العالم - سوریه
منابع سوری میگویند، شبهنظامیان کُرد موسوم به «قوات سوریة الدیمقراطیة» (نیروهای دموکراتیک سوریه) هنوز به سیاست یک بام و دو هوای خود در برابر دمشق ادامه میدهند.
روزنامه «الوطن» سوریه گزارش داد که «در راستای تلاش برای سرپوش نهادن بر طرحهای تجزیهطلبانه شبهنظامیان نیروهای دموکراتیک سوریه اعلام کردند که آماده هستند با دولت سوریه و نظام ترکیه مذاکره کنند».
«مظلوم عبدی» در جریان نخستین نشست آنچه «مجروحان جنگی در شمال و شرق سوریه» نامیده میشود، ادعا کرد که برای دستیابی به یک راه حل سیاسی برای بحران سوریه حاضرند که با دمشق و آنکارا گفتوگو کنند.
عبدی با بیان اینکه «از طریق تأسیس شوراها در پی سازماندهی مجدد نیروهای خود هستیم»، این اقدام را «دستاور بزرگی» دانست و گفت: «ما در برابر کارها و طرحهای بزرگ قرار داریم و شوراهای نظامی در مناطق آن را انجام خواهند داد».
وی ضمن عقبنشینی از مواضع خصمانه پیشین نیروهای دموکراتیک علیه دولت سوریه، مدعی شد که «ما خواهان جنگ در منطقه نیستیم. برای حل مسائل از طریق گفتوگو و به دور از جنگ، کار میکنیم».
در همین ارتباط، «عائشه حسو» رئیش مشترک حزب «اتحاد دموکراتیک کُرد» -که یکی از مهمترین حزبهای حاضر در شورای دموکراتیک سوریه است- 23 اردیبهشت بر گزینه جنگ با دولت سوریه تأکید کرد.
شورای دموکراتیک سوریه در واقع شاخه سیاسی شبهنظامیان نیروهای دموکراتیک به شمار میرود.
وی درباره «همایش عشایر سوریه» که شورای دموکراتیک سوم ماه می جاری در شهرک «عین عیسی» در استان رقه برگزار کرد، مدعی شد که «هدف از این همایش، یکسانسازی نظرات برای یافتن راهکاری برای بحران سوریه بوده و آن، طرح مختص خودمختاری و شورای دموکراتیک سوریه است تا بر گروههای فعال تأثیر بگذارند و هدف، دستیابی با آن (گروهها) به یک راهکاری است که کشور را از بحران کنونی خود نجات دهد».
وزارت خارجه سوریه اما این همایش را بیانگر خیانت برگزار کنندگان آن دانست و تأکید کرد که این افراد نماینده هیچ قشری از مردم سوریه نیستند.
مسکو نیز اعلام کرد که برگزاری چنین همایشی تلاشی از سوی کُردهاست تا بتوانند مذاکرات «آستانه» برای صلح در سوریه را از بین ببرند.
از سوی دیگر، یک منبع نزدیک به فرماندهی «یگانهای مدافع خلق» کُرد که هسته اصلی قسد را تشکیل میدهند، 24 اردیبهشت اعلام کرد که بین نیروهای دموکراتیک و دولت ترکیه تماسهایی به صورت غیر مستقیم وجود دارد.
این منبع با اشاره به اینکه این تماسها با وساطت آمریکا صورت میگیرد، تأکید کرد که واشنگتن به همپیمان خود در سوریه (کُردها) اعمال فشار میکند که در ایجاد «منطقه امن» از خود انعطاف نشان دهد.
پس از اینکه گروههای تروریستی تحت حمایت ترکیه و آمریکا در سوریه متحمل شکست شدند، این دو کشور این بار در تلاشند که در شمال، شرق و شمال شرق سوریه منطقه موسوم به امن تشکیل دهند.
این اقدامات در حالی صورت گرفته است که «عبدالله اوجالان» رهبر «حزب کارگران کردستان»، با انتشار پیامی از نیروهای قسد خواسته بود که به جای درگیری با ترکیه در سوریه، به دنبال راهکار باشند و «حساسیتهای» امنیتی آنکارا را مد نظر قرار دهند.