد مقاومت در غزه نگهداری شدهاند، عملا فرا رسیده است و مصر تلاشهای دوجانبه و بزرگی برای تکمیل این سند تبادل اسرا و دستیابی به راه حلهای فوری با حماس برای اجرای مراحل نهایی انجام میدهد.
فارس